Gündem GSS borç sorgulama işlemleri internet üzerinden nasıl yapılıyor?

GSS borç sorgulama işlemleri internet üzerinden nasıl yapılıyor?

27.05.2016 - 09:31 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında borcunuzun olup, olmadığını GSS borç sorgulama ile öğrenebilirsiniz. SGK’nın hizmete başlattığı SGK web tahsilat uygulamasında GSS borç sorgulama işlemini dakikalar içerisinde gerçekleştirerek, güncel GSS prim borcunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca GSS borç sorgulama e-Devlet’ten de yapılabiliyor.

GSS borç sorgulama işlemleri internet üzerinden nasıl yapılıyor

Türkiye’de sosyal güvence altında olmayan vatandaşın kalmaması amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyete geçirilen Genel Sağlık Sigortası ile birlikte özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşların kamu hastanelerinden ücretsiz olarak sağlık hizmetleri alabilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda Türkiye’de 2011 yılında faaliyete geçirilen Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşlar için GSS prim borçları oluşmaya başladı. Özellikle Genel Sağlık Sigortası kapsamında SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigorta mükelleflikleri bulunmayan vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor. Bu gelir tespiti ile vatandaşın gelir düzeyi belirlenerek, gelir düzeyi üzerinden belirlenecek GSS prim ödemesini gerçekleştirmesi zorunluluğu bulunuyor. Böylelikle vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri sağlanıyor.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ancak Türkiye’de çok sayıda vatandaş henüz gelir tespiti işlemlerini dahi gerçekleştirmemesinden dolayı Genel Sağlık Sigortası kapsamında en üst düzey GSS prim oranından borçlandırılıyor. Bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında herhangi bir prim borcunun bulunup, bulunmadığını kolay bir şekilde öğrenebilmelerine yardımcı olabilmek amacı ile online GSS borç sorgulama hizmetine başladı. Vatandaşların internete erişim sağlayabildikleri her yerden SGK web tahsilat veya e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilme imkanına sahip olmasını sağlıyor.

İnternet üzerinde yer alan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden de gerçekleştirilecek GSS borç sorgulama uygulamasında da vatandaşların e-Devlet sisteminde kimlik doğrulaması gerçekleştirmesi gerekiyor. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşın kişisel bilgilerinin güvenliğinin sanal platformda da en etkin şekilde karşılanabilmesinin sağlanabilmesi amacı ile daha önceleri doğrudan T.C. kimlik numarası ile SGK borç sorgulamalarının gerçekleştirilebildiği SGK web tahsilat uygulaması üzerinde e-Devlet giriş yönlendirilmesi gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda da vatandaşların hem SGK borç sorgulama işlemleri hem de GSS borç sorgulama işlemleri için öncelikli olarak SGK web tahsilat uygulaması üzerindeki e-Devlet giriş sayfası yönlendirmesinde sisteme giriş yapmak için kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. E-Devlet sistemi kimlik doğrulaması için ise vatandaşların ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘elektronik imza’ ve ‘T.C. kimlik kartı’ seçeneklerinden birisini kullanarak gerekli bilgileri girmeleri ve giriş yapmaları gerekiyor. Böylelikle yeniden SGK web tahsilat uygulamasına yönlendirilen vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemi için sorgu türü kısmında diğer ödemeler, sorgu tipi kısmında GSS prim ve kimlik numarası bilgilerini girerek, Genel Sağlık Sigortası kapsamında herhangi bir borcu olup, olmadığını öğrenebilme şansını yakalıyor.

İnternet üzerinde yer alan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden gerçekleştirilen GSS borç sorgulama işlemlerinde herhangi bir GSS prim borcu bulunduğu görülürse, online olarak kredi kartı aracılığı ile ödemeleri günün her saatinde kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca vatandaşlar internet üzerinde GSS borç sorgulama işlemlerini doğrudan e-Devlet sistemine giriş yaparak, e-hizmetler sayfasında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranından herhangi bir ek bilgi girmek durumunda kalmadan güncel borç ve tescil durumlarını öğrenebiliyor.