Gündem Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (29 Kasım - 5 Aralık 2021)

Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (29 Kasım - 5 Aralık 2021)

03.12.2021 - 17:01 | Son Güncellenme:

29 Kasım - 5 Aralık 2021 haftasında neler yaşandı? Gündemdeki son gelişmeleri kaçırdıysanız Milliyet.com.tr editörlerinin derlediği Haftayı Kaçırma bültenine bir göz atın...

Haftayı Kaçırma Bülteni 29 Kasım - 5 Aralık 2021 haftasında yine Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri kaçıran okurlarımız için hazırlandı.

Haberin Devamı

Bu haftanın dikkat çeken konularından bazıları şöyle:

- Kovid-19’un yeni varyantı Omicron yeni yasaklara neden oldu. Yeni ortaya çıkan varyant nedeniyle yaşanan panik havası sürerken, sınırlarını korumaya alan ve seyahat yasakları açıklayan ülke sayısı da giderek artıyor. Epidemiyologlar, seyahat kısıtlaması kararlarının Omicron'un küresel dolaşımını durdurmak için çok geç alınan bir karar olabileceğini söylese de, İngiltere’nin ardından İsrail, Avustralya ve Japonya da kapılarını Güney Afrika ülkelerine kapattı. Omicron varyantını keşfeden doktor Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı Angelique Coetzee ise, başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkenin “gereksiz yere paniklediğini” ve semptomların “son derece hafif” olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

- Ukrayna gerilimi tırmanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Rusya'nın işgal planına dair kanıtları gördüğünü söyledi, Moskova ise Ukrayna ordusunun 125 bin askeri sınıra konuşlandırdığını savunuyor. NATO ve Batılı ülkeler Rusya'nın batı komşusuna düzenleyeceği bir saldırının ciddi sonuçları olacağı yönünde peş peşe açıklamalar yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Türkiye'nin Moskova ve Kiev arasında arabuluculuk yapmasına yeşil ışık yaktı.

- Başta Marmara Bölgesi olmak üzere pek bölgeyi etkisi altına alan şiddetli fırtına, İstanbul'da yaşayanların kâbusu oldu. Fırtına nedeniyle İstanbul’da 4 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı. Milliyet.com.tr’ye konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Son günlerde İstanbul’da etkili olan rüzgârın esas adı (gale) kasırga" diyerek yaşanan doğa olayının lodos olmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kadıoğlu “Balkanlardan yaklaşan cephe nedeniyle de cephenin önündeki rüzgârın yönü güney batı yani lodostur. Bu nedenle lodos fırtınası değil, lodos yönünden bir rüzgâr fırtınası ile karşı karşıya kaldık" dedi. 

Haftanın gündem başlıkları ve etkinliklerinin tamamı her hafta Cuma günü YouTube kanalımızda yayında!