Gündem Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (3- 9 Ocak 2022)

Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (3- 9 Ocak 2022)

07.01.2022 - 17:17 | Son Güncellenme:

3- 9 Ocak 2022 haftasında neler yaşandı? Gündemdeki son gelişmeleri kaçırdıysanız Milliyet.com.tr editörlerinin derlediği Haftayı Kaçırma bültenine bir göz atın...

Haftayı Kaçırma Bülteni 3- 9 Ocak 2022 haftasında yine Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri kaçıran okurlarımız için hazırlandı.

Haberin Devamı

Bu haftanın dikkat çeken konularından bazıları şöyle:

- Türkiye'nin otomobili TOGG, Las Vegas şehrinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı'nda dünya sahnesine çıktı. TOGG CEO'su Gürcan Karakaş klasik bir otomobil şirketi olmadıklarını belirterek, "Kendimizi bir teknoloji şirketi olarak tanımlıyoruz. O nedenle teknolojideki en son yeniliklerin ve ilklerin buluşma noktası olan CES'teyiz" dedi. Karakaş ayrıca "Değişen kullanıcı beklentileri doğrultusunda telefonda yaşanan dönüşüm, bugün otomotivde yaşanıyor. Bu yarışta biz de varız. Üstelik avantajlıyız çünkü biz bu dünyanın içine doğduk" diye konuştu. Katıldığı canlı yayında gözyaşlarına hakim olamayan Karakaş ayrıca "Daha iyisini yapacağız. Oyunun içerisinde bir oyuncu olduğumuzu söylemek için geldik" dedi.

Haberin Devamı

- Türkiye, 2022 yılına yeni bir ihracat rekoru ile girdi. 2021 yılında yapılan 225.4 milyar dolarlık ihracat, dünyada küresel ticaret zincirinin kırıldığı pandemi sürecinde Türkiye’nin önemli bir tedarik merkezi olarak görüldüğünü ortaya koydu. Bu dönemde ticaret ağını en çok lojistik ve buna bağlı olarak artan navlun fiyatları zorladı. Ancak bu zorluk bir yandan olumsuz etkiler gösterse de, diğer yandan Türkiye için fırsatlar doğurdu. Özellikle Çin’den Avrupa’ya 12-15 bin dolar seviyesine çıkan navlun fiyatları nedeniyle, tedarik ve üretim için yeni merkezler oluşturmak isteyen ülkeler Türkiye’ye yöneldi. Avrupa’ya yakınlığıyla öne çıkan Türkiye’nin pek çok taşıma yöntemiyle bu bölgeye ulaşabiliyor olması; Avrupa’dan ihracatı da yükseltti.

- Antalya'nın Alanya ilçesi açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremden saniyeler önce, bazı cep telefonlarına uyarı mesajı geldiği yönündeki paylaşımlar sosyal medyada gündem oldu. Android işletim sistemli cep telefonu kullanıcılarını deprem dalgalarının bölgeye ulaşmasından kısa süre önce uyaran sistemi hakkında milliyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Android Deprem Uyarı Sistemi'nin özellikle ikincil afetlerin oluşmasını engelleyebileceğine dikkat çekti. Doç. Dr. Özmen, Deprem bölgesine yaklaşık 70 km mesafede olsanız 8-10 saniye zamanınız oluyor ama 20 km yakınlıktaysanız bu süre 2-3 saniyeye düşüyor" ifadelerini kullandı. Özmen, bu süre zarfında doğal gaz, elektrik vb. şeylerin kapatılarak depremin ikincil etkilerinin azaltılabileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

- Sisal Şans tarafından 31 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen Milli Piyango özel yılbaşı çekilişinde 120 milyon TL'lik büyük ikramiye çeyrek bilete çıktı. 9876066 numaralarına isabet eden çeyrek Milli Piyango biletini İzmir Konak'tan alan talihli dün 30 milyon TL'lik ikramiyesini teslim aldı. Adını vermek istemeyen talihliye çekini; banka yetkilisi ve Sisal Şans yetkilisi teslim etti.

- Kazakistan'da LPG zammıyla başlayan protestolar tüm ülkeye yayılırken, silahların konuştuğu eylemlerde çok sayıda protestocu ve polis hayatını kaybetti. Kazakistan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla sokaklara dökülen protestocuların hükümet binalarını basıp ateşe vermesinin ardından son yılların en büyük krizini yaşıyor. Protesto gösterileri bir anda ülkenin tüm bölgelerine yayıldı. Olağanüstü hal uygulamasının yürürlükte olduğu ülkede güvenlik güçlerinin şiddet olaylarını bastırmaya yönelik başlattığı operasyonlar sürüyor.

Haberin Devamı

- Erkekler tenisinin 1 numarası Novak Djokovic, vize muafiyeti alsa da aşılanmadığı için Avustralya'ya kabul edilmedi ve sınır dışı etti. Victoria Eyaleti yetkilileri, Djokovic'in aşılar hakkında şüpheciliği, muafiyet nedeninin açıklanmaması gibi durumların kabul edilemeyeceğini duyurdu. Novak Djokovic'e özel muafiyet verilmesi ise halkın öfkesiyle karşılandı. Sosyal medya, radyo programları ve gazeteler, pandemi boyunca aşınlanmada durumunu ve karantinadan muaf tutulduğu sürecin açıklanmaması nedeniyle hem Djokovic'e hem izin verenlere tepki gösterdi.

- Milliyet Gazetesi'nin 14 Mart 2021'de Tıp Bayramı vesilesiyle birinci sayfasına taşıdığı "Minnettarız" manşeti, MediaCat dergisi tarafından "2021 yılının en iyi manşeti" seçildi. ‘Yılın Manşetleri’ çalışmasında bu yıl da 14 ulusal gazete, 45 ulusal dergi ve 4 mizah dergisi arasında bir değerlendirme yapıldı.

Haberin Devamı

Gündem başlıkları ve haftanın etkinliklerinin tamamı her hafta Cuma günü YouTube kanalımızda yayında!