Gündem ‘Hâkim Bey size güvendim, gitmeyin’

‘Hâkim Bey size güvendim, gitmeyin’

12.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma davasının dünkü duruşmasında Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ile üye hâkim Esra Dokur’un görev yerinin değiştirilmesine mağdur aileler tepki gösterdi...

‘Hâkim Bey size  güvendim, gitmeyin’

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında ‘olası kastla öldürme’, ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez olmak üzere 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 51 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. HSK tarafından görev yerleri değiştirilen Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ile üye hakim Esra Dokur duruşmaya son kez katıldı.
Süre istedi
Yoklamayla başlayan duruşmada, mahkeme heyetinin değiştirilmesinin gerginliği yaşandı. Mütaalası sorulan Cumhuriyet Savcısı Süleyman Topan, göreve yeni atandığından 300 klasörden oluşan dosyayı inceleyemediğini belirterek, süre istedi.
Savcı Topan ayrıca sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
Daha sonra söz alan mağdur ailelerin avukatları da, mahkeme heyetinin değiştirilmesi kararını eleştirdi. Mağdur aileler ile avukatları, mahkeme heyetinin görevlerinde kalması için dilekçeyle başvuruda bulundu. Yerinden kalkan madenci çocuklarından biri, “Hakim bey benim babam öldü. Ben size güvendim. Sizi de aldılar. Gitmeyin” diyerek ağladı.
Hakaret ve baskı altında savunma yapmaya çalıştıklarını ifade eden Can Gürkan ise “Yargılama yalan bir iddianameyle başladı. Kömür yangını çıkmadı. Maddi gerçekten bu kadar uzak bir iddianame olursa, yargılamaya ne gerek vardı? Bizi baştan cezalandırsalardı” dedi.
Ekime ertelendi
Mahkeme heyeti, 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıkların yeni bilirkişi raporu alınması talepleri reddedilirken, duruşma 17 Ekim 2017 tarihine ertelendi.