Gündem Hangi borç yapılanma kapsamında? Borç yapılandırma ödemeleri nasıl yapılacak?

Hangi borç yapılanma kapsamında? Borç yapılandırma ödemeleri nasıl yapılacak?

27.05.2021 - 20:41 | Son Güncellenme:

Borç yapılandırma ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Son dakika gelen bilgilere göre borç yapılandırmasıyla ilgili kanun teklifinin Meclis'e sunulması ile birlikte detaylar araştırılmaya başlandı. Peki, hangi borçlar borç yapılandırma kapsamına giriyor? KYK borçları, SGK prim borçları yapılandırma kapsamında mı? Borç yapılandırma nasıl yapılır? İşte merak edilen ayrıntılar...

Hangi borç yapılanma kapsamında Borç yapılandırma ödemeleri nasıl yapılacak

Borç yapılandırma işlemi E-Devlet Gelirler İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden yapılıyor. Yapılandırma imkanından sigorta prim borcu olanlar geçtiğimiz dönemde faydalanmıştı. Yeni yapılandırma ile sosyal güvenlik borçları kaleme alınıyor. Peki, hangi borçlar yapılandırma kapsamına giriyor, kimler nasıl borç yapılandırma yapacak?

Haberin Devamı

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?

Sosyal güvenlik sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primleri, genel sağlık sigortası, sosyal güvenlik destek primi ile bu borçlara ait gecikme zammı, cezası ve faizi yeniden yapılandırılacak. İsteğe bağlı sigorta yaptırıp da prim borcu olanlar da yapılandırmadan yararlanacak. Yeni kanun ile SGK’nın iş kazası, meslek hastalığı gibi sebeplerle işverene rücu ettiği alacaklardan kaynaklı borçlar da yapılandırılabilecek.

Borç yapılandırması, 2021 Nisan ayı ve öncesi döneme yönelik olacak. 2021’in nisan ayı ve öncesinde prim borcu olan ve ödeme yapmayan sigortalılar, yapılandırmadan yararlanmaları halinde durdurulan sigortalılık süreleri yeniden geçerli hale gelecek.

Haberin Devamı

BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?

Yapılandırma için başvurular 31 Ağustos 2021’e kadar yapılacak. İlk taksit ödemesi ise ekim ayında başlayacak. Yapılandırma için başvurduğunuzda iki seçeneğiniz var. Birincisi, borcunuzu peşin ödemek; ikincisi ise taksitle ödemek. Borcunu taksitlendirmek isteyenler 6-9-12-18 ay taksit imkanından yararlanacak. Taksitler ise 2 ayda bir ödenecek ve en fazla 18 ay taksitlendirilebilecek. Borçlar iki ayda bir ödeneceğinden 18 aylık taksitlendirmeyi tercih edenler borçlarını 36 ayda ödemiş olacak.

Peşin ödemeyi tercih ederseniz gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretim Fiyat Endeksi) üzerinden hesaplama yapılacak. Eğer borcunuzu peşin öderseniz Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90’ı silinecek. İlk iki taksit süresi içinde peşin ödenmesi halinde de Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 50’si silinecek.