Gündem Hatırlatma dozu kimler olmalı?

Hatırlatma dozu kimler olmalı?

13.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Geçen mart ayında Omicron varyantının etkisinin sahaya yeni yansıdığı dönemde paylaştığı aşı önerisi tablosunu güncelleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), çoğu önerisini aynen korudu.

Hatırlatma dozu kimler olmalı

HANDE ATILGAN Ankara - Tabloya göre aşı önerileri şöyle:

Haberin Devamı

“Dört doz BioNTech veya 2 doz SinoVac sonrasında 3 doz BioNTech aşısı olmuş kişilerin bağışıklık yetmezliği olmadığı sürece hatırlatma dozu olmalarına gerek bulunmamaktadır. Bu kişilerde varyantları da içeren polivalan aşılarla ek dozların gerekliliği konusunda çalışmalar devam etmektedir. Tam aşılı olup da Kovid-19 yakalananların tekrar aşılanmasına gerek yok.

Hiç aşılanmamış kişilerin 1 ay arayla 2 doz BioNTech olduktan en erken 3 ay sonra 3. doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir. Hiç aşılanmamış kişilere mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda SinVAC (kullanılmadığı durumlarda Turkovac) aşısı ile 3 doz (0, 1 ve 4. aylarda) aşılamanın ardından en erken 3 ay sonra hatırlatma dozunu (yapılabiliyorsa BioNTech aşısı ile) olmaları önerilir. Çeşitli nedenlerle primer aşı şeması (SinoVAC için 0,1, 4. aylarda               3 doz, BioNTech için bir ay arayla iki doz) yarım kalan kişilerin aşılamalarına kaldıkları yerden devam edilmesi, hatırlatma dozlarının primer şemanın tamamlanmasından en erken 3 ay sonra yapılması önerilir.

Haberin Devamı

‘SinoVAC olanlara önerilir’

Önceki varyantlarla (1 Ocak öncesi) hastalık geçirdikten sonra 1 doz BioNTech olmuş kişilere, Omicron ve diğer varyantlara karşı uzun süre korundukları için şimdiki bilgilere göre ek hatırlatma dozuna gerek yok.1 Ocak öncesinde hastalık geçirdikten sonra 1 doz SinoVAC olanların, son aşıdan 3 ay sonra  bir hatırlatma dozu olmaları önerilir. İki doz BioNTech olan, herhangi bir varyantla hastalık geçirmiş olan kişilerin hastalıktan 6 ay sonra bir doz BioNTech aşısı olmaları önerilir.”