11.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’de ilk kez Taksim’deki Atatürk Kitaplığı’nda başlattığı 7/24 “Hiç kapanmayan kütüphane” projesini kentte yaygınlaştırılmış Kartal, Fatih, Ümraniye ve Başakşehir’deki kütüphaneler de bu projeye dahil edilmişti. Milliyet, 24 saat açık olan İstanbul’daki 5 kütüphaneyi gece saatlerinde ziyaret etti. Projenin yaygınlaştırılmasına en çok sevinenler ise üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler oldu. Kütüphaneleri sabaha kadar ders çalışmak için kullanan gençler, ‘Uzun zamandır bunu bekliyorduk’ diyerek, uygulamadan memnun olduklarını söylüyor.
Öğrencilerin ders programları o kadar dolu ki, hiçbiri kitap okumaya vakit bulamadığını söylüyor. Başakşehir, Kartal ve Taksim’deki kapanmayan kütüphanelerde gece saatlerinde da oldukça yoğunluk olurken, Ümraniye ve Fatih’teki kütüphaneler ise yeni günle birlikte neredeyse bomboş kalıyor. Tam gün uygulamasına geçen kütüphanelere, 01.00-06.00 saatleri arasında “güvenlik gerekçesiyle” yeni ziyaretçi alınmıyor. Ziyaretçilere, İBB Wi-fi ile 1 GB’ye kadar ücretsiz internet erişimi ve sayfası 10 kuruş olmak üzere fotokopi hizmeti de sunuluyor.
En yoğun Atatürk Kitaplığı
İBB’nin hiç kapanmayan ilk kütüphanesi Atatürk Kitaplığı’nın gece kapasitesi 150 kişi. Gündüz açık olan bazı bölümler, geceleri kapatılıyor. Saat 00.30’da içeride 50 kişinin bulunduğu kütüphane hafta sonu dolup taşıyor. Öyle ki içeri girmek için uzun kuyruklar oluşuyor. Kütüphaneyi kullananlar arasında her yaş grubu bulunuyor. Çoğunluğu ders çalışmak için geliyor. Üniversiteye hazırlık, vize ve finallere çalışmak isteyen gençlerin yoğun olduğu kütüphaneyi saat 00.00 ile 01.00 arasında kullananlara Büyükşehir Belediyesi mobil büfe ile yiyecek ve içecek ikramında bulunuluyor.
Kütüphanenin müdavimlerinden Harun Kaya “Atatürk Kitaplığı her zaman yoğun bir yer. Ben sınav dönemlerinde burayı hep kullanıyordum. Şimdi burada üniversite sınavına hazırlanıyorum” diyor.
Kitap okumaya vaktimiz yok
160 kişilik oturma alanına sahip Ümraniye’deki Süheyl Ünver Kütüphanesi de 24 saat açık olan kütüphaneler arasında. Akşam saat 23.50’de 11 kişinin ders çalıştığı kütüphanede üniversite sınavına hazırlanan ve sabahlayan gençlerin sayısı 15’i buluyor. Ferhat Kaya ile Fatih Öztürk de sınavlara hazırlanmak için kütüphaneyi tercih edenler arasında. Uygulama başladığından bu yana kütüphaneyi kullanan iki arkadaş, sınavlara hazırlandıkları için kitap okumaya vakitlerinin olmadığını söylüyor.
‘Sessiz ortama ihtiyacımız vardı’
Kartal’daki Muallim Cevdet Kütüphanesi de semt sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği mekânlardan biri. 88 sandalyenin bulunduğu kütüphaneye akşam saat 23.20’de gittiğimizde ders çalışan 35 kişi vardı. Her gün sabahlayan kişilerin sayısı ise 20’yi buluyormuş. Kütüphanenin sürekli ziyaretçilerinden lise son sınıf öğrencisi Belemir Demir, “Evde ortam müsait olmuyor. Çalışan insanları da gördükçe daha motivasyonla çalışıyorum. Daha önce sadece Taksim’deki Atatürk Kitaplığı’nı biliyorduk. Oraya gitmem mümkün olmuyordu” diyor. Uygulama öncesi üniversitelerin kütüphanelerini kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen Bars Sümbül de uygulamadan çok memnun:
“Sınavlara hazırlanırken hem zamanı daha verimli kullanmaya hem de sessiz bir ortama ihtiyacımız vardı.”
‘Kitapları alıp karıştırmadık bile’
Başakşehir Rasim Özdenören Kütüphanesi’ne gittiğimizde saat 00.50’ydi. Kütüphane tamamen doluydu. 114 sandalyenin sadece 14’ü boştu. İçeridekilerin büyük çoğunluğunu ise üniversiteye hazırlanan gençlerden oluşuyordu. Araştırma yapan birkaç üniversiteli dışında kütüphanenin kitaplarını kullanan kimse yoktu. Kapanma saatine kadar kütüphaneyi kullanan Resul Koluş ve Yavuz Ordu artık geceleri de kütüphanede ders çalışabilmekten memnun. İkinci kez üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler, “Biz burayı çoğunlukla ders çalışmak için kullanıyoruz. Buradaki kitapları alıp karıştırmadık bile” diyor.
‘Yer bulamıyoruz’
Fatih’te bulunan 132 kişi kapasiteli Ahmet Kabaklı Kütüphanesi’nde ise saat 00.20’de sadece 4 kişi vardı. Sabahlayan kişi sayısı hafta içi 1-2’yi geçmiyormuş. Hafta sonu ise yer bulmak zor. Öğrenci Yusuf Güler “Benim gibi üniversite öğrencileri buraları vize-final dönemlerinde yoğun şekilde kullanacaktır. Lise son sınıfa gidenler de burayı kitap okumak için değil sessiz ortamda ders çalışmak için tercih ediyor. Tam gün açık uygulaması bizim açımızdan çok olumlu oldu” diyor.