Gündem Hedef kadın emeğini dünyaya taşımak

Hedef kadın emeğini dünyaya taşımak

10.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk, Suriyeli ve Afgan kadınları el birliğiyle kurduğu SADA Kadın Kooperatifi, başarısını Paris Barış Forumu’na taşıdı. Geçtiğimiz sene aynı Forumda en iyi 10 projeden biri olarak seçilen kooperatif, bu sene deneyimlerini yeni proje ekipleriyle paylaştı.

Hedef kadın emeğini dünyaya taşımak

50 kadının güçlerini birleştirerek kurduğu SADA Kadın Kooperatifi Mart 2019’da Gaziantep’te çalışmalarına başladı. Yaklaşık bin 600 başvuru içinden ilk 100’e girerek Paris Barış Forumu’na katılmaya hak kazanan kooperatif, yapılan değerlendirme sonucunda, foruma katılan en başarılı 10 girişimden biri olarak seçildi. Bir sene boyunca Paris Barış Forumu ekibinden destek alan SADA Kadın Kooperatifi uluslararası pazara açılarak Gaziantepli ve göçmen kadınların el emeğini tüm dünyaya taşımayı hedefliyor. Paris Barış Forumuna katılan kooperatif üyesi kadınlar Kooperatifle birlikte güçlendiklerini ve geçim kaynaklarına erişimlerinin kolaylaştığını belirtti.

Birlikte güçlendik

Üyelerden Suriyeli Delal Hasen, “Forum sayesinde pandemi sürecinde dünyanın farklı yerlerindeki kuruluşların nasıl çözümler ürettiğini gördük. Bizler de kendi üretimimizi içinde bulunduğumuz duruma uyarlıyoruz. Hem deneyimlerimizi paylaştık, hem de başkalarının deneyimlerinden öğrendik” dedi.

Bir sene boyunca Forum’dan destek alan kooperatif e-ticaret üzerine kapasitesini geliştirerek ürettiği ürünleri kendi sitesi sadacoop.com üzerinden müşterilerine ulaştırmaya başladı. Pandemi sürecinde ilk projesine başlayan SADA Kadın Kooperatifi Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) iş birliğinde toplam 200 bin maske üreterek toplum sağlığına destek oldu. Üretilen maskeler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğüne hibe edildi. Proje sayesinde Kovid-19 salgını döneminde gelir kaynağı elde eden kadınlar birlikte çalışarak güçlerine güç kattıklarını ve bu sayede kriz durumlarında beraber ve daha kolay aşabildiklerini söylüyorlar.