Gündem Hedefimiz 15 Temmuz’u unutturmamak

Hedefimiz 15 Temmuz’u unutturmamak

15.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, amaçlarının 15 Temmuzu hafızalarda diri tutmak olduğunu belirterek, “Bundan yüz yıl sonra 15 Temmuz ruhunu yaşatabilmek için nitelikli eserlerin ortaya konması zaruri. Bunu yapmak 251 şehidimize ve gazilerimize olan borcumuz” dedi.

Hedefimiz 15 Temmuz’u unutturmamak

Meltem Günay / İSTANBUL - 15 Temmuz’un üzerinden altı yıl geçtiğini ve ülkemiz için bir milat olan o gecede 251 kişinin şehit, 2 bin 734 kişinin de gazi olduğunu dile getiren Turunç dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kültürel ve sosyal alanda bir çok çalışma yaptıklarını dile getiren Turunç, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz “On5Sıfır7 Film Haftası”nda darbe, direniş ve özgürlük temalı 17 filmi izleyiciyle buluştu.

Haberin Devamı

1-7 Temmuz tarihleri arasında Atlas Sineması, Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gösterimi yapılan filmlerle özellikle gençlerimize dünyada yaşanan darbeleri ve halkların mücadelesini anlatmaya çalıştık. For Sama filmi ile açılışını yaptığımız haftada, Sinemada Algı Yönetimi ve Özgürlük temalı bir panelimiz de oldu. Bir başka çalışmamız ikinci sayısını yayınladığımız Ortak Hafıza dergisi. Ezilen Araç ve “O An” Fotoğraf sergilerimiz her yıl olduğu gibi farklı meydanlarda milletimizle buluştu.” diye konuştu.

Üç yarışma düzenleniyor

Bu yıl üç farklı alanda yarışma başlattıklarını söyleyen Turunç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Roman Yarışması, Beste Yarışması ve Mektup Yarışması ile yine milletimizin 15 Temmuz’la ilgili duygu, düşünce ve eserlerini biraraya getiriyoruz. 15 Temmuz’un filmi, romanı, şiiri, bestesi yapılsın diye yeni yarışmalar düzenliyoruz. Amacımız 15 Temmuz’la ilgili nitelikli ve kalıcı eserlerin üretilmesine katkı sağlamak. Aradan 6 yıl geçti. Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz bu dernek var olduğu müddetçe önceliğimiz. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor. 15 Temmuzu hafızalarda diri tutmak için kültürel projeler büyük önem taşıyor.  Bundan yüz yıl sonra 15 Temmuz ruhunu yaşatabilmek için nitelikli eserlerin ortaya konması zaruri. Bunu yapmak 251 şehidimize ve gazilerimize olan borcumuz. Bu bilinçle çok çalışıp kalıcı eserler üretmeye devam edeceğiz”

Haberin Devamı

Onların yanındayız

Turunç, dernek olarak bu çalışmaların yanı sıra şehitlerin aileleri ve gazilerle sürekli iletişim halinde olduklarını ve onlara psikolojik ve sosyal destek sağladıklarını anlattı. Dernek bu sene de 15 Temmuz günü Edirnekapı Şehitliği’nde bir anma ve duanın ardından Ayasofya Camii’nde 251 Hatim Programı gerçekleştirecek.

‘Son yürüyüş’

Hedefimiz 15 Temmuz’u unutturmamak

15 Temmuz Derneği, Turkish American National Steering Committee (TASC) ile birlikte New York Times Meydanı’nda 15 Temmuz gecesi şehit olan 251 vatandaşımızı temsilen 251 çift ayakkabıdan oluşan ‘Last Walk’ isimli bir sergi düzenledi. Ayakkabıların yanında yer alan afişte ise, “15 Temmuz 2016’da Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi, halkın meydanlara inerek demokrasisine sahip çıkmasıyla engellendi. Tarihte eşine az rastlanan bu direniş sırasında darbecilerin açtığı ateş sonucu 251 vatandaş hayatını kaybetti, 2 bin 734 kişi de yaralandı. Burada gördüğünüz ayakkabılar o gece son yürüyüşlerine çıkan demokrasi şehitlerini temsil ediyor” denildi.

Haberin Devamı

Hedefimiz 15 Temmuz’u unutturmamak