Gündem Her beş kadından biri sözlü şiddete uğruyor

Her beş kadından biri sözlü şiddete uğruyor

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizmi desteklemek üzere Avon Vakfı, herkesin sözlü şiddeti ve bunun zorlayıcı kontrol, aile içi şiddet veya yakın partner şiddetindeki rolünü tanımasına yardımcı olmak için bir kampanya başlattı.

Her beş kadından biri  sözlü şiddete uğruyor

MELTEM GÜNAY İstanbul  - Kampanya kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkede 8 bin 300’den fazla kadının katıldığı araştırma her beş kadından birinin sözlü şiddete uğradığını gösterdi.

Haberin Devamı

Kiloları eleştiriliyor

Kadınların yaklaşık yarısı, yakın bir partnerden genel görünümleri hakkında olumsuz yorumlar aldığını, beşte biri ise son bir ay içerisinde bu durumu yaşadığını dile getirdi. Bildirilen diğer olumsuz yorumlar ise kadınların zekası, işi veya kariyeri, kilosu ve giyimi ile ilgili. 25-34 yaş grubunun yaklaşık dörtte biri son bir ay içinde kiloları hakkında olumsuz yorumlara maruz kalırken, bu oran 55 yaş üstünde yüzde 10 olarak yer aldı. Şiddet uygulayanların çoğu, kurbanlarını sevdiklerinden uzaklaştırmak için yaygın olarak onları eleştirme tekniğini kullanıyor. Kadınların yüzde 81’i erkeklerin kadınlara karşı inanç ve tutumları konusunda eğitmek için daha fazlasının yapılması gerektiğini düşürürken, kadınların dörtte üçünden fazlası toplumda erkeklerin kadınlara nasıl davranması gerektiği konusunda ele alınması gereken köklü sorunlar olduğuna inanıyor.  Araştırmada sözlü tacize uğrayan her 10 kadından biri nereye gideceğini bilemediğini belirtirken, her 10 kadından biri sonuçlardan korktuğunu söyledi. Sözlü şiddete maruz kalanların yüzde 16’sı destek arıyor.

Haberin Devamı

“Kadın Meselesi” değil

Avon CEO’su Angela Cretu, “Sözlü şiddetin ne olduğundan emin olmayan insanları işaretleri tanımaya çağırdığımız bu 16 Günlük Aktivizm; kendini izole hisseden mağdurlar için, yalnız olmadıklarını bilmesi ve şiddete uğrayanların gerekli yardıma başvurmaları konusunda da teşvik etmeyi amaçlıyor” dedi.

 

Yazarlar