17.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Asu Maro - PORTRE
Türk popunun 300 kadar önemli şarkısına imza atan, özellikle Ajda Pekkan’ı Ajda Pekkan yapan şarkıların sözlerini yazan Fikret Şeneş artık yok. 94 yaşındaki Şeneş bir süredir demans hastalığından muzdaripti.
“Kapı açık, arkanı dön ve çık / İstenmiyorsun artık / Bir zamanlar sen de bana acımadın / Yalnız kaldım, yıkılmadım ayaktayım” gibi bir ‘marşı’ bilmeyen yoktur da, onu - hem de 1970’lerde yazabilmiş devrimci kadını herkes tanımaz. Türk popunun, “Bambaşka Biri” ile birlikte 300 kadar önemli şarkısına imza atan, özellikle Ajda Pekkan’ı Ajda Pekkan yapan sözleri yazan Fikret Şeneş’i kaybettik dün. 94 yaşındaydı, büyük oğlu Ahmet Çapa’nın 2011’de ölümünden sonra ilerleyen demanstan muzdaripti. Geride pırıltılı, renkli bir hayat ve bu hayatın çok kıymetli ürünleri olan dizeler bıraktı.
1921 yılında İstanbul’da dünyaya geldi Fikret Şeneş. Birbirini çok seven bir anne babanın kızıydı, bu yüzden ‘Şeneş’ soyadını almışlardı. Son gününe kadar oturduğu Cili apartmanını da babası adı Calibe olan ama Cili dediği annesi için yaptırmıştı.
İstanbul Amerikan Kız Koleji’nde okurken çıktı müziğe olan merakı. Sesi de güzeldi, hocası Faruk Nafiz Çamlıbel “Kolejin sesi” derdi ona. Konservatuvarın şan bölümüne yazıldı. Ancak 1937 yılında henüz 16 yaşındayken Çapamarka’nın kurucusu Bedii Çapa ile evlenerek şan ve piyano dersleriyle başladığı müzik hayatını bitirmiş oldu.
1945 yılında büyük oğlu Ahmet Çapa geldi dünyaya. Bir süre sonra boşanan Çapa çifti, oğullarının isteğiyle bir kez daha nikah masasına oturdu ve 1954’te de Celal Çapa doğdu. Fakat iki kez nikah masasına varan 18 yıllık beraberliğin sonunda Fikret Şeneş o dönem için zor bir karar alarak boşandı. Tek başına büyüteceği iki oğluyla yeni bir hayata yelken açmıştı ve içinde “Kapı açık, arkanı dön ve çık” diyen kadın uyanmaktaydı.
‘İki yabancı’nın doğuşu
Gece hayatını çok seviyordu, Erol Büyükburç’u dinlemeye gidiyorlardı arkadaşlarıyla. Önce ona İngilizce şarkı sözleri yazmaya başladı. Derken Tanju Okan dönemin ünlü parçası “Strangers in the Night” için Türkçe sözler istedi ondan. “İki Yabancı” doğmuş oldu böylece. Ve Türk popüler müziğinin en verimli söz yazarlarından birisi...
Başarılı olmasını biraz da söz yazmaya kırkından sonra başlamasına bağladı hep. Çünkü bir yaşanmışlık istiyordu o sözleri yazabilmek. O güne kadar yaşadığı aşklar, acılar, hayal kırıklıkları ortaya çıkarmıştı içindeki yaratıcılığı. En çok da ilerleyen yaşlarında birçok röportajında anlattığı büyük aşkı Kemal Bey... Bir askeri pilot olan sevgilisi ile ayrılıp barışarak, çoğu gözden uzak 50 sene geçirdiler. İnat uğruna başkalarıyla evlendiler ama birbirlerini unutmadılar. Ayten Alpman’a verdiği ünlü “Memleketim” dışında bütün şarkılarını ona yazdı.
‘Kimler geldi kimler geçti’
Onca yılda ortaya “Bir günah gibi gizledim seni”ler, “Sensiz yıllarda yaşadım sanma”lar, “Söyle buldun mu aradığın aşkı söyle”ler çıktı... Kızdığında “Seveceğim, gezeceğim, görürsün sana neler edeceğim” dedi, “Haram olsun bu aşk sana” dedi, sonra yumuşadı, “Hoşgör sen affet gitsin aldırma” dedi. “Haykıracak Nefesi” kalmadığında bile vazgeçmedi, “Kimler geldi, kimler geçti” de hiçbirisi onun kadar sevilmedi... “Kemal Bey’le evlenseydik bu şarkılar çıkmazdı” diyecekti yıllar sonra.
Nilüfer’den Işıl Yücesoy’a, Zerrin Özer’den Semiha Yankı’ya, Ayla Dikmen’den Bedii Çapa’nın kendisinden sonra evlendiği Gönül Yazar’a kadar kimlere kimlere şarkı verdi de, onun sözleri kendisinin de “Şarkılarımın en iyi vitrini” diye kabul ettiği gibi, en çok Ajda Pekkan’a yakıştı. Ona 70’lerin sonunda edindiği ‘özgür kadın’ imajını inşa eden, o ‘sevse de eyvallahı olmayan’ Fikret Şeneş şarkıları oldu. Nitekim son şarkısı “Bir Hata”yı da yine Pekkan için yazdı.
Kendi hayatını nasıl kimseye yaslanmadan yaşadı, birçoklarına göre ‘gül gibi evliliğini’ aldatıldığı için bitirdiyse, şarkılarını da öyle yazdı. Yıllar yılı şarkılarıyla güç verdiği pek çok kadının ona bir teşekkür borcu var.
‘Ustaları peş peşe kaybediyoruz’
Şeneş’in ölümü sanat camiasını yasa boğarken, ünlüler duygularını şu sözlerle dile getirdi:
* Nilüfer: Birlikte çalışmıştık, çok üzgünüm... Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.
* Nükhet Duru: Çok değerli bir İstanbul hanımefendisini kaybettik. Türk kadınına şartlar ne olursa olsun dik durmayı öğreten ve her oluşumu asaletle karşılamayı öneren bir sanatçıydı. Tüm sevenlerinin başı sağolsun.
* Işıl Yücesoy: Çok üzüldüm. Eğer bugün Işıl Yücesoy varsa, bunun en azından yüzde 20’si ona aittir. Çok önemli sanatçılar yetiştirdi. Türkiye için çok önemli bir isimdi.Cennet olsun mekanı. Dilerim unutulmaz.
* Semiha Yankı: Fikret Ablanın emeği bende çok büyüktür. Benim ‘Kara Sevda’ ve ‘Sizlerden Biriyim’ adlı şarkılarımın sözlerini o yazmıştır. Gerçekten emeği çok büyük. Çok üzgünüm. Müzik dünyası çok önemli bir değerini kaybetti. Kötü bir süreçten geçiyoruz peş peşe ustalarımızı
kaybediyoruz. Galiba artık sıra bize geliyor, biz de yaşlanıyoruz.
* Erol Büyükburç: Fikret benim çok eski dostum, ilk İngilizce sözlerini bana yazmıştı. Çok önemli bir kadındı, Robert Kolejliydi, Türk popunun temelini oluşturan ve Taş Plak
kayıtlarında yer alan ‘Kiss me’ dahil birçok şarkımı o yazdı. Hayat işte
gelip geçiyor, mekânı cennet olsun.
* Şehrazat: Bin yaşamca kalacaksın Fikret Şeneş... Rabbim rahmet eylesin.
* Nazan Şoray: Müzik dünyasının efsane söz yazarını kaybettik. Üzüntümüz sonsuz.
* Betül Demir: Kimler geldi kimler geçti. Şarkılarıyla büyüdüğümüz en özel kadınlarından biriydi.
* Reyhan Karaca: Çok kıymetli bir kadını daha kaybettik. Nur içinde uyu. ( SENEM AYDIN İSTANBUL)