30.04.2018 - 10:21 | Son Güncellenme:
Sessiz düşman hipertansiyon
Hipertansiyon, birçok farklı nedenlerle yaşanan kan basıncının yüksek olma halidir. Son zamanlarda hayat standartı içerisinde gerek yaşanan stresler gerek başka sebeplerle bu hastalık fazlasıyla görülür haldedir. Hipertansiyonun varoluş sebeplerinin başında, genetik durum ve aşırı tuz kullanımı gelmektedir. Bu durumun kesinlikle kontrol altına alınması gereklidir ki aksi takdirde beyin kanaması ve felç olası durumdur.
Hipertansiyon belirtileri
Hipertansiyon sessiz bir hastalık olarak nitelendirilir. Gizli gizli belirtiler gösterse de bunun fark edilmesi zaman alır; ancak bu geçen zaman zarfında beyin, böbrek ve kalp olumsuz etkilenir. Belirtileri arasında baş ağrısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kulaklarda çınlama, halsizlik, yorgunluk vardır. Bu belirtilerin bir ya da birkaçı kişide görülebilir ve kesinlikle doktor kontrolü şarttır.
Hipertansiyon nedenleri
Nedenleri arasında ilk sırayı genetik yatkınlık alır. Ardından gelen nedenler ise tamamen kişinin yaşama biçimi ile alakalıdır. Sağlıksız beslenme ve dolayısıyla obezite durumları, stres, uyku bozuklukları, sigara, tuz, alkol ve hareketsiz bir yaşam tarzı diğer nedenler olarak gösterilebilir.
Hipertansiyon tanısı nasıl konulur
Bir insanda normal tansiyon değerleri 13/8 mm Hg olarak kabul edilir. Eğer büyük tansiyon 16 civarlarında seyrederse hipertansiyon teşhisi konulur. Beraberinde yaşanan belirtiler hakimiyetini sürdürdüğünde ise artık tanı netleşir ve aşama artık tedavi aşamasıdır. Yüksek tansiyonla yaşamaya devam eden bir hastada gözler, kalp ve böbrekler fazlasıyla etkilenir.
Hipertansiyon tedavisi
Herşeyden önce önemli olan tansiyon değerlerini normal hâle döndürmektir. İlk hedef budur. Sonrasında ilaç tedavisine başlanarak bu durum düzenli hale getirilmeye çalışılır. Tedavi esnasında hastanın yaşam biçiminde ufak değişiklikler önerilir. Egzersiz, dengeli beslenme ile kilo kontrol altına alındığında tansiyon değerleri de düzene girecektir.
Hipertansiyon ilaçları
İlaçlar tedavide en etkili yollardan biridir. Genelde hasta ilaç tedavisine kısa sürede cevap verir ve tansiyon değerlerini normale döner. Bu kullanımlar esnasında tansiyon değerleri devamlı kontrol altında tutulmalıdır. İlaçlar kuşkusuz doktor kontrolünde verilmektedir. Bu ilaçların doktor bilgisi dışında kesmeden, verilen dozlarda kullanılması önem taşıyan detaydır. İlaçlar bağımlılık yapmaz, herhangi bir şekilde organlara zararı yoktur. Ama hipertansiyonun vücuda zararı vardır ki bunların başında beyin kanaması ve felç gelir.