Gündem İBB'de terör incelemesi! Bakan Soylu: İmamoğlu beni arayıp yardım istedi

İBB'de terör incelemesi! Bakan Soylu: İmamoğlu beni arayıp yardım istedi

28.12.2022 - 15:28 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB'deki terör incelemesine ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, İBB Başkanı İmamoğlu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen terör soruşturması hakkında açıklamalarda bulundu.
İşte Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları: Türkiye 40 yıldır terörle mücadele ediyor. 40 yıldır bu mücadelenin içerisinde yaşanmışlıklar var. Ödediği büyük bedeller var. Dolayısıyla çok büyük tecrübesi var.

DEVLET ÖNLEMLER ALIR

Haberin Devamı

Altını çizerek söylüyorum. Dağdaki terörle mücadele ne kadar zorsa, bu o kadar veya ondan biraz daha zordur. Çünkü dağdaki teröristi biliyorsunuz kendisini terörist olduğunu tanımlıyor. Ona terör örgütü tarafından yüklenmiş bir vazife var. Bu sebeple devlet bunun için kendi adına kararlar ve önlemler alır.

900 YILA YAKIN CEZALAR ÇIKTI

Bizim aldığımız Terörle Mücadele Kanunu, 15 Temmuz sonrası çıkan kanunlar, kararnameler. Zaman zaman terörle iltisatlı belediyelere görevlendirmeler yapıldı. Buradan yöneticilere 900 yıla yakın cezalar çıktı.

BİZİM BAKANLIĞIMIZDAN 50 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÇIKARILDI

Doğu ve Güneydoğu'da PKK/KCK ile irtibatlı oldukları belediyeler, personeller, soruşturma neticesinde görevden alındılar. İrtibatlı ve iltisaklı olan yaklaşık 165 bin kişi kamudan çıkarıldı. Ve yine bizim Bakanlığımızdan 50 bini aşkın kişi çıkarıldı. Yani devlet PKK, KCK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C ile mücadele ediyor. Hepsiyle mücadele ediyor.

Haberin Devamı

KAMUYU BÜYÜK TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN ARINDIRDIK

Bu devleti tüm terör örgütlerinden temizlemek ve sızmayı önlemek için ortaya koyduğumuz cansiper bir sonucudur. Zorlu bir sürecin sonucunda Allah'a şükürler olsun kamuyu çok büyük bir şekilde terör örgütlerinden arındırdık. Bu yüzde yüz müdür? Elbette biliyorsunuz ki kriptosu var.

DEVLET ÇADIR YÖNETİMİ DEĞİLDİR

Devlet dediğiniz bir çadır yönetimi değildir. Kimse kusura bakmasın. Kuralları, ilkeleri, anayasası var.

Onlar arzu ediyor ki Ağustos'un sonunda ziyaret ettikleri terör örgütü üyesi olduğu için hapiste yatan Diyarbakır Eski Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ve onun gibilere dokunulmasın...

BOŞUNA ÇIRPINIŞ İÇİNDE

Biz hiç ikiyüzlü olmadık. Bugün CHP'de kaybettiği itibarı bizlere saldırarak almaya çalışanlar boşuna çırpınış içinde. Biz samimi insanı yüzünden anlarız. Bu bahsettiğim kişi İmamoğlu. 

İMAMOĞLU BENİ ARAYIP YARDIM İSTEDİ: CHP GENEL MERKEZİ BENİ SEVMİYOR

İmamoğlu beni aradı, benden yardım istedi. Bana, 'CHP Genel Merkezi beni sevmiyor, bana yardımcı olur musunuz' diye ricası olmuştur. Biz 'kanun ne gerektiriyorsa yaparız' dedik ve yaptık. İşine geldiği zaman alttan almasını bileceksin, diğer taraftan dönüp hakaret edeceksin. Bu ikiyüzlülüktür. Kıymetli arkadaşlar bunu tarihin akışına bırakıyorum. Ömrümüz boyunca böyle bir ikiyüzlülüğe sahip olmadık.

TARİHİN EN BAŞARISIZ BELEDİYE BAŞKANI

Elbette belediye başkanlığının sorumluluğu var. Hem terörden uzak durma hem de alet olmama durumu var. İBB Başkanı zaman zaman terlemiş, alnını silme zorunda kalmış, kaybettiği itibarı, hizmet yapamadığı için tarihin en başarısız belediye başkanı olarak nitelendirilen, İETT otobüslerini çalıştırmaktan, çöp toplamaktan yoksun böyle bir belediye başkanı elbette ki bunları kapatabilmek için İstanbul'a ilgi açığını kapatabilmek için, yargı kararından bulamadığı mağduriyeti buradan bulacak.

Haberin Devamı

Bu basın toplantısının ortaya koyduğu şudur:

1. Bizim 9 Aralık 2021'de dile getirdiğimiz tüm iddianın ikrarını yapmıştır.

2. Terör örgütleri buraya girmemiştir diyemiyor. KHK ile işten çıkarılanları biz hülle ile işe aldık yalandır demedi.

3. Dağdaki teröristleri ve kamuya girmesi kesinlikle mümkün olmayan kişileri işe almadık diyemedi. Bunların hepsi İBB'ye alındı.

Bizim kabahatimiz ne, 9 Aralık 2021'de hayati yalanla malul olan Özgür Özel, bana bir sataşmada bulundu. İstihbarat elimizde olduğu için soruşturma izni verdik ve başladı.

SÖZDE DEĞER AİLELERİNİ ALMADIM DİYEMEMİŞTİR

Buraya sözde değer aileler aldılar. Biz şehit ailesi alıyoruz ya. Terör örgütü PKK da elinde bulundurduğu belediyeler halinde dağda bulundurdukları ya da etkisiz hale getirilenlerin abisi, yakınlarını alıyor. Biz bunları HDP'yi ve PKK'yı iyi takip ettiğimiz için biliriz. İlişkiyi kiminle kurdunuz? Bu sözde değer ailelerini ben almadım diyememiştir. Tam tersi benim "Bulunduğum dönemde Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Kanunlar şöyle geldi, böyle oldu. Onun için ben buradaki araştırmaları yapma görevi bana ait değil" diyor. Biz bu soruşturmayı sadece İBB'de yapmadık. Tüm belediyelerde yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

SABAH ÇOK YALAN SÖYLEDİNİZ

Haberin Devamı

Toplam soruşturulan dönemde 25 bin kişi işe alındı. 1668 kişi soruşturuldu. Bunun 1163 kişi için irtibatı ve iltisakı var ama belediyede işe girmeye engel olmadığı için incelemeye alınmadı. 505 kişinin tamamı kendi döneminde alınmış ve kayıtları görev yapmasına engeldir. 21 kişi daha ayrıldı. Sabah çok yalan dinlediniz. Hiçbir yerinde işe almadık diye cümle kurmadı. Sözde değer ailelerinden, KHK'lılardan alındı mı alındı. Geçen yıl o tarihten itibaren 1 yıl süren soruşturma yaptık. Bu soruşturmayı 8 kişilik müfettiş heyetiyle yaptık. Bu soruşturmaya itiraz ediyorsun da hem İETT ile ilgili savcılığa gönderilen yolsuzluğu içeren, reklam billboardlarıyla yolsuzluğu içeren soruşturmalara niye ses çıkarmadın? Çünkü neler yaptığınızı en iyi siz biliyorsunuz.

Haberin Devamı

CV BİLE İSTEMEDİNİZ Mİ?

Atma yetkimiz olsa biz atardık. Bu kişileri alırken referansınız nelerdi? Hangi yetenekleri dolayısıyla aldınız, bunları kim önerdi. CV bile istemediniz mi? AYM kararını öne sürüyorlar, AYM kararı sonrası biz eleman almadık mı? Devletin kendine ait mekanizması vardır. Süreci araştırmak bizim sorumluluğumuzdu. 'Benden önceki dönemde de vardı' diyor. Bu soruşturma 1.1.2019'dan itibaren 3 yıl yapıldı. 1668 kişinin 191'i Mevlüt Uysal, 50 kişi de İstanbul Valisi döneminde alınmış. Bunların 191 ve 50 kişisi tamamen incelenmiş, işe girme engeli olmadığı görülmüş.

TERİNİZİ SİLEBİLİRSİNİZ AMA YÜZÜNÜZÜN KARALIĞINI SİLEMEZSİNİZ

İmamoğlu döneminde 920 kişinin istihbari kayıtları görülmüş ama onların da işe girmeye engel durumu olmadığı görülmüş. İBB'nin yasladığı 505 kişiyi güya yanındaki 3-5 aklıevvelin söylediği sözlere dayanak olarak 'Ben aldım, benden öncekiler de yaptılar' demek aymazlıktır. Terinizi silebilirsiniz ama yüzünüzün karalığını silemezsiniz. 505 kişinin işe girmesinde engel vardır. Kendi suçunu örtbas etmek için belediye çalışanlarını kalkan yapmak ayıptır. Bu dosyalar sizden istendi.

BEN PKK İÇİN GÜVENLİK SORUNUYUM

İmamoğlu, 'gökkubbeyi başınıza yıkarım' diyerek yargıyı tehdit etti. Ama sonra 'Ben bu lafı yargıya değil, Süleyman Soylu'ya söyledim' diyebilir. Bizim terörle mücadelemiz hoşuna gitmiyor, bizi beğenmiyor olabilir. Bizi Cumhurbaşkanımıza, partimize şikayet ediyor. Kendi üzerine vazife olmayan her şeyi yapıyor ama bir tek kendi işini yapmıyor. Ben güvenlik sorunuyum ama PKK için güvenlik sorunuyum.

SABAH BUNLARI AÇIKLASAYDI

Fikri Karabulut, 2014'te PKK-KCK kırsala katılmış. Ömer Keleş, Nuri Çiçek; İbrahim Doğan, Muharrem Kılıç. Bunlar kim, dağdakiler. Bunlar sadece bir kısmı. Biz o zaman görevimizi yapmayalım, işe gitmeyelim. HDP ile anlaşılsın biz de aval aval bakalım! O zaman biz ahmak oluruz, görevimizi istismar etmiş oluruz. Mazlum Şimşek, kardeşi Selim Şimşek 2014'te PKK'ya katıldı. Sabah bunları açıklasaydı... HDP, terör örgütü teklif etti deseydi. İnsanlara iftira atmak kolay bir iştir. Bu ülke terörle mücadele ediyor. Biz şehitlerimize, gazilerimize borcumuzu ödeyemeyiz.

İBBde terör incelemesi Bakan Soylu: İmamoğlu beni arayıp yardım istedi



İMAMOĞLU'NUN TWEETİNE YANIT: UFAK BİR NAMUSU VARSA YALAN SÖYLEMESİN

Bakan Soylu, konuşması sırasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun attığı tweete tepki gösterdi. Bakan Soylu, "Ufak bir namusu varsa yalan söylemesin. İstanbul'da yardım toplarken, yardımla ilgili, yardımların kanunlara uygun olmadığını tespit ettikten sonra o paralara el konuldu. İBB Başkanı beni aradı, 'CHP Genel Merkezi bana karşı, beni ezdirme' dedi. Hayatı ikiyüzlülük olduğu için söyleyemez. Sonra bir telefon görüşmesi daha gerçekleşti onu da CHP Genel Merkezi'ne şikayet etti. İnsan hangi koltuğa gelirse gelsin, o koltuğu taşıyacak." dedi.

SORU CEVAP

İBB'YE KAYYUM İDDİASI: BELEDİYEYİ TERÖRDEN TEMİZLEMEYE YÖNELİK BİR ADIM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  İBB'ye kayyum atanacağı yönündeki iddialarla ilgili soruya, "Bu davanın kayyum atamasıyla ilgili bir tarafı değil. Belediye terör örgütünden temizlemeye yönelik bir adım. İstanbul'a bunlar çökmek istiyor, diyorlar, niye böyle bir derdimiz olsun? Biz terör örgütüne çökmek istiyoruz. Terör örgütünün kamuya sızmasını engellemeye çalışıyoruz." dedi.

ÇATAKLI HAKKINDAKİ İDDİA: TESPİT YERİ MAHKEMEDİR

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çatakalı hakkındaki iddialarla ilgili de soruyu yanıtlayan Bakan Soylu, "Sizin de arkadaşlarınıza bazen bilmediğiniz noktada bir otelde sizin de aramanız varmış, sabah mahkemeye çıktığı baki midir. Bir ihbar yapılmış, yurt dışında olan bir şahıs eğer böyle bir şey yapmışsa, kim hangi süreçten geçmişse o da aynı süreçten geçecektir. Biz bir çok ihbarla karşılaşıyoruz. Bunun tespit yeri mahkemedir. Yani bir ihbar suçun sabitliği anlamına gelmiyor. Gelir ifadesini verir, tespit edilirse gereği yapılır tespit edilmezse gereği yapılır. Ama terör örgütü üyesi olmak farklı bir şey. Soruşturma 2019. Yani bir insan kendisiyle ilgili mahkeme kararını bilmiyor. Onun 1. dereceden yakını dahi olsanız siz kardeşiniz mahkeme kararını bilir misiniz? Mahkeme demiş gel ifadeni ver. Zamanında ifadesini vermediği için arama kaydı çıkmış. İsmail Bey, 6-7 yıldır kardeşiyle konuşmuyor. Fransa'da yaşayan 6 kardeşi için İsmail Bey'i yargılayalım mı? Elbette suçu varsa bu ülke bedelini ödedir. İsmail Bey o yüzden her şeyi açıklayacaktır." ifadelerini kullandı.