Gündem İhlas Sûresi Nasıl Okunur?

İhlas Sûresi Nasıl Okunur?

20.04.2018 - 11:40 | Son Güncellenme:

İhlas Sûresi’nin kaynaklarda tespit edilmiş yirmiyi aşkın ismi mevcuttur. Fakat genellikle İslâm dininin temel ilkesi “tevhîd” inancının veciz ifadesi "İhlâs" ismiyle bilinir.

İhlas Sûresi Nasıl Okunur

İhlas Sûresi’nin Okunuşu

Haberin Devamı

Bismillahirrahmanirrahim

Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed . Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Sûresinin Türkçe Meali

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

De ki: O Allah tektir. Allah her şeyden müstağnidir ve her şey O'na muhtaçtır. O doğmamış ve doğrulmamıştır. Hiç bir şey O'na denk değildir.

Surenin Temel Konuları
Allahu Teala'nın birliği (Tevhid),
Allahu Teala'nın varlığının kendinden oluşu,
Allahu Teala'nın doğmamış ve doğurmamış olması,
Allahu Teala'nın eşi ve denginin bulunmayışı.

Surenin Temel Mesajları
İhlas sûresinin
nazil olmasına neden olarak bir kısım olaylar anlatılsa da doğrusu, bu sûre ile İslam'da Allah inancı kısa ve net olarak formüle edilmiştir. Bu sûre ile hem müşriklere hem Hıristiyanlara hem de Yahudilere yanıt verilmiştir.

Haberin Devamı

İhlas sûresi, kendisinden sonra gelen ve Kur'an-ı Kerim'in son iki sûresi olan Felak ve Nâs sûreleri ile beraber, "muavvizât" yani "Allah'a sığınılmaya vesile olan sureler" olarak adlandırılmıştır. Bu haliyle adlandırıldıklarında her üç sûre de dua olarak okunan veya Felak ve Nâs sûrelerinde olduğu gibi şifa bulmak niyetiyle okunan sûreler arasında yer alır.

İhlas sûresi Allahu Teala hakkında dört durumu ortaya koymaktadır:

  • Tevhid
  • Allah'ın varlığının kendinden oluşu
  • Allah'ın doğmamış ve doğurmamış oluşu
  • Allah'ın eşi ve benzerinin olmaması.

Tevhid, Allahu Teala'nın bir ve tek olması anlamına gelir. Birden çok ilah söz konusu dahi olamaz. Bu haliyle müşriklerin putları ilah olarak kabul eden “şirk” inançları reddedilmiş olur. Allahu Teala'nın tekliği, hem zatında hem de sıfatlarında geçerlidir.

Allahu Teala Samed'dir; Samed, var olmak için başka bir varlığa ihtiyacı olmayan, kendi başına ayakta durabilen, varlığını sürdürmek için harici herhangi bir şeye ihtiyacı olmayan anlamına gelir. Sadece Yüce Allah'a özgü durumlardır. Tüm varlıkları o yaratmıştır ve tüm varlıklar, varlıklarını Yüce Allah’a borçludur.

Allah, doğmamış ve doğurmamıştır. Hristiyanlar Hz. İsa'yı Allah'ın oğlu olarak kabul etmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'in belirtmesine göre Yahudiler de Üzeyir Allah'ın oğludur, demişlerdir. Ve müşrik Araplar melekleri kız kabul ederek, onları Allah'a yakıştırmışlardır. İhlâs sûresinin bu ayetleri, Hristiyanların ve Yahudilerin bu tür iddialarını reddettiği gibi, müşriklerin melekleri Allah'a yakıştırmlarını da yalanlamaktadır. Sebebi de bu gibi inanışlar “Tevhid” inancını yıpratmaktadır.

İhlas sûresinin belirttiği dördüncü gerçek de Allah'ın hiçbir şekilde denginin, eşi ve benzerinin olmamasıdır. Müşrikler, birden çok ilah kabul etmelerinin haricinde sadece Allah için ifade edilmesi gereken sıfatları putlara da veriyorlar, bu haliyle sıfatlarında Allah'a eş koşmuş oluyorlardı. İhlas sûresi müşriklerin bu hatalı inançlarını da reddetmiş olmaktadır.