Gündem İrmik helvası tarifi

İrmik helvası tarifi

20.04.2018 - 12:46 | Son Güncellenme:

İrmik helvası tatlı krizlerinin bir numaralı çözümüdür. Evde kolayca bulunabilecek malzemelerle yapılan pratik tarif irmik helvası, yazın dondurmayla birlikte sofraların vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır.

İrmik helvası tarifi

İrmik helvası için malzemeler

Haberin Devamı

2 dolu yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı irmik

2 su bardağı şeker

2 su bardağı su

İrmik helvası yapılışı

İrmik helvası yapımına başlarken öncelikle bir tavada tereyağınızı eritin ve irmiğinizi tavaya döküp güzelce karıştırın. Orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık üç dakika boyunca sürekli kavurarak karıştırmaya devam edin. Üç dakikanın sonunda ocağınızın altını iyice kısın ve üç dakika da kısık ateşte kavurmaya devam edin. Bu süreçte irmiğin renginin açık sütlü kahveye yakın bir renge döndüğünü görmüş olacaksınız. Toplam altı dakika süren bu süreçlerin ardından 2 su bardağı şekerinizi ilave ederek 4 dakika boyunca da şekerle birlikte irmik helvanızı kavurmaya devam edin. Daha az şekerli bir tarif istiyorsanız, isteğe bağlı olarak 2 su bardağı şeker koymak yerine 1,5 su bardağı şekerde koyabilirsiniz. Toplamda 10 dakikalık kavurma sürecinin ardından ocağın altını kısarak 2 su bardağı suyunuzu ekleyin. Sıçramaması için suyu yavaşça dökmeye özen gösterin. Kısık ateşte 1 dakika kadar kavurduktan sonra irmik helvanızı biraz akışkan ve sulu bırakıp altını kapatıp dinlenmeye bırakın. İrmik helvanız dinlenirken kalan suyunu da çekecektir. Dilerseniz yanına dondurma ya da kaymak koyarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hepinize afiyet olsun.

İrmik helvası için püf noktalar

Eğer irmik helvanızın renginin daha koyu olmasını istiyorsanız, irmiğinizi biraz daha fazla kavurabilirsiniz.

İrmiğin üzerine eklediğiniz sütün ve şerbetin sıcak olmasına dikkat edin, böylelikle irmiğiniz daha iyi kabaracaktır.

İrmik helvanızı karıştırırken tahta kaşık kullanmanız, helvanızın daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Helvanızın daha parlak olmasını istiyorsanız helvanızı biraz sıvı yağ damlatabilirsiniz, farkı göreceksiniz.

İrmik helvası çeşitleri

En çok sevilen irmik helvası kuşkusuz dondurmalı irmik helvasıdır. Geniş bir kâsenin içine streç film serip helva konulur ve ortasına çukur açılarak içerisine dondurma konulur. Daha sonrasında tekrar helva konularak kapatılır ve ters çevrilir.

Eğer tatlıyı çok seviyorsanız, dondurmalı helvanızın üzerine çikolata, böğürtlen ya da karamel sosu dökerek helvanızı daha da tatlandırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Dilerseniz helvanızın üzerine limon ya da portakal kabuğu rendeleyip helvanıza farklı tatlar katabilirsiniz.