Gündem ‘İşçilerle birlikte yürüyeceğiz’

‘İşçilerle birlikte yürüyeceğiz’

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Özel, grup konuşmasında Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması için son kez yetkililere seslendi, “İşçiler Taksim’e yürüyorlarsa CHP olarak onlarla birlikte olacağız” dedi.

‘İşçilerle birlikte yürüyeceğiz’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grubunda gündemi değerlendirdi. Özel, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TAKSİM ÇAĞRISI: İçişleri Bakanı ile bir görüşme daha yaptık. Benim önerimi, talebimi yerine getiremeyeceklerini söylediler. Biz de kendilerine bunun doğru olmadığını söyledik. Hâlâ geç değildir. Buradan çağrımı tekrar ediyorum.

İSRAF OLUR: Bugün bir anayasa tartışması var. Diyorlar ki yeni anayasa yapma sürecine CHP’de dahil olsun. Anayasalar her doğan için yapılır. Erdoğan için anayasa yapılmaz. Anayasalar toplumu kuşatırlar, elbise gibidirler. Özelliği hemen herkesin üzerine uymasıdır. Yeni bir elbise alalım, ama kullanmayalım. Bu israf olur. Anayasa demokrasinin elbisesiyse, sen mevcut anayasaya uymuyorsan, yenisini alsan ne olur, eskisinde kalsan ne olur?

AYM ‘YASAKLAYAMAZSIN’ DİYOR: Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları bağlayıcıdır. Elimde bir AYM kararı var. 12 Ekim 2023 günü yazılan karar, ‘1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması, aktarılmak istenilen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır’ deyip, yürütmeye ‘Taksim’i yasaklayamazsın’ diyor. Bu karara, Anayasa’ya uymayan birisi, yarından sonra kendisiyle görüşeceğiz. Elbette müzakere edeceğiz, pozitif gündemleri konuşacağız ama iş anayasaya gelince, mevcut anayasaya uyulmasını beklemek kadar doğal bir şey yoktur. Taksim’i kapatmak anayasa tanımamaktır.

Haberin Devamı

EL SIKIŞMAYI SAVUNACAĞIM: Siyasilerin el sıkışmasını hep savundum, savunacağım. 1970’lerin sonunda siyasetin el sıkışamamasının Türkiye’ye nelere mal olduğunu hep beraber yaşadık. O yüzden müzakere başka bir şeydir, iletişim başka bir şeydir, aynı fikirde olmak başka bir şeydir. Ama anayasaya sadakate yemin etmiş bizlerin, birbirine yeminine sadık kalmasını beklemek ve hatırlatmak her birimizin görevidir.

İŞÇİLERLERLE OLACAĞIZ: Hangi ilde nerede 1 Mayıs kutlaması varsa gruptan bir temsilcimiz o kutlamada yer alacak. Yarın işçiler anayasaya uygun olarak, AYM ‘işçiler haklı’ dediği için, Beşiktaş’tan ve Saraçhane’den toplanarak Taksim’e yürüyorlarsa, CHP olarak onlarla birlikte olacağız. 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı şimdiden kutluyorum.

Haberin Devamı

‘İşçilerle birlikte yürüyeceğiz’

İYİ Parti’den istifa eden Atabay CHP’de

Grup toplantısında İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanlığı’ndan istifa eden eğitimci Sevinç Atabay, CHP’ye katıldı. Özel, Atabey’in partiye katılmasını, “Çok önemli bir bilim insanı ve çok iyi bir idareci. Baba evine Atatürk’ün partisine hoş geldi” sözleriyle duyurdu. Geçen hafta partiye katılan ikizlere rozet takan Özel dün de üçüz Ayeşgül, Enes ve Eren Kılıç kardeşlerin grupta partiye üyelik töreni gerçekleştirildi. Üçüzlere rozetlerini takan Özel, “Gelecek hafta dördüzler gelirse kapımız açık” dedi.