Gündem IŞİD aktif nihilist!

IŞİD aktif nihilist!

06.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü, Sloven Marksist düşünür Slavoj Zizek bu kez de İslam Devleti adını alan cihatçı örgüt IŞİD’i mercek altında aldı.

IŞİD aktif nihilist

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinin internet sitesine bir yorum yazısı yazan Zizek, IŞİD’in hakimiyeti altındaki topraklarda bir devletin en temel görevi olan vatandaşlarının esenliği sağlamayı umursamadığı saptamasını yaptı.
Fransız filozof Michel Foucault’nun ‘biyoiktidar’ kavramına başvuran Zizek, “IŞİD’e göre devlet gücünün temel görevi nüfusun esenliği değil; kamusal hayatın dini kurallara uyup uymaması en konu. Bu yüzden IŞİD, alanındaki insani felaketlere kayıtsız. “Dinle ilgilen, esenlik kendi başının çaresine bakar” anlayışı hakim” yorumunu yaptı. Zizek’e göre IŞİD, bu anlamda modern ulus devletlerin ‘bedenlerin zaptedilmesini ve nüfusun kontrol edilmesini’ öngören biyoiktidara dayalı varoluş anlayışını tamamen reddediyor.
‘Muhafazakâr modernleşme’
Zizek, IŞİD’in modernizme karşı uçlarda bir direnişten ziyade 19. yüzyılın Japonya’sındaki Meiji restorasyonu gibi ‘muhafazakar bir modernleşme’ vakası olduğu değerlendirmesinde bulundu. Friedrich Nietszche’nin nihilizm tanımlamasına da yer veren Marksist düşünür, Batılı toplumlar ‘pasif nihilizmi’ yaşarken cihatçıların ‘aktif bir nihilizmle’ her şeyi riske atmaya hazır olduklarını belirterek “En iyiler hayatla bağlantı kurma yeteneğine sahip değil. En kötüler ise ırkçı uçları benimsiyor” dedi.