Gündem İstanbul’da yabancı nüfus 10 kat arttı

İstanbul’da yabancı nüfus 10 kat arttı

19.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İSKİ’nin su tüketim verilerine göre İstanbul’da 2.5 milyon yabancı uyruklu abone bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, yabancı uyruklu İSKİ abone sayısının son 8 yılda yaklaşık 10 kat arttığını söyledi...

İstanbul’da yabancı nüfus 10 kat arttı

Gülden Çoktan - İstanbul’da İSKİ’nin su tüketim verilerine göre kentte yaklaşık 2.5 milyon yabancı uyruklu kişi yaşıyor. Bu nüfusun Avrupa’nın en kalabalık 9. şehri olabilecek oranda olduğunu aktaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, “Yabancı uyruklu İSKİ abone sayısı, 8 yılda yaklaşık 10 kat arttı. 2019 yılında 145 bin yabancı uyruklu abone varken bu sayı bu yıl 255 bin 985’e çıktı. İstanbul’da ortalama hane büyüklüğü 3.3 düzeyindeyken, yabancı abonelerde birçok hane birlikte yaşadığı için hane halkı büyüklüğü 8-10 düzeyini dahi aşabiliyor” bilgisini paylaştı. 

Haberin Devamı

Usulsüz abonelik tespiti 

Öte yandan İSKİ tarafından yapılan inceleme sonucu geçici koruma kapsamındaki bazı yabancıların ikamet başvuruları ve uzatmalarında usulsüzlük yaptığı da ortaya çıkarıldı. İkamet başvurusu için istenen bazı belgelerin sahte aboneliklerle temin edildiğinin anlaşılması üzerine inceleme başlatan İSKİ, geçici koruma altındaki yabancı uyrukluların abonelik başvurularını tek tek incelendi. Bazı başvurularda sistematik şekilde sahtekarlık yapıldığı tespit edildi. Yabancı uyruklu bazı kişilerin, aynı kullanım yerine sözleşmeyi birden fazla kişi üzerinden sürekli devir yaptığı ortaya çıkarıldı. Eş, anne, baba, kardeş adına belli aralıklarla sözleşme devir işlemleri yapıldığı tespit edildi. Ayrıca misafir konumundaki kişiler üzerinden abonelik talebinde bulunulduğu, aynı kişiler adına birden fazla aktif sözleşme yapıldığı da ortaya çıkarıldı. Sahte abonelerin tespiti üzerine İSKİ, yabancıların abonelik başvuru şartnamesinde bazı değişiklikler yaptı. İlk olarak yabancı uyruklu kişilerin ikamet adresinin sözleşme yapmak istediği adres ile aynı olması şartı getirildi. Gayrimenkul tapusu ile başvuranlar hariç, yabancıların birden fazla su abonelik sözleşmesi yapması sınırlandırıldı. Daha önce başvurmuş, birden fazla sözleşmesi olduğu tespit edilen yabancılar için de ikamet dışındaki sözleşmesinin iptal edilmesi kararlaştırıldı.