Gündem İstanbullular deniz taksiye kavuşuyor

İstanbullular deniz taksiye kavuşuyor

12.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul trafiğini rahatlatma hedefiyle projelendirilen deniz taksiler, bu ay sonunda denizle buluşacak. Deniz taksiler test sürüşünü başarıyla geçti

İstanbullular deniz taksiye kavuşuyor

Gülden Çoktan - İstanbul / İBB Şehir Hatları A.Ş Genel Müdürlüğü bünyesinde tamamen yerli olarak üretilen deniz taksileri, bu ay sonunda hizmet vermeye başlayacak. Taksiler, düşük yakıt tüketim ve egzoz emisyonuyla da aynı zamanda çevreci ve ekonomik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları Müdürlüğü bünyesinde Haliç Tersanesi’nde üretilen sekiz deniz taksisi, bu ayın sonunda denizle buluşacak. Ocak ayında üretimine başlanan taksiler, test sürüşünü başarıyla geçti.

Haberin Devamı

10 kişi kapasiteli

Deniz taksiler, engellilerin, bebek arabalı ailelerin, bisikletlilerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde özel olarak tasarlandı. On yolcu kapasiteli olan taksiler, ilk etapta birbirini tanıyan yolcuları taşıyacak ve altı ay içinde dolmuş taksi modeline geçilecek.

Yıl sonuna kadar 50 adet üretilmesi planlanan taksilerin beşi elektrikli olacak. İstanbul’da elektrikli filo yönetimi yöneten hiçbir firmanın olmadığını söyleyen İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, bu açıdan da bir ilki gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Taksilerin rengini, İstanbullular online olarak yapılan oylamada “Boğaz” olarak adlandırılan mavi rengi seçmişti.

İstanbullular deniz taksiye kavuşuyor

Genel Müdür Dedetaş, taksilerle ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Tasarımı kente özgü

Hem engelli yolcuların rahatlıkla kullanabileceği hem de yolcuların etrafını daha rahat görebileceği bir tasarım yapıldığını belirten Dedetaş, “Bizim iskelelerimiz sıfıra sıfır yanaşması gereken yerler. Bu nedenle tekne yüksekliğini kendi iskelelerimize göre ayarlamak durumundaydık. Engelli girişi olduğu için normalde bir insan boyu kadar bir yüksekliğe ihtiyacımız olduğu için sürat teknelerine göre biraz farklı. Yeni bir tasarım oldu” dedi.

Deniz taksileriyle bir ilki de gerçekleştirmek istediklerini aktaran Sinem Dedetaş, “Üretime ilk Ocak ayında başladık. Bu zamana kadar ilk teknemizin inşaatı tamamlandı. Eylül ayında sekiz teknemiz suya inecek. Yıl sonuna kadar 45 tanesi suda olacak. Beş tanesi de elektrikli dizayn edilecek” dedi. 

‘Kadınlar başvuru yapsın’

Teknelerde görev yapacak mürettebat arasında kadın personelin de olacağını ifade eden Dedetaş, şunları söyledi: “İki personelle çalışacağız. Kadın gemiciler ile başladık. Aynı şekilde deniz taksiye de personel alırken bu dengeyi gözetmek istiyoruz. Bir kadın bir erkek mürettebatın olması noktasında gayret göstereceğiz. Çalışmak isteyen kadınlarımız, İBB kariyer üzerinden başvuru yapmaya davet ediyorum.”

Fotoğraflar: Can Erok