Gündem İstilacıların maliyeti 100 milyar dolar

İstilacıların maliyeti 100 milyar dolar

05.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yazarları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Serhan Tarkan’ın da bulunduğu yeni bir çalışma, istilacı türlerin Avrupa Birliği’ne ekonomik maliyetinin hesaplanandan yüzde 501 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

İstilacıların maliyeti 100 milyar dolar

Çalışmaya göre, istilacı türlerin gözlemlenen maliyeti 28 milyar dolar seviyesindeyken, gelecek yıllarda hem bu türlerin popülasyonlarının hem de sebep olacakları zararın katlanarak artacağı öngörülüyor. Araştırmada bu türlerin maliyetinin 2040’a kadar 148.2 milyar dolara ulaşacağı hesaplandı. 

Haberin Devamı

Türkiye’de yüksek

Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Ali Serhan Tarkan, Türkiye’nin istilacı türlerden en fazla etkilenen ülkeler arasında olduğuna dikkat çekerek, şunları dedi: “Avrupa ülkelerine nazaran daha kırılgan durumdayız. Ülkeyi özgü (endemik) tür sayımızın da yüksek olması biyoçeşitlilik hassasiyetimizi artırıyor. Devam eden bir araştırmamızda, Türkiye için istilacı türlerin 1914’ten bu yana kayda geçmiş etkilerinin ekonomik maliyetine odaklandık. Şu ana kadar yaptığımız hesaplamalar, 1914’ten günümüze kümülatif maliyetin en az 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu etkiler, ekolojik, ekonomik, sosyolojik ve insan sağlığına ilişkin.”

‘Sivrisineklerle ilgili elimizi çabuk tutmalıyız’

Haberin Devamı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de daha çok gördüğümüz sivrisinek türünden daha farklı olarak “Aedes Aegypti” adı verilen “istilacı sivrisinek” türlerinin Avrupa coğrafyasına artık baskın hale gelmeye başladığını belirterek, “Bu da Türkiye’de ve Avrupa coğrafyasında bu zamana kadar daha az gördüğümüz ya da hiç görmediğimiz Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor. Sivrisineklerle mücadele anlamında elimizi çabuk tutmalıyız ve önlem almalıyız” uyarısı yaptı.

Yazarlar