Gündem İstismar suçlusuna 50 yıl hapis cezası

İstismar suçlusuna 50 yıl hapis cezası

10.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Düzenlemeye göre istismar suçunun birden çok nitelikli haliyle işlenmesi durumunda ağırlaştırılmış müebbet cezası verilecek ve cezanın infazı 50 yıl olacak. Müebbet hapis cezasında da infaz 40 yıl olacak...

İstismar suçlusuna 50 yıl hapis cezası

Cinsel istismar suçlarına ceza artırımı öngören düzenleme TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ceza artırımı dışında, kimyasal hadım, istismar suçlusunun tahliyeden sonra da takibe alınması, çocuklarla ilgili sektörlerde çalışamaması, çocukların ifadesinin alınması ve diğer işlemlerinin tek sağlık merkezinde yapılması gibi düzenlemeler içeren tasarıda, cezalarda mağdur çocuğun yaşına göre kademeli artırım öngörülüyor. Buna göre istismar suçunun, suçun birden çok nitelikli haliyle işlenmesi durumunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek ve bu cezanın infazı 50 yıl olacak. Müebbet hapis cezasında da infaz süresi 40 yıl olarak belirlendi. Cinsel istismar suçunun üst sınırı 40 yıla çıkarıldı.

Haberin Devamı

Tasarıda öne çıkan maddeler şöyle:

- Çocuğa yönelik cinsel istismar suçu işleyen devlet memuru olamayacak.

- Mahkeme takdiri indirim nedeni uygularken “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilecek. Ancak takdir indirim nedeni “gerekçesiyle birlikte” kararda gösterilecek.

Müebbet hapis

Çocuğa cinsel istismarda müebbet hapis, şu hallerden birinin olması halinde verilecek:

- Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi,

- İnsanların bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamlardan faydalanıp işlenmesi,

- Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı işlenmesi,

Haberin Devamı

- Üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından işlenmesi,

- Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişilerce işlenmesi

- Nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi,

- Cebir veya tehditle ya da silah kullanmak suretiyle işlenmesi,

- Ağırlaştırılmış müebbet hapis de müebbet hapis için öngörülen hallerin “birlikte” uygulanmasında verilecek.

Sınır 40 yıl

- Cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine 40 yıl hapis cezası verilecek. Artırım ve indirim nedenleri uygulansa da ceza 40 yıl olacak.

- Çocuğu fuhşa teşvik eden, kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da fuhşuna aracılık eden kişi 4 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 2 bin günden 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

50 yıla koşullu salıverilme

- Çocuğa karşı işlenen suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde 50 yılın, mübbet hapis cezasına mahkumiyet halinde ise 40 yılın infaz kurumunda iyi halli olarak geçirilmesi durumunda koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanılabilecek.

Kastrasyona hâkim kararı

- Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar, tahliyelerinden 3 ay önce başlamak üzere tahliyeden itibaren 5 yıla kadar, ayakta veya yatarak cinsel isteğin ilaçla baskılanmasına yönelik tedbire tabi tutulacak. Tedbire, uzman raporu üzerine infaz hakimi tarafından karar verilecek. Hakim her yıl değerlendirme yapacak, gerek görürse tedbiri kaldıracak.

Haberin Devamı

Yayın yasağı

- Mağdur çocuğun yüksek yararı gerektiriyorsa, soruşturmanın başlangıcında, olayla ilgili internet de dahil basın yayın organlarında yayın kısıtlanabilecek, yayın yasağı konulabilecek, erişim engellenebilecek. Buna resen de karar verilebilecek.

- Karara rağmen yayın yapılırsa RTÜK tarafından lisans iptaline kadar ceza verilebilecek.

- Savcının kararı 24 saatte çocuk hâkiminin onayına sunulacak. Hâkim kararını 48 saatte açıklayacak.

Özel merkez

- Cinsel suç mağdurlarının tekrarlanan mağduriyetini önlemek, adli ve tıbbi işlemlerin bu alanda eğitimli kişilerden oluşan merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesini sağlamak için özel merkezler kurulacak. Özel merkezler, 1 Temmuz 2019’da kadar faaliyete geçirilecek.

Haberin Devamı

- Mağdurlar bu merkezlere ya da kendilerine en yakın merkezlere götürülecek. Merkezin kurulduğu yerde savcı görevlendirilecek.

Kayıt zorunlu

- Cinsel suç mağdurlarının ifadesi bu özel merkezlerde savcı nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınacak. Mağdurun rızasının bulunması halinde görüntü ve ses kaydı yapılacak.

- Çocuğun yeniden ifadesi alınması gerekirse, bu işlem, mağdur çocuk ile sanığın aynı ortamda bulunmayacağı şekilde yerine getirilecek.

- Cinsel suç mağdurlarının beden muayenesi ile vücuttan örnek alınması işlemleri, adli tıp uzmanı veya yokluğu halinde uzman hekim tarafından bu merkezlerde yapılacak.

- Standartları sağlamaları halinde üniversitelerde de özel merkezler açılabilecek.

12 yaş düzenlemesi

- Çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak. 12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı işlenmesi halinde 30 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

- İstismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan 40 yıla kadar hapis cezazı verilecek. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza 30 yıldan az olamayacak.

Haberin Devamı

Tahliyeden sonra takip

Sanıklar hakkında tahliye tarihinden itibaren 5 yıla kadar süreyle tedbir ve yükümlülükler getirilecek. Bunlar şöyle:

- Rehabilitasyon amaçlı programlara katılmak.

- Mağdurun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak.

- Mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanmak.

- Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmaktan yasaklanmak.

- Çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanmak.

Çocuklardan uzak olacaklar

- Haklarında mahkumiyet kararı bulunanlar kamu veya özel sektöre ait çocuk hizmet birimleri, adli görüşme odaları, okul, okul servisi, okul kantini, yurt, kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulübü, çocuk parkı, oyun bahçesi, oyun salonu gibi çocukların yoğun olarak bulunduğu iş kollarında çalıştırılamayacak ve bu yerleri işletemeyecek.

- Çalışma ve işletme yasağına rağmen veya tedbir kararlarına aykırı davrananlara 30 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İkiden fazla ihlal halinde işletme ruhsatı iptal edilecek.

- Bu kişilere ait veriler, SGK tarafından Adalet Bakanlığı’ndan sağlanacak; işverenlere gerekli uyarılar yapılacak.

- Tasarıdaki madde hükümleri suç tarihinde çocuk olanlar hakkında uygulanmayacak.

İstismar suçlusuna 50 yıl hapis cezası

Bakan Akdağ: Dünyadaki en ağır cezalar

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, cinsel istismar düzenlemesine ilişkin “12-15 yaş arasına yönelik cinsel istismara uygun gördüğümüz yeni cezalar, dünyadaki en ağır cezalar. Bizim kendi kültürümüz, inançlarımız, toplum vicdanı, bütün bunları bir araya getirdiğimizde bu cezaların uygulanmasını uygun görüyoruz” dedi. NTV’de “kimyasal hadım” içeren düzenlemeyi anlatan Akdağ, “Bu vakaların bir kısmında pedofili var. Bu ya da benzeri ruhsal durumda olanların bir şekilde cezaevinde bulundukları süre içinde rehabilite edilmeleri zaten yapılacak. Cezaevinden çıktıktan sonra da mahkeme kararına bağlı olmak şartıyla, cinsel isteğin baskılanması şeklinde bir takım hormonlar yapılarak devam ettirilecek. Bu vakaların tekrarını önlemek açısından doğru bir tedbir” dedi.

‘Ölene kadar içerde kalacak’

Herhangi bir yan etki durumunda istismarcıya verilen hormonların kesilebileceğini kaydeden Akdağ, “Bu bahsettiğim şeyler aslında daha ziyade istismar suçlarının, tecavüz ve öldürme olmayanlarıyla alakalı. Neden? Çünkü zaten öbürleri varsa içeriden çıkamayacak ki böyle bir tedbire ihtiyaç olsun. Belki de ölene kadar içeride yatacak” ifadesini kullandı. “Zina düzenlemesinden vaz mı geçildi” sorusunu ise Akdağ, “Hayır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki takdirlerini ve beyanlarını hepimiz biliyoruz. Bunlar, başka şekilde düzenlemelerle muhtemelen gelecektir ama çocuk istismarıyla ilgili bir alan olduğu için bu alana mümkün mertebe başka konuları getirmedik” diye yanıtladı.