Gündem Kadınlara umut HayatHatay

Kadınlara umut HayatHatay

01.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hatay Valiliği öncülüğünde hayata geçirilen HayatHatay projesiyle kentteki kadın kooperatiflerinin el emeği ürünleri hayathatay.com.tr adresi üzerinden tüketiciye ulaşıyor.

Kadınlara umut HayatHatay

CEYDA ULUKAYA /İSTANBUL- Arsuz Kadın Eli, Belen, Defne, Hazek, Vakıfköy, Samandağ, Hassa Kadın Kooperatifi’nin de aralarında olduğu, 15 ilçeden 40 kadın kooperatifinin ürünlerinin yer aldığı sitede, zeytin ve zeytinyağından salçaya, nar ekşisinden salçaya, kömbeden kabak tatlısına Hatay mutfağının meşhur yerel lezzetleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Defne Kadın Kooperatifi Başkanı Nesrin Deli, “Valilikle ilk kez böyle bir çalışma yapıyoruz. Hatay kadın kooperatiflerinin tanıtılması için çok önemli bir çalışma. Açılıştan itibaren kısa süre içinde ürünlerimiz çok yoğun talep gördü. Kadın kooperatiflerinin sürdürülebilirliği için kamu kurumlarının desteğinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bütün ürünlerimiz çok iyi gidiyor ama benim en çok önemsediğim dalında kalan narenciye. Köylülerden alıp, kuruttuk ve cips yaptığımız narenciye en iyi satılan ürünlerden.”

‘Uzun vadeli bir proje olsun’

6 Şubat depremlerinden hemen sonra kurulan Yeniden Hatay Kadın Kooperatifi Başkanı Pelin Yılmaz da Hayat Hatay üzerinden en çok halhalı zeytin ve nar reçeli ile el işi ürünlerin ilgi gördüğünü anlatıyor: “Böyle projeler bizlere umut veriyor; çünkü bizler için pazar alanı oluşturmak zor. Özellikle deprem sonrası satış ve üretim düşmüştü. Şimdi satış oldukça üretim de artacak ve proje bölgenin kalkınmasına çok önemli rol oynayacak. Umuyorum ki uzun vadeli bir proje olur ve diğer kamu kuruluşlarına da örnek olur.”

Haberin Devamı

‘Heves ve heyecan verdi’

Hazek Kadın Kooperatifi Başkanı Leyla Ayvazoğlu da projenin satışlarına olumlu yansıdığını söylüyor:  “Çok kıymetli bir çalışma. Burada her birimize ayağa kalkma ve üretime teşvik konusunda heves ve heyecan verdi. En çok rağbet gören ürünlerimiz, Hatay’ın coğrafi işaretli ürünlerinden zeytin, kabak tatlısı ve tuzlu yoğurt.”

Toparlanmaya katkı sunuyor

Vakıfköy Kadın Kooperatifi’nden Nilay Şirin turunç ile ceviz reçeli ve nar ekşisinin en çok rağet gören ürünler olduğunu belirtirken, “Hayat Hatay, kadın kooperatiflerini tanıtmak için muhteşem bir fırsat oldu. Özellikle bölgede deprem sonrası toparlanmaya çok büyük bir katkı sağlayacak” diyor.

Kadınlara umut HayatHatay

Kadınlar, devlet ile proje yürütmenin önemine dikkat çekerek, dalında kalan narenciyeleri cips haline getirdiklerini ve bu ürünlerin en çok rağmen gelenler arasında olduğunu söylüyor.