Gündem Kalp uykusu!

Kalp uykusu!

03.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kalp nakli için 6 aydır bekleyen 13 yaşındaki Zeynep, kalbi durduğu için 37 gündür uyutuluyor. Durumu kritik olan Öykü’nün ailesi: Yeni yıldan tek beklentimiz kızımız için uygun kalbin bulunması

Kalp uykusu

Zeynep Öykü Ertok’a 1,5 yaşındayken hipertrofik kardiyomiyopati teşhisi konuldu. Şu anda 13 yaşında olan Öykü, 6 aydır uygun kalp naklinin gerçekleşmesini bekliyor. Ankara Başkent Hastanesi’nde tedavisi devam eden Zeynep Öykü Ertok’un 37 gün önce kalbi durmuş ve küçük kız doktorları tarafından uyutulmuştu. Öykü’nün kalbinin durması üzerine babası Tugay Ertok, sosyal medyadan Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, kızının nakil bekleyenler sırasında ‘acilin aciline’ alınmasını istemişti. Kısa bir süre sonra nakil bekleyen ‘acilin acili’ listesine alınan Öykü için 37 gün geçmesine rağmen uygun kalp bulunamadı.

Haberin Devamı

‘Nakil gerçekleşmedi’

Baba Ertok, Öykü’nün 37 gündür uyutulduğunu belirterek, “Doktorlar birkaç defa uyandırdı, gözlerini açtı ama uyandırıldığında nabzı çok hızlı attığından tekrar uyutuluyor. Kızımın uyanması ve hayata tutunması için tek ihtiyacı uyugun naklin bulunmasıdır. Sağlık Bakanlığı’nın daha duyarlı çalışmasını istiyoruz. Günde onlarca insan ölüyor. Nakil için hastanelerde bulunan hastane timlerinin daha yoğun çalışmalarını istiyoruz. Çünkü tek nakil bekleyen benim kızım değil, onlarca hasta nakil bekliyor. Nakil bulamadıklarından birçok hasta ne yazık ki yaşamını yitiriyor. Kızım yaşamasını istiyorum” diye konuştu.

‘Tek beklentimiz’

Anne Ebru Tok ise yeni yıldan tek beklentilerinin olduğunu belirterek, “Kızım şu anda acil bir kalp bekliyor. Hayatta kalması için tek yol nakil. Biz altı aydır kalp bekliyoruz, burada yapılan nakilleri görüyoruz. İnsanların nakil konusunda her geçen gün duyarlılığının arttığını düşünüyorum ve bizim de sesimi duyacaklardır. Herkesin yeni yıldan beklentileri ve dilekleri vardır. Benim 2016 yılından tek beklentim kızımın gözlerini açması ve uygun kalbin bulunmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

51 çocuk kalp bekliyor

Türkiye’de nakil için organ bekleyen hasta sayısı 28 bin 164. Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı 22 bin 259 hasta böbrek, 2 bin 716 kornea, 2 bin 233 karaciğer, 631 kalp (51’i çocuk), 266 pankreas, 51 hasta akciğer, 5 ince bağırsak, 3 kalp kapağı bekliyor. Türkiye’de 5 yıl içerisinde 372 hastaya kalp nakli yapıldı. 2011 yılında 96, 2012 yılında 61, 2013 yılında 63, 2014 yılında 78 ve 2015 yılında 74 hastaya uygun kalp bulunarak nakil gerçekleştirildi.