Gündem Kara Delik nedir, nasıl oluşur? Kara Delik ilk kez görüntülendi

Kara Delik nedir, nasıl oluşur? Kara Delik ilk kez görüntülendi

10.04.2019 - 17:47 | Son Güncellenme:

İlk kez net bir şekilde fotoğrafı çekilen ve dünyada geniş yankı uyandıran Kara Delik bugün hakkında en çok arama yapılan konu oldu. Peki Kara Delik nedir, nasıl oluşur? İşte kara deliklerle ilgili bilinmesi gerekenler...

Kara Delik nedir, nasıl oluşur Kara Delik ilk kez görüntülendi

Kara Delik nedir? Bugün ilk kez bir kara deliğin fotoğrafının çekilmesinin ardından dünya genelinde olduğu gibi yurdumuzda da milyonlarca vatandaş kara deliklerle ilgili araştırmalar yapmaya başladı. İşte konuyla ilgili ayrıntılar...

KARA DELİK NEDİR?

Kara delikler en basit anlatımıyla, çok büyük kütleli olan ve çok güçlü çekim kuvvetleri nedeniyle yeteri kadar yakın mesafede bulunan her şeyi yutan kozmik yapılardır.

Haberin Devamı

Neden oluştuklarının cevabı ise kütle çekim kuvveti ile yıldız iç basıncının çatışmasında gizli. Ömrünün sonuna doğru yaklaşan yıldızlarda bir süre sonra merkezdeki nükleer tepkimeler kütle çekim kuvvetini dengeleyemez hale gelir, bu nedenle yıldızın tüm kütlesi merkeze doğru çekilmeye başlar. Bir süre sonra tüm kütle bir noktaya toplanmış olur ve yoğunluk inanılmaz arttığından bu kütlenin çevresinde olan her şey, ışık bile, bu yeni oluşan yapının içerisine doğru çekilir.

KARA DELİK NASIL OLUŞUR?

En genel haliyle Güneş'ten çok daha büyük yıldızların patlayıp içine çökmesi sonucu oluşurlar. Güneş'ten çok daha büyük derken, kütlesi Güneş'inkinin 20 katı demek istiyorum. Öyle bir cisim düşünün ki, 20 Güneş kütlesine sahip ama çapı sadece 16 kilometre, yukarıdaki paragrafın aksine bu kadar da olağanüstü cisimler bunlar.

İLK KEZ FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Gökbilimciler, uzak bir galaksinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliğin ilk kez fotoğrafını çekti.

Canlı yayınla tüm dünya izledi! Dev kara deliğin ilk kez fotoğrafı çekildi
40 milyar km çapıyla Dünya'dan üç milyon kat daha büyük olan dev kara deliği bilim insanları "canavar" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Dünya'dan 500 bin katrilyon (500 kentilyon) km uzaktaki kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 8 teleskop kullanıldı.

Kara Delik nedir, nasıl oluşur Kara Delik ilk kez görüntülendi

Fotoğrafla ilgili ayrıntılar bugün The Astrophysical Journal Letters adlı dergide yayımlandı.

Dev kara deliğin fotoğrafını çekme önerisini Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden Profesör Heino Falcke getirmişti.

BBC'ye yaptığı açıklamada Fackle, bu kara deliğin Virgo galaksi kümesindeki M87 adlı galakside bulunduğunu söyledi.

Fackle, kara deliği, "Evren'deki kara deliklerin ağır sıklet şampiyonu denebilecek bir canavar" olarak niteledi.