Gündem ‘Karar mekanizmasında yeterince kadın yoksa demokrasi de yoktur’

‘Karar mekanizmasında yeterince kadın yoksa demokrasi de yoktur’

06.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, TRT World televizyonuna röportaj verdi.

‘Karar mekanizmasında yeterince kadın yoksa  demokrasi de yoktur’

Bayraktar, daha iyi bir gelecek inşa etmek için tek çare olan ailenin, insanlar için kale olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Batı’nın egemenliğindeki anlatılara bakıldığında, tüm kadın haklarına yönelik çalışmalarda, bir kadının bağımsız ve güçlü olmasının yalnızca çalışmak ve iyi bir kariyer sahibi olmaktan ibaret olduğunu ifade eden Bayraktar, geleneksel anlatıların bir kısmında ise aile sorumluluğu almanın çok önemli olduğunun, iş dünyasındaki yoğunluğun aileyi korumaya engel olacağının ve aile sorumluluğunun sadece kadında olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu konuda KADEM’in bir orta yol olduğuna inandıklarını vurgulayan Bayraktar “Bir orta yol var. Bunu yapmanın zor olduğunu biliyorum ancak çalışma saatleri, şehir planlamaları gibi kadının hem ailesini koruyup hem de sosyal yaşamda faal olmasını zorlaştıran her türlü engeli değiştirmek için çareler bulmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Sesler eşit olmalı’

Bayraktar, karar mekanizmalarının her şeyin biçimlendirildiği yerler olduğuna işaret ederek, “Bu yüzden biz ‘kadınlar ve demokrasi’ diyoruz. ‘Karar mekanizmalarında yeterince kadın yoksa, siz demokrasiye sahip olamayacaksınız’ diyoruz. Aynı şey, toplumdaki tüm insan grupları için geçerli. Tüm sesler eşit ve dengeli bir şekilde duyulursa, o zaman adaletten ve çocuklarımız için daha iyi bir gelecekten bahsedebiliriz” diye konuştu.

Yazarlar