Gündem Katmanlı Hava Savunma Sistemleri

Katmanlı Hava Savunma Sistemleri

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Modern savaş alanlarının zorluklarına cevap veren yerli ve milli hava savunma sistemleri; Hisar A+, Hisar O+, Siper, Korkut, Gökdeniz ve Sungur. Bu sistemler, savaş uçaklarından insansız hava araçlarına, anti-gemi füzelerinden seyir füzelerine kadar geniş bir tehdit yelpazesine karşı üstün savunma yetenekleri sun uyor. Ülkemizin hava savunmasında yeni bir dönem başlatan bu sistemler, hem hareketli hem de sabit birliklerin güvenliğini maksimum düzeyde sağlamayı hedefliyor.

Katmanlı Hava Savunma Sistemleri

HİSAR A+ VE HİSAR O+  

Haberin Devamı

Hisar A+ ve Hisar O+ Hava Savunma Füze Sistemleri, alçak ve orta irtifa hava tehditlerine karşı sabit ve hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla geliştirilen sistemler olup; Savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, seyir füzeleri, havadan karaya füzelere karşı hava savunma görevini icra ederler.  

SİPER  

SİPER, bölge hava savunması kapsamında düşman hava taarruzlarına karşı uzun menzilde ve dağıtık mimaride ülkemizin hava ve füze savunmasının sağlanmasına imkân verecektir. Katmanlı hava savunma mimarisi içinde mevcut milli sistemler arasında en uzun menzile sahip olmasıyla öne çıkmaktadır. Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER, farklı menzil ve irtifalarda etkili birden fazla füze seçeneğine sahip olacak şekilde geliştirilmektedir. SİPER Sistemi, savaş uçağı ve seyir füzesi gibi hava soluyan hedeflere ve havadan karaya mühimmatlara karşı etkinlik sağlayabilecektir. İlerleyen aşamalarda balistik füzelere karşı önleme yeteneğinin de kazandırılması hedeflenmektedir. 

Haberin Devamı

Katmanlı Hava Savunma Sistemleri

KORKUT 

KORKUT Silah Sistemi Aracı’nda (SSA) hedefin hassas şekilde ateş altına alınmasını sağlayan Atış Kontrol Radarı ile Komuta Kontrol Aracı’nda (KKA) hedeflerin tespitini gerçekleştiren üç boyutlu mobil arama radarı taktik ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmiştir. Amfibik özellikli sistem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava savunma alanındaki gücünü büyük oranda artırmaktadır. KORKUT, 35 mm Parçacıklı Mühimmatı (ATOMTM) da kullanabilen namlulu hava savunma sistemleri ile güçlendirilmektedir.  

GÖKDENİZ 

Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi; 35 mm Parçacıklı Mühimmat (ATOM)  

ile birlikte, üzerinde konuşlu bulunduğu gemiyi hedef alan anti-gemi füzelerini imha edebilen nokta savunma sistemidir.  

GÖKDENİZ, anti-gemi füzelerinin yanı sıra helikopterler, uçaklar, insansız hava araçları ve su üstü araçları gibi tehditlere karşı da gemi savunmasını etkin şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 

SUNGUR 

SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, muharebe sahasında ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin kısa menzilli hava savunmasında kullanılacak, hava savunma füze sistemdir. SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, farklı platform entegrasyonlarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.