09.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Burak Dursun / İstanbul
Amerika’daki Yeshiva Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma, kemoterapi ilaçlarının uzun süre kullanılmasının kanserin tekrarlamasına neden olabileceğini ortaya koydu. Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden Dr. George Karagiannis’in yaptığı araştırmaya göre, kemoterapi ilaçları özellikle meme kanserinin tekrarlamasına neden olabilir. Kemoterapi ilaçlarının tümöre giden damarları genişleterek kanserli hücrelerin vücudun başka bölümlerine sıçrayabileceğini ve daha agresif tümörlere neden olabileceği konusunda yapılan araştırmayı savunan İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar şunları söyledi:
‘Aşırı kullanım riskli’
“Aşırıya kaçan kemoterapi metastaz riskini artırır. Hastaların uzatılmış kemoterapilerden uzak durmaları konusundaki uyarılarım da bundan kaynaklanıyor. Söz konusu araştırmadaki bulgular da bunu destekler nitelikte, ancak bu klinik bir çalışma değil. Yani daha çok kemoterapi ve daha az alanların seyri ya da hiç almamışların durumunu karşılaştırmıyor. Tümör hücrelerinin bulunduğu ortamın kemoterapi ile değişmesinin metastaz riskini artırdığını destekleyen deneysel çalışmalardan çıkarıma gidiyor. Öte yandan ‘Hangi evrede ne kadar kemoterapi yapalım?’ sorusunun yanıtı da deneye yanıla bugüne gelmiştir, yani gerçek, ayağı yere basan bir karşılığı yoktur. İlk tedavi denemeleri ‘Daha çok, daha iyidir’ savıyla başlamış, sonra yaşanan yan etki sorunları nedeniyle kaldırılabilir. Dozlar belirlenmiş, ama yıllar içinde tedavi kürünün azaltılmasının da çok olumsuz bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Onkolojinin temel hatası ise, elinde karşılaştırma kolu olarak hiç kemoterapi almamış hasta grubunun bulunmaması, almamakta ısrar edenleri ise takip etmeye yanaşmamaları, yani hastalığın doğal seyrini tahmine dayandırmalarıdır.”
‘Almayın demek yanlış’
Kemoterapi ilaçlarının tümörün daha hızlı yayılmasına neden olabileceğini ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim görevlisi ve İstanbul Florence Nightingale Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Vahit Özmen ise konuya ilişkin olarak şu görüşleri paylaştı:
“Bu olay özellikle tedavi süreci başarılı geçmeyen hastalar için söz konusu. Tedavisi başarılı olmayan hastalarda tümörün damarları daha da genişleyerek yayılmasına neden olabilir. Meme kanserinde de bu söz konusu olabilir. Çünkü en çok cerrahiden önce kemoterapinin yapıldığı kanser. Hastaya tedaviye başlarken yapılan tetkiklerle hastalığın yaygınlığını tespit ediyoruz. Daha sonra birkaç doz ilaç tedavisiyle geriye dönüp dönmediğini kontrol ediyoruz. Bu tedavi hastaların yüzde 80-85’inde başarılı. Meme kanseri bu konuda tedaviye en iyi cevap veren kanser. Bu çok yeni bir çalışma değil. ‘Kemoterapi almayın, hastalığınız yayılır’ demek mümkün değil. Kemoterapi ilaçları yeni bir tümöre de neden olmaz.”
‘Sağladığı yarar zararın üzerinde’
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş’ün görüşleri ise şöyle:
“Bunlar yıllardır konuşulan konular. Özellikle lösemi hastalarında kemoterapi ilaçları çok uzun vadede kullanıldığında tekrarlama ihtimali var. Bu oldukça düşük düzeyde ve zaman geçtikte karşımıza çıkabilir. Kar zarar oranına bakıldığında her zaman için kemoterapinin sağladığı yarar zararın çok çok üzerinde. Bunu onkologlar uzun zamandır bilirler ve bu yüzden hastalarımızı sürekli kontrol altında tutarız.”