Gündem Kerem Bürsin HeForShe’nin Türkiye sözcüsü oldu

Kerem Bürsin HeForShe’nin Türkiye sözcüsü oldu

11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women),  başta erkekler ve oğlan çocukları olmak üzere herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği için değişimin savunucusu olmaya çağıran  ‘HeForShe Hareketi’nin Türkiye’deki ilk sözcüsü ünlü oyuncu Kerem Bürsin oldu.

Kerem Bürsin HeForShe’nin Türkiye sözcüsü oldu

SEÇKİN ŞENVARDAR İstanbul - Swiss Otel’de dün yapılan organizasyonda, BM Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova, Bürsin’le başlatılan iş birliğinin önemini anlattı. Varbanova  “Erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğine katılımı toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında hayati bir role sahip. Kerem Bürsin’in güçlü sesi ve etkisi, çıktığımız yolda daha eşit ve adil bir dünyaya bir adım daha yaklaşmamıza yardımcı olacaktır. BM Kadın Birimi olarak tüm ortaklarımız ve destekçilerimizle birlikte toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ve buna dayalı kalıp yargıları ortadan kaldırmaya devam ediyoruz. Şimdi de bizimle bu yolda yürüyen güçlü bir etkiye sahip HeForShe Sözcüsü Kerem Bürsin var. Kerem’in birçok erkeğe ve oğlan çocuğuna toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için harekete geçmeleri konusunda ilham olacağını ve onları cesaretlendireceğini umuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Daha önce sosyal medyada yaptığı “Artık cinsiyetçi şakalara gülmüyorum ve tepsi gösteriyorum” açıklamasıyla dikkat çeken ünlü oyuncu Bürsin, bu anlamlı görevle ilgili düşüncelerini şu sözlerle anlattı: “Erkekler olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda kadınlarla kolkola yürümeliyiz. “Sen erkeksin a, “Sen kadınsın çalışma” gibi cinsiyetçi rollerden kurtulmalı, eşit ve adil bir gelecek için birlik olmalıyız. Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve eşitsizliğin önlenmesi için biz erkeklerin yapması gereken erkeklik rollerini ve ayrıcalıklarımızı sorgulamak ve dönüştürmek. Bunu başaramadığımız sürece eşit ve adil bir toplumdan söz edemeyiz. Kovid- 19 salgınının eşitsizlikleri derinleştirdiği bu dönemde böyle önemli bir ünvana sahip olmak bana hem büyük bir gurur veriyor hem de önemli bir sorumluluk getiriyor.”

Haberin Devamı

Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği Amerika’da okul yıllarında ablasının yaşadıkları sayesinde gördüğünü anlatan ünlü oyuncu, “Topluma karışmaya başladığımızda benim ve ablamın hayatındaki eşitsizliği görmeye başladım. Kız çocuğu olduğu için bazı şeyleri yapamıyordu. Saçını çok kısa kestirmişti toplumun erkek gibi diyeceği şekilde. Ertesi gün okuldan dönünce ablam saçı yüzünden üzgün ve ağlıyordu. Erkeklik baskısı kavramı benim hayatıma girmeye başladı ve tuhafıma gitti. Ben bir oyuncuyum hatırlıyorum, Teksas’ta lisedeyken orası da ataerkil bir toplum. Sporu severim ama tiyatro yapmak istiyordum ve üzerimde bir korku vardı. Acaba oyunculuk feminen bir şey mi sporcu arkadaşlarım ne diyecek diye düşündüm. Bu baskı kadınlara eşitsizlik sağlıyor ama erkekleri de kafesin içine sokuyor. İyi ki tiyatroya oynamaya karar verip Amerikan futbolunu bırakmışım.”

Toplum içinde kadın bedeni üzerinden edilen küfür duyduğunda çevresini uyardığını da söyleyen ünlü oyuncu, “Birkaç sene önce de gündelik hayatımızda kullandığımız dilin ne kadar aşağılayıcı, ne kadar eşitsizliği teşvik eden bir dil olduğunu söylemiştim, bu şakalarda da var. Kadın bedeni üzerinden yapılan şakalarda da bu var. Kullandığımız birçok küfür ona yönelik. Elbette buna karşı ben yıllardır sesimi çıkarıyor ve çevremi uyarıyorum. Sebebin esas kaynağı sistem ve büyütülme şeklimiz. Bu evrensel bir sorun, dünyamızın sorunu. Ataerkil bir sistemden kaynaklı bir sorun” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eşitsizlik her yerde

Kadın erkek eşitsizliğinin her sektörde olduğu gibi dizi sektöründe olduğunu anlatan Bürsin, “Ücretle ilgili eşitsizlik vardır ama bu konuşulmuyor, öyle bir şey varsa bunu yapımcının, menajerin ve oyuncunun da sesini çıkarması lazım. Setlerde erkekler ağırlıklı çalışılıyor. Bir tane kadın kamera asistanı, bir tane kadın görüntü yönetmenine denk geldim ve bir kadın yönetmenle çalıştım” dedi. 

Bürsin, “Kadına şiddet uygulayan oyuncularla çalışır mısınız?” sorusuna ise “Bir tepkim olur çok yanaşmam. Çalışmak zorunda kalsam zorlanırım, çok çalışmak istemem” cevabını verdi.