Kim demiş evin reisi erkek diye?Medeni Kanun'un değiştirilmesiyle erkeğin evdeki hâkimiyeti sona erdi. Artık evle ilgili her kararda kadının da söz hakkı var... Kadının yeni kanunla kazandıkları bununla da kısıtlı kalmıyor. Artık kadın kendi soyadını kullanabilecek, istediği işte çalışabilecekANKARA MilliyetTürkiye Cumhuriyeti'nin, dini kurallara dayalı Mecelle'den, çağdaş hukuk sistemine geçişini sağlayan dönemin devrim niteliğindeki 1926 tarihli Türk Kanunu Medenisi, 1971'den bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda nihayet değişti. 74 yılda ortaya çıkan değişimler doğrultusunda kadın - erkek eşitliğini sağlamaya dönük düzenlemeler getiren 1030 maddelik Medeni Kanun Tasarısı, 1999'da sunulduğu Meclis'te dün kabul edildi. Hayatımızı değiştirecek "Medeni" hükümler şöyle:
AYRILIK SÜRESİ 6 AY Aile reisinin koca olduğuna ilişkin "tarihi" hüküm kaldırıldı. Eşler evliliği birlikte temsil edecek, geçimi birlikte sağlayacak. Konut seçimi artık kocaya ait olmayacak, eşler birlikte konut seçecek.
Evlenen kadın, kocasının soyadının yanı sıra, daha önce evliyse, çocuklarıyla aynı soyadı taşıyabilmesi için dulluk soyadını kullanabilecek, isterse kızlık soyadını da alabilecek.
Evli kadının ikametgâhı kocanın evi olmaktan çıkarıldı. Boşanma davaları da erkeğin ikâmetgahının bulunduğu yerde değil, artık eşlerden birinin yaşadığı yerde açılabilecek.
Üçüncü kişilerle kadın arasındaki davalarda kadını kocanın temsil edeceği hükmü kaldırılırken, eşlerden her biri, üçüncü kişilerle her türlü hukuki işlemi yapabilecek.
Eşler ailenin huzur ve yararını gözetmek koşuluyla serbestçe meslek seçebilecek.
Kadın kocası lehine borç altına girebilecek.
Erkeklerde 17, kadınlarda 15 olan evlenme yaşı, her ikisi için 18 yaşından gün alma şartına bağlandı. Olağandışı durumlarda evlilik için de, 17 yaşından gün almak gerekecek.
Onur kırıcı davranış, boşanma nedenleri arasına eklendi.
Terk nedeniyle boşanma sebebi sayılan ayrı yaşama süresi, ayrılan eşlerin bir kez daha düşünmeleri için 3 aydan 6 aya çıkarıldı. 6 ay sonra uyarıya gerek kalmaksızın boşanma davası açılabilecek.
Boşanma davalarında, taraflardan birinin isteği doğrultusunda hâkim davanın gizli olarak sürmesi kararını verebilecek.
Eşin ölümü durumunda sağ kalan eşin miras payı artırılırken, oturduğu konutu öncelikle alma, mirastaki payı bu konuta yetmiyorsa "ölene kadar kullanma hakkı" tanınacak.
ERKEĞE DE NAFAKA Nafakayı yoksunluğa düşen erkek de isteyebilecek.
Yasa, paylaşmalı mal ayrılığı, mal ortaklığı ve edinilmiş mallara katılma rejimlerini düzenliyor.
Yasa yürürlüğe girdikten sonra bir yıl içinde yasal mal rejimlerinden birini seçmeyenler, aralarında özel sözleşme yapmayanlar, otomatik olarak edinilmiş mallara katılma rejimini kabul edecek. Ancak yasa yürürlüğe girmeden önce evli olanlar, eski mal rejimine tabi olacak. Bu durumda da, boşanmaları halinde herkes üzerindeki malı alacak.
Edinilmiş mallara katılma rejiminde, kişisel mallar paylaşım dışı kalacak ve işletmelerin bütünlüğü dikkate alınacak.
Zina veya cana kast söz konusu olduğunda hâkim suçlu tarafının payını azaltma yetkisine sahip olacak.
Sağ kalan eşin yaşadığı evden kapı dışarı edilmesini önleyen hükümler getirildi.
Hamo Ağa'nın başı dertte Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 4 eşi ve 56 çocuğuyla yaşayan Hamo Ağa lakaplı Mehmet Arslan'ın hayatı, yeni Medeni Kanun'la bir hayli zorlaşacak gibi görünüyor. Artık Hamo Ağa'nın eşleri o istiyor diye
hamile kalmayacak, isterlerse iş hayatına adım atabilecekler! 'Şimdilik' 60 kişilik bir aileye sahip olan Hamo Ağa için doğal olarak mal paylaşımı da
son derece büyük bir sorun olacak...
GÜNCEL