Gündem Kış kalemleri

Kış kalemleri

30.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kış mevsiminin güzelliğine, soğuk karizmasına adanmış dolmakalemler ve diğer güzellikler.

Kış kalemleri

Kış mevsimi bir yanıyla zorlu bir yanıyla canlandırıcı bir güzelliğe sahip. Şule Gürbüz’ün dediği gibi “Ne güzeldir yaşamın henüz neresinde olduğunu bilmezken, yaz mı kış mı bilmezken, yanaklardan yaşlar süzülerek o yaşlarla kendini ömür boyu sulayacak sarnıcı doldurmak, biriktirmek.” (“Öyle miymiş?”, s.162)

Haberin Devamı

Kış, yazı kültürü için eşsiz bir mevsim. Hemen her firmanın kış mevsimine özel bir kalemi, mürekkebi veya defteri var. Bu liste ancak buzdağının ucunun ucu olabilir ama yine de bir fikir vermesi açısından en güzel örnekleri barındırıyor.

Kış kalemleri

Taccia Miyabi Winter’s Breath

Taccia Winter’s Breath, kış mevsiminin soğuk nefesini hissettiren, bin yıllık maki-e, raden ve rankaku gibi birden fazla geleneksel Japon el sanatını barındıran bir dolmakalem. Dolayısıyla aylarca süren bir zanaat süreci söz konusu. Kalemin gövdesinde ağaçları simgeleyen sedef ve kırılan buz parçaları ile yağan karları simgeleyen yumurta kabukları farklı tabakalarda uruşi cilalama tekniği ile defalarca uygulanan cilalama sürecinden geçiyor. Çoğunlukla geleneksel Japon el sanatlarının kullanıldığı Taccia kalemlerinin gövdesinde Avrupa’dan getirilen reçine ile Sailor firmasının ünlü uçları kullanılıyor.

Haberin Devamı

Sailor Pro Gear Slim - Winter Rain

Shikiori Amaoto (yağmurun sesi) koleksiyonunda dört mevsimi simgeleyen pastel tonlarda dört kalem bulunuyor. Bu kalemlerden biri olan Winter Rain, yarı saydam reçineden buzlu pembeye çalan açık mor renkli bir dolmakalem ve yağmurlu bir kış sabahının gökyüzünden esinlenmiş. Kalemin ucu 21 ayar altından ve Sailor uç ustalığının üstün bir örneği.

Laban Snow

Laban, kökleri 1981’e uzanan bir Tayvan firması. Önce başka firmalar için kalem üreten bir aile şirketi iken 1993’te kendi markalarını kurmuşlar. 1997’de Vatikan Müzesi ile işbirliği yapmış ve kaliteli üretim yaptıklarını İtalyanlara kabul ettirmişler. Kalemlerinde ana malzeme olarak hafif akrilik reçine kullanıyorlar. 2020’de Yunan mitolojisinden ilham aldıkları mürekkep seti ile dünya çapında büyük beğeni kazandılar. Yedi farklı uç seçeneği sunan Laban Snow’un beyaz-gri ve gölgeli orta gövdesi erimeye yüz tutmuş karları, altın renkli detayları da baharda açacak çiçekleri simgeliyor.

Benu Minima Baikal Ice

Benu, 2016’da kurulmuş bir Rus markası. Alex Semanin ve Kate Dmitrieva yönetimindeki Benu, yüksek kaliteli malzemelerden renkli, eğlenceli ve çarpıcı güzellikte kalemler üretiyor. Baikal Ice, adı üzerinde Baykal gölünden ilham almış. Baykal, Sibirya’nın güneyinde bulunan dünyanın en yaşlı ve en derin gölü. Göl yüzeyi her mevsimde az veya çok her zaman buzlarla kaplı. Baykal gölünün buzlu görüntüsünü yansıtan Baikal Ice yüksek kalite reçine gövdeli, Schmidt uçlu (EF, F, M ve B olmak üzere çeşitli kalınlıkta) oyuncaklı bir kalem.

Haberin Devamı

Graf von Faber-Castell

Imperium Romanum Kış kalemleri arasına aldığım Imperium Romanum aslında Graf von Faber-Castell’in 2018’de Roma İmparatorluğu temalı sınırlı sayıda üretilen yılın kalemi serisinden. Cazibesi gövdede kullanılan carrara mermerinden geliyor. (Ünlü yontucu Michelangelo, bu son derece ince taneli parlak beyaz mermerden sanat tarihinin en ünlü heykellerinden biri olan anıtsal boyutlardaki Davut’u ortaya çıkarmış.) Bir sütunu andıran kalemin gövdesindeki mermer parçaları arasında ise başarıyı simgeleyen defne çelenkleri işlenmiş iki platin kaplama halka bulunuyor. Sezar’in bilinen tek resmi gümüş bir sikke (denarius) üzerinde bulunuyor ve nadir bulunan bir örnekten alınan kalıbı kalemin kapağını süslüyor. Imperium Romanum bir başyapıt.

Haberin Devamı

Kış kalemleri

Diamine “Kar fırtınası”

Dört ayaklı ilginç bir şişe tasarımına sahip Diamine Snow Storm, soğuk gri tonlarında ve gümüş ışıltılara sahip güzel bir mürekkep. Ancak kalın uçlu bir kalemde kullanmak gerekiyor çünkü ince uçlu kalemlerde gümüş ışıltıyı görmek zor. 

Marmor Paperie A6 Metallic Grey

Lucy McGrath isimli genç İngiliz, yaz tatilini geçirdiği İstanbul’da ebru sanatını görüp büyülenmiş. Hayranlığını 2015’te işe dönüştüren McGrath, defterin yanı sıra ebru sanatını kullandığı kurumsal tasarımlar da yapıyor.

Yazı İnsanlığın Belleği

Georges Jean’ın “Yazı İnsanlığın Belleği” kitabı her kütüphanede, her çantada olması gereken küçük bir hazine. Bazen yazının nasıl bir mucize olduğunu unutuyoruz. Yazının 6 bin yıllık tarihini şaşırtıcı bilgiler ve örneklerle anlatıyor.