Gündem Kıymalı biber dolması nasıl yapılır?

Kıymalı biber dolması nasıl yapılır?

27.04.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Kıymalı biber dolması Türk mutfağında belki de herkesin en hoşuna giden ve damak zevkine uyan nadir yemeklerdendir. Ayrıca içerisine giren kıymayla adeta bütünlük sağlayan biber dolması akşam sofralarının her zaman vazgeçilmezleri arasına adını yazdırabilir.

Kıymalı biber dolması nasıl yapılır

Kıymalı biber dolması için kullanılacak malzemeler:

Haberin Devamı
  • 750 gram orta büyüklükte seçilmiş yeşil dolmalık biber

İç harcı için:

  • 2 çay bardağı pirinç (Osmancık)
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • 300 gram dana kıyma
  • 1 tutam ince doğranmış maydanoz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 2 adet orta boyutta kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Dolma biberlerin üzerini kapatmak için:

  • 2 adet kesilmiş domates

Kıymalı biber dolması tarifi yapımı:

Kıymalı biber dolmasının yapımına ilk önce biberlerin içini temizlemekle başlamalısınız. İlk önce biberlerin içlerini güzelce çıkartın. Sonrasında içerisinde beyaz damarlı kısımların kaldığını göreceksiniz onları da bir küçük kaşık yardımıyla çıkartın ve biberlerin içini iyice yıkayın. Biberlerin içinde ki suları süzdürmeyi unutmayın. Sonrasında ise püf nokta olarak biberlerin içini hazırlayacak olduğunuz 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı karabiber karışımından bir tutam alıp biberlerin içini ovun. Ovup güzelce hazırlamış olduğunuz biberleri sonrasında bir kenara koyun ve iç harcını hazırlamaya başlayın. İç harcı hazırlamaya ilk pirinçleri yıkayıp süzerek başlayın. Yıkadığınız pirinçleri harcı hazırlayacağınız kabın içerisine aldıktan sonra sırayla malzemeleri koymalısınız. Kıymayı, rendelemiş olduğunuz soğanı, salçayı, maydanozu, domatesi, sıvıyağ, tereyağı ve baharatları pirincin üzerine ekleyerek malzemelerin hepsinin iyice birbiriyle özdeşleşmesini sağlamalısınız.

Haberin Devamı

Tüm bu aşamalardan sonra sıra harcı biberlerin içine doldurmaya geliyor. Burada önemli bir nokta mevcut oda biberlerin içlerini fazla doldurmamaktır. Şöyle ki eğer biber içlerini çok doldurursanız pirinçler pişme aşamasında şişecek ve dolmalara kötü bir görüntü verecek. Bu yüzden dolma içlerini ağız kısmına kadar doldurmamaya pirinçlere şişme payı bırakmaya özen gösterin. Sonrasında doldurmuş olduğunuz biberleri ağız kısımlarını kapatacak şekilde domates keserek kapatın. Son olarak ise tencereyi, yan yana dizmiş olduğunuz biberlerin sadece ortasına kadar gelecek şekilde sıcak su ile doldurun. İlk 10 dakika su kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin, sonrasında 45 dakika boyunca kısık ateşte dolmaların pişmesini bekleyin. En son dilediğinizce sarımsaklı veya sade yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun.

Yazarlar