Gündem Kızarmış balık tehlike saçıyor

Kızarmış balık tehlike saçıyor

26.04.2018 - 14:20 | Son Güncellenme:

Evet, kafalarımız her geçen gün karışıyor. Dün çok sağlıklı olan yiyecekler bu gün tehlike saçıyor. Peki, birçoğumuzun çok sevdiği balığı nasıl pişirmek gerekiyor ve hangi balık nasıl pişer? İşin uzmanlarından bu bilgileri derledik.

Kızarmış balık tehlike saçıyor

Balığın faydaları

Haberin Devamı

Balık yapısında A, D, E, B2, B12, B3 ve selenyum, kalsiyum, fosfor ve folik asit barındırır. Protein açısından azımsanamayacak kadar zengindir. Astım hastalığı tedavisinde iyileştirici olduğu gözlenmiştir. Kan basıncının kontrolünü sağlar. Beyinin işlevlerini geliştirir. Alzheimerı engellemeye yardımcı olur. Kolesterolün düzene girmesini sağlar. Antioksidan bulundurması yönünden zengindir. Kilo mu vermek istiyorsunuz? Balık yiyerek kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz. Bedenimizdeki yağların birikmesini engeller. Felç riskini aza indirir. Balık, kansere yakalanma tehlikesini aza indirger. Tansiyonun yükselmesini engeller. Kalp ritmini düzenler.

Unla kızarmış balığa neler oluyor?

Karbonhidratın yani unun çok yüksek ısıyla temas etmesi HMF (Heterosiklik Amino Asit) adında tehlikeli bileşenlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu yapılar, vücut hücrelerinde kanser oluşmasına neden olur.

Haberin Devamı

Aynı zamanda balık da yüksek ısıyla temas ettirildiğinde aynı kansorejen maddenin açığa çıktığı görülmüştür.

Bu durumda un ve balıktan ziyade yeme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yüksek ısıyla yağda kızarttığımız tüm yiyecekler vücudumuza aynı zararı verecektir.

Nasıl pişirmeli?

Balığı buğulama şeklinde pişirmek en sağlıklı pişirme yöntemleri içerisinde yer edinmektedir. Buğulama, balıkların kendi suyuyla, domates ilavesiyle ya da salçalı suyla düşük ısıda veya fırında pişirilme yöntemidir. Balığı yüksek ısıda değil, daha düşük ısıda fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.

Hangi balık nasıl pişirilmeli?

Bir kaç balık türü ve nasıl pişirilmesi gerektiğine bakalım.

Çipura: Her mevsim yenebilir. Izgarası, çorbası, fırını buğulaması, çok lezzetli olur. Tadı enfes olan bu balığı her hangi bir şey eklemeden, yani ızgara veya fırında yenmesi tavsiye edilir.

Karagöz: Tıpkı çipura gibi buğulaması, fırını, ızgarası ve çorbası çok güzel olur.

Dil balığı: Dil balığı da yerel balıklarımızdan arasında olup ege ve Akdeniz’de çokça yakalanır. Her mevsimde yenebilir. Tavası çok lezzetli olur. Büyüklerinden fileto çıkarılıp domates salçalı fileto yapılabilir.

Haberin Devamı

Hamsi: Izgara, buğulama, kâğıt kebabı, fırın, yahni gibi pişirilme çeşitleri vardır. Kış aylarında avlanan hamsi tuzlanıp muhafaza edilir.

Uskumru: En güzel olduğu süre eylül ayından yumurtladığı ocak ayı sonuna kadardır. Bu süre içinde ızgarası, tuzlaması, dolması, köftesi ve kâğıt kebabı çok güzel olur. Şubattan itibaren yağını yitirdiğinden tavası yapılabilir.

Lüfer: Buğulaması kâğıt kebabı, pilakisi ve tavası yapılır. Çok da güzel olur. Bahar aylarında da son derece yağı az olduklarından pilaki, tava ve buğulaması tavsiye edilir.

Barbunya: Bu balık genel olarak Ege ve Akdeniz’de mevcuttur. Tavası, ızgarası ve kâğıtta kebabı çok güzel olur.

Tekir: Her zaman yenilebilen bu balığı aynı barbunyadaki gibi tavası ve kâğıt kebabı çok güzel olur.