09.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖZEL HABER: MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL
Dünyanın en zengin adamıyla buluşacağız; Carlos Slim Domit... Meksikalı telekomünikasyon firması Telmex’in sahibi. Formula 1’de Sauber takımın sponsoru. Aynı adı taşıdığı babası ve ailesi, birkaç yıldır Forbes dergisi tarafından dünyanın en zengin adamları listesinde bir numaradalar. Böyle bir sıfata sahip olan insanın bir kapıdan insan ordusuyla girmesini, önüne halılar serilmesini, akla gelen gelmeyen her türlü tantanayı tahmin etmek mümkün.
Formula 1 İstanbul GP bitip de Sauber’in alanına giren Carlos Slim Domit’in yanında ne bir koruma vardı ne de kırmızı halı... Sakin sakin, eli cebinde girdi kapıdan. Yüzünde samimi bir gülümseme, sıcak bir merhaba... 40’larının başında, esmer tenli, beyaz dişli, yakışıklı bir adam Carlos Slim. Neredeyse “Eksik olmayın, benimle söyleşi yapacaksınız” diyecek...
Bu hal, babası Carlos Slim Helu’dan geliyor. 71 yaşındaki, ‘dünyanın en zengin adamı’ arabasını kendi kullanıyor, gayet sıradan bir evde oturuyor, yata-kata-malikâneye meraklı olmamakla tanınıyor.
Ekonomi sınıfında uçmayı tercih ediyor
Oğul Carlos da öyle. O da arabasını kendi kullanıyor. “Herhalde buraya kendi uçağınızla gelmişsinizdir” deyince gülüyor: “Yoo, ben tarifeli seferleri kullanıyorum. Hatta kısa mesafelere ekonomi uçuyorum.”
Eğer buna lüks denecekse en büyük lüksleri ya da daha doğru bir söyleyişle en büyük harcamaları sanata. Ailenin Mexico City’de ‘Soumaya’ adında bir müzesi var. Müzeye adını veren ise Carlos Slim Domit’in 1999’da ölen annesi. “Annemi nasıl anlatsam bilemiyorum” diyor: “Çok özel bir kadındı. Annemle babamınki büyük bir aşktı. Hem birbirlerine hem de sanata aşk. Balaylarını bile müze gezerek geçirmişler.” Anne baba Slim’ler hayatları boyunca biriktirdikleri koleksiyonlarını Soumaya Müzesi’yle halka açtılar. Oğul Slim babasının şu cümlesini aktarıyor: “Bir koleksiyonun varsa onu sergilemelisin.”
Müzede tüm büyük sanatçıların eserleri var. Carlos Slim en çok Rodin ve Dali heykelleriyle gurur duyuyor. Aile evinin önünde bir Rodin olduğunu da büyük bir doğallıkla söylüyor.
Kendi koleksiyonunuz var mı?
Hayır... Bırakın koleksiyonu, evimde bir tek değerli tablo bile yok.
43 yaşındaki Carlos Slim 6 kardeşin en büyüğü, ama aileye en geç torun getiren de o... Geçtiğimiz ekim ayında evlendiği Maria Elena ile bir çocuk bekliyorlar.
Çocuğunun cinsiyetini öğrenmek istemedi
Aslında düğünlerinin pek de mütevazı olduğu söylenemez. Gabriel Garcia Marquez’den Warren Buffet’a ilginç bir konuk profilinin yer aldığı düğünde 2 bin kişiyi ağırladılar. 27 yaşındaki Maria Elena mutfak şefi, ailesi de turizm sektöründe çalışıyor.
Nerede tanıştınız?
Tıpkı şu an içinde olduğumuz gibi bir yarış parkurunda. Tanıştık ve çıkmaya başladık. Sekiz sene sonra da evlendik.
Peki eylülde doğacak bebek kız mı oğlan mı?
Bilmiyoruz. Doğunca öğrenmek istedik. Bu heyecanı erteliyoruz. Biz doğduğu-muzda ailelerimiz nasıl hissettiyse biz de öyle hissetmek istiyoruz.
Onların servetinin onda birine bile sahip olan biri evine ultrason aleti alsa şaşırtıcı olmaz. Hatta istese sadece eşi için bir kadın doğum hastanesi bile kurabilir. Ama o bebeğinin cinsiyetini doğumda öğrenmeye kararlı. Slim ailesinin tevazuuna dair söylenenler gerçek belli ki. Ama merak etmemek de olanaksız, bu bir aile öğretisi mi? Aralarından hiçbiri mi farklı bir hayat yaşamak istemez?
O da en az babası kadar işkolik...
Slim ailesi için birbirlerine olan bağlılıkları çok önemli. “Birinci öğreti buydu” diyor. Bu babasının babasından gelen bir gelenek aslında. Babası Carlos Slim’in başucunda büyükbabası Slim’in yazdığı bir şiir olduğunu söylüyor: “Büyükbabam ölüm döşeğinde insanın çevresinin ailesiyle sarılmış olmasının önemini anlatmış.”
Babasından işlerin büyük kısmını devralan Carlos Slim’in en az babası kadar işkolik olduğu söyleniyor. Hatta Sanborn restoran zincirini yönetirken daha güneş doğmadan kamyonların başına gidip, gelen malzemeyi bizzat kontrol ettiği biliniyor. “Kalabalık bir kadroyla çalışıyoruz ve sorumluluklarım var” diyor: “Bu bizim yaşam biçimimiz.”
Formula 1’in başına geçecek mi?
Murdoch’ın Formula 1’ e sahip olmak için Slim ailesine ortaklık teklif ettiği konuşuluyor. Bu teklifi doğruluyor Carlos Slim. Ama “Şu an için düşünmüyoruz. Hedefimizde kendi takımımızı geliştirmek var. Meksikalılar takımı çok önemsiyor, onların beklentilerine göre bir takım yaratacağız. Bütün Formula’yı yönetmek büyük sorumluluk” diyor. Bu cevabı sanırım şöyle okumak gerekir: “Formula’yı yönetmeyi istiyoruz ama şimdi değil.”
İstanbul’a bayılıyor Kapalıçarşı’yı seviyor
Slim soyadı aslında Selim’den geliyor... Çünkü ailenin kökleri Lübnan’a dayanıyor. Carlos Slim’in büyükbabası Julian Slim, Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Lübnan’dan Meksika’ya göç etmiş. Peki neden Meksika? “Güzel soru. İnanır mısın ben de bilmiyorum” diyor Carlos Slim: “İspanyolca falan bildiği de yok. Herhalde göçmenleri daha kolay kabul ettikleri içindir.”
Kendisinde bir Osmanlılık görüyor mu?
Peki torun Slim kendinde bir Osmanlılık görüyor mu? “Ben Meksikalıyım, ama Lübnan köklerimle her zaman gurur duydum. O dönemde de Lübnan Osmanlı toprağıydı” diyor. İkinci kez geldiği İstanbul’a ise bayılıyor. Bu kadar sanata meraklı aile İstanbul’a gelince yeni sanatçıların peşine düşüyor mu diye merak ediyorum. “Kapalıçarşı’ya gidiyoruz” diyor. Yüzümü ekşittiğimi görünce “Karım da çok seviyor” diyor: “Harika şeyler aldık.”
Carlos Slim Domit’in, Bill Clinton, Bill Gates ve Gabriel Garcia Marquez gibi seçkin isimlerin katıldığı düğününün tek Türk davetlisi Ali Karacan olmuştu.
74 milyar dolarlık servetleri var
1997’de geçirdiği kalp krizinin ardından tüm yetkilerini üç oğlu Carlos, Marco Antonio ve Patricio’ya bırakan Carlos Slim Helu, Forbes 2011 listesine göre 74 milyar dolar varlığıyla dünyanın en zengini... Carlos Slim ve mirasçılarının kontrolünde olan şirket sayısı 200’den fazla.
Aile, Meksika’nın en büyük bankalarından biri olan Inbursa, Latin Amerika’nın en büyük operatörü olan América Muvil, Meksika’nın telekom operatörü Telmex, The New York Times gazetesi, perakendeci Saks, Altria Group, OfficeMax, Televisa ve Apple’ın yüzde 3 hissesine sahip. Maden ve çok değerli gayrimenkulleri de var... Baba Carlos Slim, sahip olduğu şirketlerin piyasa değerinin yaklaşık yüzde 19 yükselmesiyle, Forbes verilerine göre, “Dünyanın En Zengin Adamı” unvanını Bill Gates’in elinden aldı. İkinci sıraya düşen Gates’in serveti ise 56 milyar dolar...
Osmanlı’dan Meksika’ya...
1940 yılında doğan Carlos Slim, 1902’de Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti altında bulunan bugünkü Lübnan’dan Meksika’ya göç eden Yusuf Selim Hattat Ağlamaz’ın oğlu. Ağlamaz, Lübnan’da yaygın olan Hıristiyan Süryani Maronit fırkasından. 1902’de Meksika’ya yerleşmiş ve adını Julian Slim Haddad Aglamaz olarak değiştirmiş. 1911’de ‘La Estrella del Oriente’ (Doğunun Yıldızı) isimli bir dükkân açıp ufak bir sermayeye kavuşmuş. Kısa süre sonra da bu sermayeyle başkentte emlakçılıkla uğraşıp büyük bir servete sahibi olmuş.
Apartmanda yaşıyor
1952’de babasını yitiren Slim, bu serveti farklı yatırımlarda kullanarak aile sermayesini daha da büyütmüş. Geçirdiği kalp krizinin ardından da işleri çocuklarına devretmiş. 1999’da yitirdiği Lübnanlı eşi Soumaya Domit Gemayel’den 6 çocuğu olan Slim’in kendine ait özel jeti, yatı yok, arabasını kendisini kullanıyor ve bir apartman dairesinde yaşıyor.
EKONOMİ SERVİSİ
dipnot
100 yıl boyunca dakikada 1.150 dolar harcasalar bile ailenin servetinin değeri değişmiyor.
‘Slim gibi aileler yoksulluktan kaçtı’
Slim ailesinin Lübnan’dan Meksika’ya göç ettiği dönemi tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sorduk. Topkapı Müzesi Başkanı Ortaylı, 19. yüzyılda Osmanlı hâkimiyetindeki Lübnan’da arazilerin değerlenmeye başlamasıyla birlikte yoksul halkın Latin Amerika ülkelerine göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Latin Amerika’da “Turcos” olarak bilinen kişilerin Lübnan’dan göç edenler olduğunu anlatan Ortaylı, “19. yüzyılda tarih kitaplarında anlatılanın aksine Osmanlı gelişiyor, tarıma açılıyor, araziler kıymetleniyor. O kıymetlenen arazilerde fakir fukaranın iş bulması mümkün değil. Sonuçta göç başlıyor. İtalya’dan Arjantin’e, Brezilya’ya olduğu gibi Lübnan’dan da Meksika’ya göçler olmuş. Kimse kalkıp da aile ilişkilerinin çok sıkı olduğu Lübnan topraklarında, Yunan adalarında, İtalya da yaşadığı yeri bırakıp gitmez. Göçün en büyük nedeni fakirliktir” dedi.
İSTANBUL Milliyet
RODİN KOLEKSİYONUÇOK GENİŞ
Sanatı aileye anne Soumaya sevdirdi
Baba Carlos Slim önemli bir sanat koleksiyoncusu... Sanata olan ilgisinin kaynağı ise 1999’de yitirdiği eşi... Sanata çok meraklı olan karısı Soumaya sayesinde sanatı öğrendiğini söyleyen Slim’in koleksiyonu şu anda Mexico City’deki ‘Museo Soumaya’da bulunuyor. 1960’larda balayı sırasında eşiyle pek çok galeri gezen Slim, bu yıllarda toplamaya başladığı sanat eserlerini, karısının adını verdiği bir müzede sergiliyor. Müzenin koleksiyonunda 66 binden fazla sanat eseri var. Müzede bulunan usta isimler arasında Salvador DalÌ, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Pierre-Auguste Renoir, Joan MirÛ, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Claude Monet, Bartolomé Esteban Murillo ve El Greco da var. Müzede bulunan en pahalı eser ise Leonardo Da Vinci’nin ‘Madonna of the Yarnwinder’ının bir versiyonu. Başka bir örnek üzerinden, bu eserin değerinin 30 milyon pound’dan fazla olduğu tahmin ediliyor. Müze, Meksika sanatı ve tarihi belgeler de içeriyor. Müzedeki koleksiyonun en önemli özelliklerinden biri, Slim’in eşinin çok sevdiği Fransız heykeltıraş Rodin’in çalışmalarından oluşan çok geniş bir seçkiye sahip olması. 1980’lerde Rodin’in eserleri şimdiki değerlerinin çok altındayken heykelleri toplamaya başlayan Slim, 380 Rodin heykeline sahip. Bu da, müzenin koleksiyonuna iki unvan kazandırıyor: Fransa dışındaki en geniş Rodin koleksiyonu ve en geniş kişisel Rodin koleksiyonu...
n KÜLTÜR SANAT SERVİSİ Baba Carlos Slim önemli bir sanat koleksiyoncusu... Sanata olan ilgisinin kaynağı ise 1999’de yitirdiği eşi... Sanata çok meraklı olan karısı Soumaya sayesinde sanatı öğrendiğini söyleyen Slim’in koleksiyonu şu anda Mexico City’deki ‘Museo Soumaya’da bulunuyor. 1960’larda balayı sırasında eşiyle pek çok galeri gezen Slim, bu yıllarda toplamaya başladığı sanat eserlerini, karısının adını verdiği bir müzede sergiliyor. Müzenin koleksiyonunda 66 binden fazla sanat eseri var. Müzede bulunan usta isimler arasında Salvador Dali, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Pierre-Auguste Renoir, Joan Miru, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Claude Monet, Bartolomé Esteban Murillo ve El Greco da var. Müzede bulunan en pahalı eser ise Leonardo Da Vinci’nin ‘Madonna of the Yarnwinder’ının bir versiyonu. Başka bir örnek üzerinden, bu eserin değerinin 30 milyon pound’dan fazla olduğu tahmin ediliyor. Müze, Meksika sanatı ve tarihi belgeler de içeriyor. Müzedeki koleksiyonun en önemli özelliklerinden biri, Slim’in eşinin çok sevdiği Fransız heykeltıraş Rodin’in çalışmalarından oluşan çok geniş bir seçkiye sahip olması. 1980’lerde Rodin’in eserleri şimdiki değerlerinin çok altındayken heykelleri toplamaya başlayan Slim, 380 Rodin heykeline sahip. Bu da, müzenin koleksiyonuna iki unvan kazandırıyor: Fransa dışındaki en geniş Rodin koleksiyonu ve en geniş kişisel Rodin koleksiyonu...
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
700 MİLYON DOLAR
Müzedeki sanat eserlerinin değerinin yaklaşık 700 milyon dolar olduğunu belirtiliyor.
Müze binasına ilham Rodin’den
1994’te kurulan müze bu yıl 28 Şubat’ta yeni binasına taşındı. 70 milyon dolara mal olan ve Slim’in karısının adını yaşatmak için yaptırdığı yeni binanın mimarisinde de Rodin etkisi var. Bina, Slim’in damadı Fernando Romero tarafından yapıldı. 16 bin metrekarelik bina, buluta benzeyen şekli ve tasarımıyla dikkat çekiyor. Birbirinden farklı şekilli 6 kattan oluşan binanın ağırlığını, 28 eğri çelik dikey kolonlardan ve yapının etrafını dolanan yedi kirişten oluşan bir iskelet taşıyor. Müzenin giriş ücreti yok. İşletme maliyetleri Slim’in servetinden karşılanıyor.
Mexico City’deki ‘Museo Soumaya’ 70 milyon dolara mal oldu. Müzenin koleksiyonunda 66 binden fazla sanat eseri var.