Gündem Kovid-19 ruhu da yaralıyor

Kovid-19 ruhu da yaralıyor

18.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 hastalığının neden olduğu etkenler sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal sorunları da tetikleyebiliyor. Hastalığa yakalananlarda hem nöropsikiyatrik hem uyum bozuklukları görülebilirken, yoğun stres ve korku yaşayanlarda ise bu durum ruhsal krize dönüşebiliyor. Kovid-19’un ruhsal etkilerini anlamak için pandeminin ilk döneminde İstanbul Tıp Fakültesi’nde Kovid-19 tanısıyla yatan hastalardan istenen psikiyatrik konsültasyonların değerlendirildiği mikro ölçekli araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.

Kovid-19 ruhu da yaralıyor

MERT İNAN İstanbul - Araştırmada ruhsal sorun yaşayan Kovid-19 hastalarının yaşadıkları sıkıntıların en başında uyum bozukluğu ve deliryum (bilinçte bulanıklık) geldiği saptanırken, ileri yaş, ek hastalık, yatarak tedavi görmek ve hastalığın evresini de ruhsal durum üzerinde en belirleyici faktörler olduğu anlaşıldı. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Irmak Polat ve Mine Özkan’ın öncülüğünde yürütülen araştırmada Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Buğra Taygün Gülle ile Dr. Saba Begüm Köroğlu da yer aldı. Araştırmada, yaş ortalaması 65 ile 82 arasında değişen ve yüzde 61.5’lik dilimi erkeklerden oluşan toplam 52 hastanın yatarak tedavi gördüğü sırada yaşadıkları sıkıntılar ölçümlendi. Araştırma kapsamında yatarak tedavi görürken ruhsal sıkıntı yaşayan Kovid-19 hastalarının yüzde 34.6’sında tuhaf davranış ve ajitasyon, yüzde 26.9’unda uyku, yüzde 17.3’ünde kaygı bozukluğu, yüzde 15.4’ünde bilinç bozukluğu ve depresyon, yüzde 11.5’inde huzursuzluk, yüzde 9.6’sında ise tedavi reddi ile obsesyon yakınması olduğu saptandı.

Haberin Devamı

Yüzde 36 anksiyete

Kovid-19 tedavisi sırasında ruhsal sıkıntı yaşayan hastaların yüzde 36.5’lık kısmında öncesinden de psikiyatrik bozukluk tanısı bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, psikiyatrik tanı bozukluğu olanların yüzde 36’lık kısmının anksiyete bozukluğu yaşadığı belirtiliyor. Kovid-19 bulaşından sonra ruhsal sorun yaşayarak tedavi gören 22 hastaya düşük doz antipsikotik, 6 kişiye benzodiazepin, 5 kişiye antidepresan ve anksiyoltik verildiği araştırmada yer alırken, taburcu edilen hastaların yüzde 23’ünden ise ilerleyen dönemde yeniden psikiyatrik kontrolden geçmeleri önerildiği dikkat çeken bölümler arasında bulunuyor.