Gündem Kredi kartı puanları yıl sonunda silinecek mi? İşte kredi kartı hakkında merak edilenler...

Kredi kartı puanları yıl sonunda silinecek mi? İşte kredi kartı hakkında merak edilenler...

26.12.2017 - 14:58 | Son Güncellenme:

Kredi kartı puanları 2017 yılı sonunda silinecek mi sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Puanlar ile ilgili açıklama ile bankaların özel kampanyalar ve alışverişler doğrultusunda müşterilerine sunduğu kredi kartı puanları ile sadakat kartları arasındaki farka vurgu yapıldı. Kredi kartı kullanıcılarının bir diğer merak ettiği konu ise online alışveriş "onay" şartı oldu...İşte kredi kartı hakkında tüm merak edilen soruların cevapları...

Kredi kartı puanları yıl sonunda silinecek mi İşte kredi kartı hakkında merak edilenler...

Kredi kartı puanları için vatandaşların araştırması sürüyor. Milyonlarca kredi kartı kullanıcısı 2018 yılı başında kredi kartı puanlarının silinip silinmeyeceğini merak ediyorlar. Peki kredi kartı ile online alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların onay vermesi son tarih ne zaman? İşte kredi kartı puanları ve online alışverişe ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

Haberin Devamı

Kredi kartlarında biriken milyonlarca TL’lik para puanının yıl sonunda silineceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten bankacılar, özel kampanyalar dışında vatandaşların kartlarında biriken para puanları dilediği zaman harcayabileceğini belirtiyor

Son günlerde kredi kartlarında ve markaların sadakat kartlarında biriken milyonlarca para puanının yılbaşında silineceğine yönelik haberler, vatandaşın kafasında soru işaretlerine neden oluyor. Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, çeşitli kanallardan tüketicilere yıl sonuna kadar para puanlarını kontrol ederek harcamaları konusunda uyarılar yapılınca birçok kart kullanıcısı da kartlarında biriken puanları harcama eğilimine giriyor.

KAMPANYALAR SÜRELİ OLABİLİR

Haberin Devamı

Bankalararası Kart Merkezi yetkilileri ise bankaların böyle bir uygulaması olmadığının altını çizerek, vatandaşların kartlarında biriken para puanları dilediği zaman harcayabileceğini ifade ediyor. Kredi kartlarıyla yapılan alışveriş sonrası kazanılan para puanların normalde herhangi bir kullanım süresi olmadığını belirten bankacılar, yalnızca bazı kurumlarla yapılan özel kampanyalarda kazanılan puanların belirli bir süre içerisinde kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, “Yalnız bu durumda da hem kredi kartı ekstreleriyle hem de gönderilen SMS’lerle müşterileri uyarıyoruz. Ama normal harcamalarda kazanılan para puanların o yıl içinde kullanılması gerektiği gibi bir uygulama yok” değerlendirmesinde bulunuyor.

SADAKAT KARTLARININ PUANLARI SÜRELİ OLABİLİYOR

Öte yandan son yıllarda birçok firmanın müşterilerine verdiği sadakat programlarında ise firmadan firmaya değişen uygulamalar var. Söz konusu sadakat kartlarında da tıpkı kredi kartı gibi alışverişten sonra puan birikiyor ve sonraki harcamalarda kart sahibine avantaj sağlıyor. Sadakat kartlarında ise bazı firmalar yıl sonunda, o yıl içinde kazanılmış puanları bir sonraki yıla devretmiyor ve silebiliyor. Uzmanlar, tüketicilerin sadakat kartlarını kontrol etmeleri gerektiğini belirtiyor.

YENİ YILA GİRERKEN PUANLAR SİLİNİYOR

Haberin Devamı

Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı avukat Ahmet Salgut da işletmelerin müşterileri alışverişe teşvik etmek için ücretsiz veya küçük bir ücret karşılığında "sadakat kart" diye tabir edilen alışveriş kartları verdiğini aktardı.

Son yıllarda bu kartların sayısının oldukça arttığını dile getiren Salgut, "Bu nedenle cüzdanlarda birden fazla market, akaryakıt firması veya başka bir sektörden sadakat kart bulunmaktadır. Sadakat kartlarda biriken puanların unutulmaması tüketicinin yararınadır. Bu kartlarda yeni yıla girerken puanlar siliniyor. Bu yüzden 31 Aralık'a kadar puanların mutlaka kullanılması gerekiyor. Aksi halde hediye puanlar, 1 Ocak itibarıyla silinmiş olacak." dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da bazı firmaların bu konuda müşterilerini uyardığını söyledi.

Bazı firmaların ise bu puanların unutulması adına müşterilerine bilgilendirme yapmadığını savunan Ağaoğlu, "Bazı sadakat kartlarında yıl boyu biriktirilen puanlar, 31 Aralık akşamı sıfırlanarak yeni yılda tekrar puan biriktirmeye başlanabilecek. Tüketiciler, iş yerinin yoğun olmayan, hafta sonu dışındaki günlerini tercih ederek, puanlarını kullanmalı." uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Kredi kartı puanları yıl sonunda silinecek mi İşte kredi kartı hakkında merak edilenler...

KREDİ KARTI ONLİNE ALIŞVERİŞ ONAYI İÇİN SON TARİH

Kredi kartıyla online alışverişe "onay" şartı getiren süre 31 Aralık'ta sona eriyor. Kullanıcılar bu tarihe kadar bankalarına onay vermediği takdirde kredi kartlarını online alışverişte kullanamayacak.

KARTINIZ ONLİNE ALIŞVERİŞE NASIL AÇILIR?

Online alışveriş onayı için 3 yöntem bulunuyor. Kullanıcılar bankanın mobil uygulama veya internet sitesinin ayarlar kısmından, telefonla (Arama ya da SMS) ve şubeye giderek bu işlemi gerçekleştirebilecek.

Otomatik ödeme talimatları ise kapsam dışı bırakıldı. Yani bankanıza onay vermeseniz dahi daha önceden verilmiş otomatik ödeme talimatları yeni uygulamadan etkilenmeyecek.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, "Süre daralıyor. Bankalara önemli bir görev düşüyor. Bankaların müşterilerini bilgilendirip kredi kartından alışverişe devam edecekleri pratik çözümler sunmaları gerekiyor. İnternetten alışverişe devam etmek isteyen tüm kullanıcılar, bankalarıyla irtibata geçip onay verdiklerinde eskisi gibi alışverişlerini yapabiliyor. Tüketicilerin 31 Aralık’a kadar kartlarını alışverişe açtırmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.