GündemKurbanda son trend yurtdışına kurban!

Kurbanda son trend yurtdışına kurban!

09.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı’nda Türkiye’den yaklaşık 200 bin kişinin 100 ülkeye, aralarında Diyanet Vakfı, Kızılay, İHH ve Kimse Yok Mu derneğinin de bulunduğu kurumlar aracılığıyla kurban bağışlaması bekleniyor

Kurbanda son trend yurtdışına kurban

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban bağışı kampanyası başlatan dernek ve vakıfların listesinde yurtdışına yönelik bağışlar da yer alıyor. Bu yıl Türkiye’den 200 binden fazla kişinin 100’den fazla ülkeye kurban bağışı yapması beklenirken, yurtdışı kurban bağışı fiyatları ise Türkiye’ye göre oldukça ucuz. Diyanet Vakfı, kurbanını yurtdışına bağışlamak isteyenden 380 lira talep ederken, yurtiçine bağış yapmayı tercih edenin ise 550 lira ödemesi gerekiyor. Kızılay’ın yurtdışı kurban bağış fiyatı 300 lira iken yurtiçi bağış bedeli ise 575 lira. Vakıf ve dernek yetkilileri aradaki fiyat farkını Türkiye’deki kurbanlık hayvan fiyatlarının yüksek olmasına bağlıyor.
Türkiye’den bu sene 200 bini aşkın kişinin yaklaşık 100 ülkeye kurban bağışı yapması bekleniyor. Bu kadar büyük rakamların konuşulduğu yurtdışı kurban bağışında gözler de sürecin nasıl işlediği ve ne kadar güvenilir olduğu konusunda bu bağışa aracılık eden dernek ve vakıflara çevriliyor. Yurtdışına yönelik kurban bağışına aracılık eden dernek ve vakıflar arasında Diyanet Vakfı, Kızılay, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri, Kimse Yok Mu Derneği de var.
Kıtaları ve okyanusları aşan kurban bağışları bu dernek ve vakıflara telefon ya da internet üzerinden yapılan başvurular ile başlıyor. Kuşkusuz kurbanını yurtdışına bağışlamak isteyenler için belirleyici olan en temel iki kriter ücretler ve güvenilirlik. Fiyatlar ülkeye ve derneğe göre değişiklik gösterse de kurbanın kesildiğinin tek kanıtı bağışçılara kesimin ardından atılan SMS’ler.

Türkiye için bağış daha pahalı
Fiyatlara gelince... Yurtdışına kurban bağışı yapmanın fiyat aralığı 300 TL ila 1000 TL arasında değişiyor. Dernekler fiyatları bağış yapılan ülkede hayvan fiyatları aralığına ve ülke koşullarına göre belirlediklerini söyleseler de bazı derneklerin aynı bölgeler için verdikleri fiyatlar arasındaki uçurum dikkat çekiyor. Örneğin, “Kimse Yok Mu” derneği Filistin’e yapılacak kurban bağışı için 1000 TL isterken bu ücret Deniz Feneri’nde 700 TL’ye düşüyor. Bütün kuruluşların fiyat listesinde ortak olan tek şey ise Türkiye içi kurban bağışlarının yurtdışına yapılanlardan daha pahalı olması. Nedenini sorduğumuzda ise aldığımız cevap; ‘Türkiye’de hayvan fiyatları daha yüksek’ oluyor.

Kızılay’dan 11 bin bağış sınırı
Fiyatların daha uygun olmasından mı yoksa ihtiyacın daha fazla olduğunun düşünülmesi nedeniyle mi bilinmez ama yurtdışı kurban bağışına talebin oldukça yüksek olduğu görülüyor.
Diyanet Vakfı geçen sene 50 bin kişinin yurtdışına kurban bağışı yaptığını bu sene de rakamın bu civarda olmasını beklediklerini söylerken benzer şekilde ‘Kimse Yok Mu’ ve İHH yetkilileri de 50 bin civarı bir talep beklediklerini kaydettiler.
Kızılay ise yurtdışı bağışlarına kapasitesi oranında sınırlama getirerek 11 bin limitini koymuş. Deniz Feneri ise önceki sene Türkiye içi kurban bağışları ile birlikte toplam sayının 8 bin civarında olduğunu söylüyor.

‘Savaş koşulları’nda kesim
Talep bu kadar yoğun olunca, bağış yapılan ülkelerin sayısı da giderek artıyor. ‘Kimse Yok Mu’ derneğinin listesinde 100’e yakın ülke bulunuyor. Benzer şekilde Diyanet Vakfı’nın da listesinde 100’e yakın bölge mevcut.
İHH, bugüne kadar aldıkları bağış başvurularında bu sene, başı Suriye’nin çektiğini söylüyor. “Savaş koşullarında burada nasıl kesim yapılacak?” sorusuna ise İHH’nin yanıtı; “Suriye’ye gidecek kurbanların bir kısmını Türkiye’de sınır şehirlerde kesip, etleri sınırın diğer tarafına geçireceğiz” şeklinde oluyor.

Kesim sonrası bilgi SMS’i
Kesimler ağırlıklı olarak bu derneklerin kesim yapılacak ülkelerde ortak çalıştıkları STK’lar ya da oradaki temsilcilikleri tarafından gerçekleştiriliyor. ‘Kimse Yok Mu’ derneği diğerlerinden farklı olarak şartlar uygunsa, masrafları kendisinin ödemesi şartıyla bağışçıyı da kesime götürüyor. Peki bağışçılar, kurbanlarının binlerce kilometre uzakta kesildiğinden nasıl emin olacaklar? Tüm dernek ve vakıflar, kurban kesilir kesilmez bağışçıyı önce bir SMS ile bilgilendiriyor. Fakat bazıları bağışçının kurbanının kesildiğine inanması için bununla yetinmiyor. Kızılay ve Deniz Feneri, kesimi videoya kaydediyor ve daha sonra bu görüntüler bağışçıya gönderiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de kurban fiyatları
Türkiye genelinde bu sene kurban fiyatlarının geçen seneye göre fazla bir artış göstermesi beklenmiyor. Pazar fiyatları büyükbaş için 4 bin ila 15 bin TL; küçükbaşlar için 500 ila 1000 TL arasında olacak.
Marketlerdeki fiyatlar büyükbaşlar için 7’de 1 hisse olarak satılıyor ve 675-695 TL arasında değişiyor. Küçükbaş fiyatları da 575 ila 690 TL arasında değişim gösteriyor.
Yurtiçine bağış yapacaklar için fiyatlar da 400 TL ila 700 TL arasında değişiyor.

Yurtdışı kurban bağış fiyatları
- Diyanet Vakfı: 380 TL (Tek fiyat)
- Kızılay: 300 TL (Tek fiyat)
- İHH: 400 TL (Tek fiyat)
Kimse Yok Mu:
- Afrika-Asya 300 TL
- Orta ve Güney Amerika 400 TL
- Ortadoğu ve Balkanlar 500 TL
- Filistin 1000 TL
Deniz Feneri:
- Afrika 240 TL
- Balkanlar 300 TL
- Suriye 560 TL
- Filistin 700 TL

Haberin Devamı

Online kurbanlık satışı başladı...
İnternette ilk kez pazarlıkla alışveriş yapma imkanı sağlayan pazarliklaal.com sitesi şimdi de online kurbanlık satışına başladı. 40 kilogramlık kurbanlıkları 549 TL’den satışa sunan site müşterilerine pazarlık yapma imkanı da sunuyor. Türkiye’nin her yerine ücretsiz kargo ile ulaştırılacak olan kurbanlıklar istenirse site tarafından İslami şartlara uygun olarak kesilerek müşterinin istediği yere bağışlanabiliyor. Satışlarda kredi kartına taksit imkanı da sunuluyor.

KEŞFETYENİ
Eleme sonrası olay paylaşım! 'Buna kalleşlik denir'
Eleme sonrası olay paylaşım! 'Buna kalleşlik denir'

Cadde | 01.05.2025 - 23:23

Pınar Saka, Yiğit Poyraz'ın elenmesine tepkisiz kalamadı. İşte, çok konuşulacak o paylaşım...

Yazarlar