Gündem Küresel slogan: Tek Bir Dünya

Küresel slogan: Tek Bir Dünya

04.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliğine bağlı doğal afetlerle gündeme gelen 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde TEMA Vakfı, 1 milyon türün neslinin tehlike altında olduğuna dikkat çekiyor.

Küresel slogan: Tek Bir Dünya

 

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan kararla kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü, 2022 yılında ‘Tek Bir Dünya’ sloganıyla kutlanıyor. 2021 yılında insan etkisiyle oluşan iklim değişikliğine bağlı çevre felaketleriyle geçiren ülkemizde doğayla uyumlu ve yeşili koruyan bir anlayışı korumanın önemine değinen TEMA Vakfı, doğayı korumanın, gezegenimizi ve kendi yaşamımızı korumak anlamına geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ataç: Yeterli değil

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “Evrende içinde yaşam olduğu bilinen tek gezegen dünyamızdır. İnsanların, doğal varlıklar üzerindeki etkilerini dikkate almayan, sürekli büyüme odaklı bir ekonomik anlayışla yaşam kaynaklarını hızla tükettiği ise artık yadsınamaz bir gerçektir. Bugünkü tüketim anlayışı ve ekonomik talepleri karşılamak için 1.8 dünya gerekmektedir. Ne yazık ki, özellikle 1970’li yılların başından itibaren bugünün ve gelecek kuşakların yaşamını, refahını etkileyen bu gidişin durdurulması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu yönde uluslararası girişimler de olmasına rağmen, bu adımların, beklenen hedeflere ulaşılması konusunda yeterli olmadığı görülmektedir. Her yıl 10 milyon hektar orman alanı tahrip edilmekte, 12 milyon tarım arazisi çölleşmektedir” dedi.

Haberin Devamı

BM’den çağrı

5 Haziran Dünya Çevre Günü için Birleşmiş Milletler (BM), “Evrende milyarlarca galaksi, galaksimizde milyarlarca gezegen, ancak sadece bir dünya var” çağrısını yaptı, herkesi duyarlı olmaya ve adım atmaya çağırdı. TEMA Vakfı ise, insanların neden olduğu iklim krizi ve kirliliğin, yaşamı ve refahı olumsuz etkileyecek en büyük problemler arasında olduğunu vurguladı.