Gündem Lüks sitede akılalmaz ihmal! Kaplama çıra görevi gördü

Lüks sitede akılalmaz ihmal! Kaplama çıra görevi gördü

29.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir, Narlıdere’de önceki gün 22.00 sıralarında 4 blok ve 168 daireden oluşan lüks sitenin 3. bloğunda yangın çıktı.

Lüks sitede akılalmaz ihmal Kaplama çıra görevi gördü

Havadan ve karadan müdahalelerle 8 saatte kontrol altına alınan yangın dün 06.00 sıralarında söndürüldü.Dumandan etkilenen 6 kişi ile ayağından yaralanan 1 kişi hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaralıların sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma sürerken, ilk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığı belirtildi. 

Lüks sitede akılalmaz ihmal Kaplama çıra görevi gördü


GİDEN MİSAFİR FARK ETTİ

Folkart yönetimi, yangının 4 bloktan oluşan sitenin tek bloğunda 40 daireyi etkilediğini açıkladı. Binada yangın merdiveni olmadığı iddia edilirken Folkart Site’nin işletme müdürü Ertan İlbeyli ise “Tesadüfen daire sakinlerimize gelen bir öğretmenimizin çıkışı esnasında dumanı hissederek güvenliğimize bildirmesi ve otomatik algılama sistemi zarar gördüğü için alarm olarak güvenlik merkezimize bilgi düşmesiyle anında müdahale edildi” dedi. 

DIŞ CEPHESİ MEVZUATA AYKIRI, YANICI MALZEMEDEN

Haberin Devamı

Folkart’ın ahşap olan dış cephesi yangında çıra gibi yandı. Yasaların yeni binalarda dış yüzey kaplama malzemelerinin yangına dayanıklı olmasını zorunlu kıldığını söyleyen itfaiye eğitim merkezi eski amiri ve yangın tahkikatçısı Abdurrahman İnce, “Folkart’ta dış cephede ahşap kullanılmış, mevzuata aykırı. Dış cephenin yanmaz malzemeden olması gerekir” dedi. İskân belgesi verilirken yapıların çok iyi denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Şen de “28.5 m üzerindeki yapılarda dış cephe yalıtım malzemesi kesinlikle yanmaz olmalıdır. Taş yünü, cam yünü dediğimiz yanmaz minarel yünler kullanılır. Maalesef çok katlı binalarda giydirme dediğimiz sistemler yaygın kullanılıyor. Bunların yönetmeliğe uygunluğu denetlenmeli” diye konuştu. 

Lüks sitede akılalmaz ihmal Kaplama çıra görevi gördü

SİTEDE İBRAHİM TATLISES'İN DE EVİ VAR

Öte yandan binada ünlü türkücü İbrahim Tatlıses'in dairesinin de bulunduğu öğrenildi. İbrahim Tatlıses yaptığı açıklamada, "Folkart'ta oturan bütün komşularıma geçmiş olsun. İki gün önce geliyordum Îzmir'e. Uçaklarda yer yok diye gelemedim. Herkese geçmiş olsun. İnşallah can kaybı olmaz. Gelen mala gelsin" dedi.

Sitede dairesi bulunan sanatçılardan İbrahim Tatlıses ise DHA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyada yangının kendine ait dairede başladığına yönelik iddiaların asılsız olduğunu belirtip, "Benim evim en üst katta. Yangın alt katlarda başladı. Şu an İstanbul'dayım. Herkese geçmiş olsun. Cana geleceğine mala gelsin" dedi.

Haberin Devamı

Lüks sitede akılalmaz ihmal Kaplama çıra görevi gördü

SİTE SAKİNLERİ GECEYİ ANLATTI

Sitedeki diğer bloklarda yaşayan vatandaşlar ise gece yaşanan korku dolu anları anlattı. Vatandaşlardan Bora Özdemir, "Çok kuvvetli bir bina yangınıydı. Cephedeki kuru ahşaplar cayır cayır yandı. Ahşapların yanmasının bitmesinin bile beklendiğini düşünüyorum. İlk başta insan sesleri vardı ama itfaiye o konuda çok hızlı davrandı ve insanları balkonlardan aldı. Yangın boyunca ufak patlama sesleri duyduk. Bunun evlerde unutulan eşyalardan kaynaklandığını düşündük. Biz yan sokaktaydık" dedi.

Lüks sitede akılalmaz ihmal Kaplama çıra görevi gördü

Yanan binanın yan bloğunda yaşayan Yeter Karakuzulu ise "Alevler çok kısa sürede yayıldı. Kat kat yayıldı. Herkes bağırıyordu. 'Kurtarın bizi' diyorlardı. Çok korktuk" diye konuştu.