Gündem Mahkemenin Mutlu ve Çapkın kararı: Seyirci kaldılar

Mahkemenin Mutlu ve Çapkın kararı: Seyirci kaldılar

04.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün ‘Mülkiye Yapılanması’na ilişkin eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da aralarında bulunduğu 8 sanığı çeşitli hapis cezalarına çarptıran ve 6 sanığın da beraatine karar veren mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkemenin Mutlu ve Çapkın  kararı: Seyirci kaldılar

Mahkeme heyeti, 200 sayfalık gerekçeli kararında Mutlu ve Çapkın’ın örgütün illegal tüm eylemlerine ve işlemlerine seyirci kaldıkları belirtildi.

Haberin Devamı

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararda 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Mutlu’nun 2010 yılında İstanbul Valiliği’ne atandığı, yaşı ve görev yaptığı il ve ilçeler nazara alındığında son derece tecrübeli bir mülki amir olduğu vurgulandı. Gerekçeli kararda Mutlu’nun örgütün illegal tüm eylemlerine ve işlemlerine seyirci kaldığı, bu eylemleri yapan örgüt mensuplarının görevden alınması hususunda gerekli duyarlılığı göstermediği kanaatine varıldığı belirtildi.

‘Tedbir almadılar’

2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Çapkın’ın da son derece tecrübeli bir emniyet müdürü olduğu ifade edilen gerekçeli kararda, Çapkın’ın İstanbul’da göreve geldiği 29 Haziran 2009 tarihi ve sonrasında MİT Müsteşarı’na FETÖ terör örgütü tarafından kurulan tuzağın ortaya çıktığı ve sivil darbe girişimi olan 17-25 Aralık sürecine gelindiği anlatıldı. Kararda, “Sanığın, kamuoyunda şüphe ile karşılanan bir çok soruşturmanın da yapıldığını bilmesine rağmen gerekli önleyici tedbirleri almadığı, örgütün paralel devlet oluşturmaya yönelik yapısını bilmesine karşın harekete geçmeyerek bilinçli şekilde yardımda bulunduğu kanaatine varılmıştır” denildi.

FETÖ finansörü teslim oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ’nün mali yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, Gülen’in talimatıyla, İstanbul Hububat Yağlı Tohumlar ve Mamuller İhracat Birliği hesaplarından Bank Asya’ya 7 milyon 400 bin lira yatırılarak örgüte finansal destek sağladıkları iddia edilen 8 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. 14 Şubat’ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 7 kişiden, Birlik Başkanı Zekeriya Mete ve Birlik Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Arduç çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, diğer şüphelilerden 3’ü adli kontrol, 1’i ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Firari bulunan Elvan Gıda’nın sahibi Hidayet Kadiroğlu’nun, emniyete teslim olduğu öğrenildi. Kadiroğlu’nun emniyetteki işlemleri sürüyor. İSTANBUL-AA