Gündem ‘Maskesini’ düşürdü

‘Maskesini’ düşürdü

14.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rüstem Batum, Hakan Nordik takma ismiyle yayımladığı polisiye romanın kendisine ait olduğunu açıkladı. Batum, ‘Tek’ adlı kitabı çıktığında maskeyle fotoğraf vermişti.

‘Maskesini’ düşürdü

Geçen ay ‘Tek’ isimli bir polisiye çıktı Doğan Kitap’tan. Yazarı maskeli pozlarıyla verdiği röportajlarda, takma isimle yazdığı kitabını anlatıyor ancak gerçek kimliğini kesinlikle açıklamıyordu. Yazarın kimliğiyle ilgili tahminler yapılıyor ama Hakan Nordik’in gerçek kimliği çözülemiyordu. Yazar, önceki gün kendi isteğiyle kimliğini Milliyet gazetesine açıklamaya karar verdi. Hakan Nordik’in aslında, ‘90’lı yıllarda televizyonda talk show programı yapan Rüstem Batum olduğunu öğrendik. Kitabının pek çok bölümünü yazdığı Kaktüs Cafe’de Batum’la bir araya geldik.

Neden takma isim ve maske kullandınız? Buna nasıl karar verdiniz?
Aslında şununla ilgili, belki biraz garip gelecek birtakım insanlara ama, ben televizyon programı yaptığım yıllarda bir ara fazlaca popülerdim. Dolayısıyla popülerliğin avantajları olmasının yanı sıra, dezavantajlarını da çok yaşadım. Bu kitap beş senemi aldı, güveniyorum da. İyi bir polisiye diye düşünüyorum. O yüzden istedim ki insanlar kitaptan bahsetsin. Çünkü ben şimdi kendi ismimle konuşsam hep eskisiyle karşılaştırılacaktım. Kitap, kendi kendine gitsin istedim. Ama biz bunu böyle devlet sırrı gibi saklamayı beceremedik.

Neden beceremediniz? İnsanlar haberdar mı oldu?
Kitabı okuyan ve beni iyi tanıyan herkes, benim yazdığımı hemen anladı mesela. Benim çocukluk arkadaşlarım ve dostlarım anladı. Kitabı okuyunca benimle ilgili bir şey bulmak kolay. Dolayısıyla çok insan öğrenmiş oldu. Hadi onlar bir şey değil, ama gazeteciler öğrendi sonunda. Bir gazeteci telefon etti mesela, ‘Merhaba Hakan Bey, nasılsınız?’ diye. Benim iyi tanıdığım insanlar bunlar. Onlara söylememeleri konusunda rica ettim.

Nasıl bir cevap aldınız?
İki tanesi dedi ki ‘Arkadaşlık başka, gazetecilik başka. Biz bunu yazacağız.’ Zaten belli ki, ondan sonra başkalarına da yayılacak bu. O yüzden beceremedik yani. Yoksa mesela ‘Reklam için mi yaptınız?’ diye soruyorlar. Yani reklam için kendi ismimi kullanmak benim için çok daha kolay açıkçası. Bilinmeyen bir ismi piyasaya çıkarmaktansa. Onlar bana çok komik geliyor.

Neden maske takmayı seçtiniz?
Kitabı yayınlayacağımız zaman yayınevi dedi ki, “İyi de nasıl duyuracağız sizi ve bu kitabı?” Sonra maskeli bir yazar olsun diye düşündük. O zaman bize parlak bir fikir gibi geldi konuşurken. Ama yani o maskeli yazar, fotoğrafları çekilip basıldığında bana son derece ters geldi açıkçası. Çünkü benim kitapta anlattığım şeylere, vermek istediğim imaja falan gayet aykırı olduğunu düşünmeye başladım. Maskeli bir adam kötü şeyler çağrıştırdı...

Neleri çağrıştırdı?
Biraz böyle kötü şeyleri çağrıştırıyor insanlara. Fotoğraflar da bana biraz özel kuvvetler, Jitem mitem gibi şeyleri çağrıştırıyor. Fotoğrafları basılı görene kadar hakikaten anlamadım. Basılı gördüğüm zaman dedim ki, bu maskeli adam imajı benim için hiç iyi bir şey değil aslında.
Bir de üzerine gazeteci arkadaşlarım da ‘Biz seni biliyoruz yazıyoruz’ dedikten sonra dedim ki tamam. Maskeli adam meselesinden de kurtulmak istiyorum zaten.