Gündem ‘Menfaat çatışması’

‘Menfaat çatışması’

16.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 can alan maden faciası davası 52 gün sonra başladı. Ancak birden fazla sanığa bakan avukatlar menfaat çatışmasına neden olur diye dava ertelendi

‘Menfaat çatışması’

Soma faciasıyla ilgili sekizi tutuklu 45 sanığın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 52 günlük aranın ardından dün yeniden başlandı. Davada daha önce savunma yapan 45 sanığa, bu kez mağdur avukatlarının çapraz sorgulama yöntemiyle sorularını yöneltecekleri belirtilirken, sanık avukatlarının birden fazla kişinin avukatı olması, bunun da menfaat çatışmasına neden olabileceği gerekçesiyle başka avukatlar atanması için dava bugüne ertelendi.

Haberin Devamı

Duruşmada tutuklu sanıklar, Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik hazır bulundurulurken tutuksuz sanıklar da katıldı. MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız ile HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de davayı izledi. İlk olarak, asker oldukları için geçen duruşmaya katılamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz’ın ifadesi alındı.

Madende emniyet ekibinde çalışan mühendis Karadeniz, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın maden ocağıyla ilgili bazı sorularına “Bilgim yok” cevabı verince ailelerin tepkisini çekti. Mahkeme Başkanı’nın sabit sensörlerle gaz ölçüm defterlerindeki bilgilerin birbirini tutmadığını bunun nedenini sorması üzerine de Karadeniz, “Bu durum ölçüm yapılan yerlerin farklı olmasından kaynaklanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ocakta hazırlık işlerinden sorumlu olan maden teknikeri Yılmaz, hakkında isnat edilen suçlardan üretim zorlamasını hiçbir zaman yapmadığını, acil durumlar için hiçbir tatbikat eğitimi almadığını, olay günü madene girmediğini söyledi.

Duruşma ertelendi

İki tutuksuz sanığın ifadesinin ardından Mahkeme Başkanı Ballı, aynı avukatların müdafiliğini yaptığı birkaç sanığın arasında menfaat çatışması olduğunu ve tek bir sanığı savunmaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar ve sanıklar mahkemeden ek süre talep etti. Talebi kabul eden Ballı, duruşmayı, müdafilik konusunda beyanda bulunulması için bugüne ertelendi. Duruşmanın ertelenmesine aileler “100 kilometre yoldan geldik, bunların keyiflerini mi bekleyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

Balkız son kez katıldı

Manisa Barosu Başkanı olarak Soma davasını başından beri takip eden ancak son seçimlerde MHP’den Manisa Milletvekili seçilen Zeynel Balkız, avukat olarak son kez duruşmaya katılırken, bundan sonra milletvekili olarak duruşmayı takip etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Feyzioğlu dava için araç tahsis etti
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dava için Akhisar’a geldi. Davanın görüldüğü Kültür Merkezi’nin karşısında, Türkiye Barolar Birliği Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yapan Feyzioğlu, “Somalı aileler ve bizler, bu davanın takipçisi olacağız. Asla pes etmeyeceğiz” dedi.
Feyzioğlu, daha sonra Atatürk Parkı’nda şehit madenci yakınlarıyla sohbet edip, sorunlarını dinledi. Parkta bağdaş kurup, çimlerin üzerine oturan Feyzioğlu, CHP Akhisar İlçe Teşkilatı tarafından dağıtılan pilav ve ölen madencilerin yakınlarının ikram etttiği karpuzdan yedi.
Feyzioğlu, bu sırada yanındaki Manisa Baro Başkanı Ali Arslan’dan Soma ve Kınık’taki madenci yakınlarının duruşmalar için Akhisar’a taşınmaları için araç temin edilmesini isteyip, faturasını Türkiye Barolar Birliği olarak ödeyeceklerini söyledi.