GündemMilliyet’in arşiv hizmetine büyük övgü

Milliyet’in arşiv hizmetine büyük övgü

26.09.2009 - 00:53 | Son Güncellenme:

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Milliyet gazetesi, 54 yılda basılan tüm sayılarını internetten erişime açıyor. Bugünden itibaren ücretsiz olarak hizmet verecek Milliyet Gazete Arşivi’ne, hem konunun uzmanı akademisyenler hem de meslek örgütlerinin temsilcileri övgü yağdırdı. İsteyen herkesin rahatlıkla erişmesine imkân sağlayacak olan 376 bin sayfalık dev arşivle ilgili görüşler şöyle:

Milliyet’in arşiv hizmetine büyük övgü

‘Önemli bir olay’
Prof. Dr. İlber Ortaylı (Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı):
“Fevkalade bir hizmet. Çünkü bir kere Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin arşivleri iyidir. İkincisi de en devamlı çıkan gazetelerden biridir. Bu yüzden çok önemli bir olay. Kütüphanelerde okumak çok belaydı. Şimdi herkes internete girip istediğini tarayabilecek.
Herkesin elinde olacak. Eskiden gazete okumak belaydı. Kütüphaneye gidersin, ararsın bulursun, tam aradığın sayfaya gelirsin, bakarsın sayfayı koparmışlar. Bu çok oluyordu veyahut da eksik ciltlenmiş... Bu yüzden koca koca ciltleri karıştırmak felaketti. Hiçbir kütüphanede tamamı yoktur zaten. Onun için yapılan bu çalışma büyük bir hizmet.”

Haberin Devamı

‘Hepimiz sevinmeliyiz’
Yaşar Kemal (Yazar): “Milliyet böyle bir yenilik getirdiğinden dolayı hepimiz sevinmeliyiz. Ben, gazetelerde, dergilerde ve hatta Milliyet’te çıkan yazılarımı, haberlerimi bulamıyordum.
Bizim gazeteciliğimiz hep öykünme olmuştur. Öykünmecilik, yüzde yüz yenilik değildir. Oysa Milliyet’in getirdiği öykünmecilik değildir; dünyayla birliktedir. Milliyet’i kutlarım.”

‘Şükranlar sunuyorum’
Prof. Dr. Ali Birinci (Türk Tarih Kurumu Başkanı): “Ben büyük heyecan duyuyorum. Keşke benim zamanımda yapılsaydı da odamda oturup tarayabilseydim Milliyet’i. Cumhuriyet devriminin en önemli kaynakları gazeteler ve mecmualardır.
Milliyet gazetesi de cumhuriyet tarihi için çok kıymetli bilgiler ihtiva ediyor. Kütüphanelerde çok zor tarıyoruz maalesef. Odada bir gazetenin bir senesini taramak büyük keyif ve bu hakikaten kıymetli, büyük bir hizmet. Bir tarih okuyucusu olarak bu vesileyle bu işi düşünenlere ve yapanlara meslektaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.”

Haberin Devamı

‘Yapanları tebrik ediyorum’
Prof. Dr. Murat Güvenç (Tarih Vakfı Başkanı): “Türkiye’deki toplumsal tarihe büyük bir katkı. Gerçekten çok güzel bir proje. Milliyet büyük bir iş yapmış. Bunu yapanları tebrik ediyorum. Bu sistem toplumsal konularda araştırma yapmak isteyenlere de büyük kolaylık sağlayacaktır. Gerçekten müthiş bir iş.”

‘Milliyet’i kutluyorum’
Prof. Dr. Suat Gezgin (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı): “Milliyet gazetesi, Türkiye genelinde önemli yere sahip olan bir gazetedir. 1950’den beri yayımlanan gazete sayfalarının arşiv olarak sunulması ise, hem iletişim fakültesinde okuyan gençlere hem de Milliyet gazetesi okuyucularına iyi bir araştırma imkânı sunacak ve yol gösterici olacaktır.
Aynı zamanda öğrencilerimizin bitirme projeleri için güzel bir kaynakça olabilir. Hatta nostaljik günlerin anımsanması açısından da bu sayede insanların gazete sayfaları aracılığıyla eski günlerine geri dönme fırsatı bulması güzel bir gelişme. Bu çalışmayı yapan Milliyet’i kutluyorum.”

‘Çok güzel bir sistem’
Şenay Erendor (İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili): “Okuyucular için önemli faydalar sağlayacak bir proje. İnsanlar gazete arşivlerine ulaşmakta sıkıntı çekebiliyor. Çünkü gazetelerden randevu alarak arşivlere girilebiliyor. Milliyet’in projesinde ise okuyucular ulaşmak istedikleri sayfalara bizzat gazete binasına gelmek yerine internet yoluyla ulaşabilirler. Bu açıdan çok güzel bir sistem.”

Haberin Devamı

‘Türk medyasında yeni boyut’
Sami Kohen (Milliyet gazetesi yazarı): “Çok isabetli bir proje. Türk medyasına yeni bir boyut kazandıracak bir gelişme bu. Pek çok insan, pek çok okuyucu, pek çok araştırmacı bundan yararlanacak. Çünkü bu bir ihtiyaca cevap veriyor. Ben şahsen biliyorum. Birçok araştırmacı dostlarım zaman zaman ‘Falan tarihteki Milliyet’te çıkan şu habere ya da yazıya nasıl ulaşırım?’ diye sorardı. Biz de bu arkadaşlara yardımcı olmaya çalışır ve istediği yazı veya haberin fotokopisini bulup gönderirdik.
Özellikle üniversite muhitinde mastır veya doktora tezi hazırlayan kişiler için Milliyet her zaman çok büyük bir kaynak olmuştur, bir referans olmuştur. Eskiden bu kaynaklara ulaşmak zordu. Arşive girip de eski ciltleri çıkartıp da fotokopisini çekmek müthiş zaman kaybına neden oluyordu.
Şimdi gerek meraklıları, gerek okuyucular gerekse de araştırmacılar, bilgisayarda bunları görme imkânına sahip olacaklar. İnsanlar Milliyet’in sağladığı bu kaynak sayesinde çok rahat eski günler hakkında bilgiye ulaşabileceklerdir.”

Haberin Devamı

‘Çok yararlı bir girişim’
Çetin Altan (Milliyet gazetesi yazarı): “Zamana dayandığı kadarıyla yazı değer kazanır. Yani yazı ile ilgili bütün çalışmalar, buna gazete yazıları da bazen dahil edilebilir, zaman içindeki duruşuyla değerlendirilir. En büyük ölçü zamandır. O bakımdan Milliyet’in bu girişimi çok önemli. Ayrıca ilk defa yapılıyor. Bu ölçüde bir arşive kolayca erişme imkânı sağlıyor. O zaman hem nereden nereye gelindiğinin kıyaslanması veya gelinemediğinin saptanması daha da netleşir. O bakımdan çok yararlı bir girişim.”

Haberin Devamı

‘Saydam yaşamın gereği’
Oktay Ekşi (Basın Konseyi Başkanı): “Çok mutlu oldum. Kamu hizmeti yapan her kurumun kendi geçmişini ve uygulamalarını kamuoyunun incelemesine sunması, demokrasinin ve hepimizin özlediği saydam yaşamın gereğidir.”

‘Faydalı bir eser olacak’
Ercan İpekçi (Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı): “1950’den bu yana yayımlanan bütün yazılı metinlerin bire bir gazete sayfaları şeklinde dijital ortama taşınmasıyla güzel ve oldukça faydalı bir arşiv çalışması ortaya çıkacak. Hem tarihi öğrenmek isteyenler ve araştırmacılar hem de medyayı takip edenler açısından çok güzel bir proje. Arşive önem veren ve gazete koleksiyonu tutmaya çalışan kişiler için de kolaylıkla ulaşma imkânı sağlayan faydalı bir eser olacak.”

‘Oluşumlar izlenebilecek’
Orhan Koloğlu (Yazar): “Milliyet’in özelliği, demokrasinin tam yapı değiştirdiği dönemde başlaması. Çok çok önemli bir dönemde işlevi oldu. Bizim neslin gazeteciliğinde, ben özellikle Abdi İpekçi’yi toplumumuzun yetiştirdiği en büyük gazetecilerden sayarım. Ciddiyetiyle, gazetecilik anlayışıyla, uygulamasıyla en çok takdir ettiğim gazetecidir.
Dolayısıyla onun döneminde haberin sunumunda son derece ciddiyet vardı. Dolayısıyla böyle bir kaynak çıktığı zaman gerçek şekilde geçmiş değerlendirilebilir. Bu niteliğiyle ben Türkiye’deki değişimin, oluşumların izlenmesini sağlayacak bir kaynak olarak, bu hizmeti çok önemli buluyorum.”

‘Ülkemiz açısından önemli’
Orhan Erinç (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı): “Gazeteler, gazeteciler aracılığıyla dönemlerinin tarihine ışık tutan belgelerdir. Bu açıdan Milliyet gazetesinin 1950’den başlayan yayınlarının arşivini açması çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. Bence Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi geçmişi bilmeden bugünü ve geleceği yönlendirme çabalarına sıkça rastlanmakta oluşudur.
O nedenle halkın bugüne yönelik bilgilenme hakkını kullanmasının yanında geçmişteki olaylar, değerlendirmeler, sorunlar, dertler konusunda da bilgilenme hakkını sağlayacak bir yaklaşım. Milliyet’in arşiv projesi ülkemiz açısından ayrı bir önem taşımaktadır.”

Bakan Günay: Çığır açacak bir çaba
Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm Bakanı): “Türk basınının köklü yayın kuruluşlarından Milliyet gazetesinin 54 yıllık dönemini kapsayan arşivinin dijital ortama aktarılarak internette kamuoyunun kullanımına sunulacak olmasından büyük memnuniyet duydum. Ülkemizde bilgiye erişimde bir çığır açacağına inandığım, yoğun bir emek ve çabanın sonucunda ortaya çıkan bu dev projenin hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum.”

KEŞFETYENİ
Bu sözler kavga çıkaracak! Rabia Soytürk'ün Caner Topçu açıklaması olay oldu
Bu sözler kavga çıkaracak! Rabia Soytürk'ün Caner Topçu açıklaması olay oldu

Cadde | 08.05.2025 - 10:07

Ünlü oyuncu Rabia Soytürk'ün rol arkadaşı Caner Topçu için yaptığı açıklama magazin gündemine bomba gibi düştü.

Yazarlar