GündemMIS-C sendromu göze de hasar veriyor

MIS-C sendromu göze de hasar veriyor

26.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19’a bağlı MIS-C sorunu yaşayan ve MIS-C tanısı alan çocukların göz bulgularının değerlendirildiği araştırmadan endişe verici sonuç çıktı.

MIS-C sendromu  göze de hasar veriyor

MERT İNAN İstanbul - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği ile Göz Hastalıkları Kliniği ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Kliniği uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırmada, MIS-C geçiren çocukların yüzde 27.2’sinde anormal göz bulguları saptandı.

Haberin Devamı

Araştırma kapsında MIS-C tanısı almış 22 çocuğun en erken birinci aydan sonra ayrıntılı oftalmolojik (görme) muayeneleri yapıldı. Ek olarak olguların medikal kayıtları incelendi. MIS-C tablosu görülen çocukların yüzde 18.2’sini vücut kitle indeksine göre aşırı kilolu veya obez olduğunun saptandığı araştırmada, söz konusu çocuklardan yüzde 59’unun orta ve yüzde 41’inin ise hafif MIS-C tanısıyla takip edildiğinin altı çizildi. Uzmanlar MIS-C tanısı konulan çocuklarda göz muayenelerinin ihmal edilmemesine dikkat çekti. 

Öte yandan KLİMİK Derneği’nden uzmanlar da, Omicron tehditinin tüm hızıyla devam ettiğini ve maske kullanımının kalkmasının ciddi sağlık sorunları doğuracağı uyarısında bulundu.

‘Maske’ uyarısı

Haberin Devamı

KLİMİK Derneği tarafından yapılan açıklamada,  kalabalık ortamlarda maske kullanımına mutlaka devam edilmesi gerektiği de vurgulanarak, şu uyarılara yer verildi:

“Ayrıca, hem ilk hem de ek aşı dozlarının yapılmasını artırmak için bütün imkanlar seferber edilmelidir. Çocuklarda Omicron’un önceki varyantlara göre daha sık belirtili hastalık yapması ve ölüm oranı düşük olsa da MIS-C ve uzamış Kovid-19 komplikasyonlara yol açması nedeniyle çocuk yaş grupları için uygun aşılarla aşılamanın başlatılması zorunludur. Ölümlerin en çok 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde görüldüğü, bu grupta 2 doz inaktif aşının ardından 2 doz mRNA aşısı uygulanmış olanlara son aşıdan en az 3 ay sonra 1 doz mRNA aşısı, 3 doz mRNA aşısı uygulanmış olanlara ise son aşıdan en az 3 ay sonra olmak üzere 1 doz daha mRNA aşısı yapılmalı.”