Gündem Mor ışıktan geçti kabartmaya takıldı

Mor ışıktan geçti kabartmaya takıldı

26.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, sahte para şebekelerine yönelik olarak yaptığı çalışmalarda Fatih’te tam teşekküllü dijital bir matbaada sahte para basıldığını belirleyince adrese 21 Temmuz Cuma günü operasyon düzenledi.

Mor ışıktan geçti kabartmaya takıldı

FERİT ZENGİN Haber Merkezi - Altı aylık takip ve izlemenin ardından gerçekleşen baskında matbaa sahibini gözaltına alan ekipler, adreste yaptıkları aramada ise 50 ve 100 dolarlık banknotlar halinde 2 milyon 942 bin sahte dolar, banknot basmak için 100 dolar ebadının sığdığı toplamda 12 bin sayfadan 12 milyon dolara tekabül eden özel üretim kâğıt, dolar basımında kullanıldığı değerlendirilen kalıplar, iki mor ışık cihazı, 19 yazıcı/tarayıcı, beş adet üzerinde Benjamin Franklin silueti bulanan baskı kalıbı ve çeşitli kimyasal maddeler ele geçti.

Haberin Devamı

MİLİMETRİK HATALAR

Polis, yaptığı incelemelerde “mor ışık” cihazından geçecek kadar gerçeğine yakın bir şekilde basılan paralarda gölgeleme ve kabartmada yapılan milimetrik hatalarla paraların sahte olduğunu tespit etti.

Özellikle Benjamin Franklin siluetindeki kabartma ve gölgelemede yapılan hatayla sahte olduğu belirlenen banknotların kağıt kalınlık oranlarında da milimetrik hatalar tespit edildi.

Sahte banknotların Irak ve Suriye gibi Türkiye’de bulunan Ortadoğu ülkesi vatandaşlarına banknot değerinin yüzde 30’una denk gelen bir fiyat üzerinden satıldığı tespit edildi.

OMRON DESENİNİ BECEREMEDİLER

Gerçeğine çok yakın bir şekilde basıldığı ve mor ışık cihazından geçtiği belirlenen sahte banknotların şimdiye kadar taklit edilemeyen omron deseninden anlaşıldığı öğrenildi.