Gündem Muharrem ayı ibadetleri! 2018 Aşure günü ne zaman?

Muharrem ayı ibadetleri! 2018 Aşure günü ne zaman?

12.09.2018 - 09:41 | Son Güncellenme:

Hicri yılbaşı ile birlikte Muharrem ayı da resmen başlamış oldu. İslam aleminin en önemli aylarından biri olan muharrem ayı içerisinde yer alan aşure günü ayrı bir öneme sahip! Peki Muharrem ayı'nda hangi ibadetler yapılmalı? Muharrem orucu nasıl tutulur? Aşure günü ne zaman?

Muharrem ayı ibadetleri 2018 Aşure günü ne zaman

11 Eylül 2018 tarihinde başlayan Muharrem ayı için merak edilen sorular araştırılmaya başladı. Muharrem ayında kaç gün oruç tutulur? Ne zaman oruç tutmak gerekir? Mübarek Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır? Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür. Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Bu sene Aşure günü 20 Eylül Perşembe gününe denk geliyor.

Haberin Devamı

MUHARREM ORUCU NE ZAMAN VE NASIL TUTULUR?

Muharrem ayında oruç tutmak büyük sevaptır. Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci gününde oruç tutmak faziletlidir. Diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, keza Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem Ayı'nın en özel günlerinden biri olan Aşure günü 20 Eylül 2018 Perşembe idrak edilecek.