Gündem Nahçıvan Koridoru elimizi güçlendirecek

Nahçıvan Koridoru elimizi güçlendirecek

03.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dağlık Karabağ’da 44 gün süren çatışmayı sona erdiren ateşkes anlaşmasının, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının kurtarılmasının yanı sıra en önemli kazanımlarından birini Nahçıvan koridorunun açılması oluşturuyor.

Nahçıvan Koridoru elimizi güçlendirecek

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele döneminde bölgenin önemine işaret ederek, “Nahçıvan Türk kapısıdır. Bu hususu nazarıitibara alarak elinizden geleni yapınız” dediği koridor, tam bir asır sonra ilk kez birbirine kara yolu ile bağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’ın batı bölgeleri arasında ulaşım, iletişim ağları inşa edilecek ve ekonomik, enerji, lojistik bağlantılardaki engeller ortadan kaldırılacak. Nahçıvan’a koridorun açılması sadece Orta Asya’dan Pasifik’e kadar uzanan stratejik bir köprü vazifesi de görecek. Bu koridor Türkiye’yi Azerbaycan ve Türk dünyası ile birleştirecek ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahına güçlü destek oluşturarak tarihi İpek Yolu’nun canlanmasına da katkı sağlayacak. Bu koridoru Azerbaycan, Türkiye, Rusya, Ermenistan ve İran tarafından kullanılacak. Nahçıvan koridoru üzerine demiryolu hattı da inşa edilecek. İşgalden kurtarılan Fuzuli ilinin Horadiz kasabasından Zengilan ilinin Ağbend kasabasına kadar uzanan 230 kilometrelik demiryolu hattının temeli atıldı. Hat, Kars-Iğdır’dan başlayarak Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne devam edecek, oradan İran, Afganistan ve Pakistan’a devam eden demir yolu hattına bağlanacak. Projenin finansmanı Azerbaycan ve Türkiye tarafından ortaklaşa karşılanacak.