Gündem Öğrenci yurdunda asansör faciası!

Öğrenci yurdunda asansör faciası!

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen feci kazada, arıza yapan asansörden çıkmak isteyen Zeren Ertaş, asansörün hareket etmesiyle sıkışarak can verdi.

Öğrenci yurdunda asansör faciası

Aydın’da, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda, aşırı yük nedeniyle arıza yapan asansörden çıkmaya çalışan Zeren Ertaş (22) asansör aniden hareket edince sıkışarak feci şekilde hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Olay, önceki gece Işıklı Mahallesi Kültür Bulvarı’nda bulunan Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana geldi. Yurttaki 15 kişilik asansöre, iddiaya göre 16 kişi binince arıza yaptı. Asansörün aşırı yük nedeniyle arıza yapması üzerine paniğe kapılan Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Zeren Ertaş, açılan kapıdan çıkmak istedi. Ancak tam bu sırada asansörün hareket etmesiyle talihsiz genç kız sıkışarak can verdi.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler asansörde mahsur kalan 15 öğrenciyi kurtardı. Feci kazayla ilgili açıklama yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, 15 kişi kapasiteli asansöre 16 kişinin bindiğini, asansör birinci kattayken kaymaya başladığını kaydetti.

Haberin Devamı

15 öğrenci kurtarıldı

Bu sırada bir kız öğrencinin panik halinde asansörden çıkmaya çalışırken sıkışarak hayatını kaybettiğini belirten Canpolat, “Asansörün bakımı 21 Eylül’de yapılmış. Savcılık soruşturması dışında idari soruşturma da başlatıldı” dedi.

Kaza haberini alan erkek öğrenci yurdundaki öğrenciler de olay yerine gelerek “yönetim istifa” sloganları atarak olaya tepki gösterdi.

Yurt binasındaki 15 kişilik iki asansörden birinin arızalı olduğu, çalışan tek asansörün de sıkıntılı olduğuyla ilgili öğrencilerin daha önce yönetime defalarca şikâyette bulunduğu, sonuç alamayınca da sosyal medyada paylaştıkları ortaya çıktı. Olaydan sonra yurtta çalışan bir memurun öğrencilere “yürüyerek çıksaydınız” yanıtı da tepki çekti.

Kazada can veren Zeren Ertaş’ın 9 Temmuz’da sosyal medya hesabında asansör fotoğrafı paylaştığı ortaya çıktı. Ertaş’ın, paylaştığı asansör fotoğrafının üzerindeki “Sadece ölüler görür” ifadesi dikkati çekti.

Geçen hafta da asansörde kalmış

Zeren Ertaş’ın, bir hafta önce de yurtta asansörde kaldığı ortaya çıktı. Acılı baba Akın Ertaş, “Geçen hafta annesine asansörde kaldığını söylemişti. Bizim canımız yandı, başkalarının canı yanmasın. Sonuna kadar gidelim, bu ihmalleri yapanlar cezalarını çeksin” dedi.

Haberin Devamı

‘Çok uyardık ama asansör yapılmadı’

Yurtta kalan bir öğrenci, odasının camından çektiği videoda “Video almamamız konusunda çok uyarıldık. Sesimizi çıkarmamamızı sağlamaya çalışıyorlar. Günlerdir uyardığımız asansör düştü. Kurtlu yemeklerden sonra canımız da artık tehlikede. Çok uyardık, hepimiz söyledik fakat asansör bir türlü yapılamadı. Artık bizim sesimizi duyun” diyerek isyan etti.

İki müfettiş görevlendirildi

Aydın Valiliği tarafından Efeler ilçesinde bulunan yurtta asansör kazasına ilişkin ikinci bir açıklama yapıldı. Açıklama, “Konuyla ilgili olarak adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Valiliğimiz tarafından idari soruşturma yapmak üzere derhal iki maarif müfettişi görevlendirilmiştir” denildi.

Yurt müdürü açığa alındı

Gençlik ve Spor Bakanlığı olayla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, “Bir öğrencimiz panik halinde asansörden çıkmaya çalışırken maalesef hayatını kaybetmiştir. Öğrencimize Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileriz. Yaşanan süreçle ilgili adli ve idari soruşturma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir. Bakanlığımız tarafından yurt müdürü E.Ç. açığa alınmış olup, olayla ilgili müfettiş görevlendirilerek gerekli incelemeler başlatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

UZMAN GÖRÜŞÜ: CİDDİ İHMALLER VAR

EREN KOCA / Haber Merkezi - 15 kişilik asansöre 16 kişinin binmesi sonucu asansörün düşmeyeceğine dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Bakımı ve montajı düzgün yapılan bir asansör bir kişi fazla bindi diye düşmez” dedi. Yener şöyle devam etti: “Asansör fazla yük kapasitesi aldığı anda uyarı verir kayma ve düşme yapmaz. Kapı açıkken aşağı inilmesine müsaade etmez. Burada bakımla ilgili ciddi problemler var gözüküyor. Bu kazanın nedeni ilk belirlemelere göre halat-kasnak uyumsuzluğu gibi gözüküyor. Yapısal problemler gözüküyor. Ciddi ihmaller var. İki ay önce bakım yapıldığı söyleniyor. Ne bakımı yapıldı? Yapılan bakımlara göre sonuç ortaya çıkacak. Bu kazanın sorumluları bakım firmalarıdır.”