Gündem Ötenazi nedir, yasal mı? Ötenazi hangi ülkelerde yasal?

Ötenazi nedir, yasal mı? Ötenazi hangi ülkelerde yasal?

19.03.2021 - 10:49 | Son Güncellenme:

Ötenazi nedir, nasıl uygulanır? İspanya'da ötenazinin yasallaşması ile birlikte ötenazi ile ilgili ayrıntılar araştırılmaya başlandı? Türkiye'de yasal olmayan ötenazi hangi ülkelerde yasaldır? İşte ötenazi ile ilgili merak edilenler.

Ötenazi nedir, yasal mı Ötenazi hangi ülkelerde yasal

ÖTANAZİ NEDİR?

Haberin Devamı

Bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, dayanılamayacak şekilde olarak algılanmasıyla, acısız veya çok az acıtan ölümcül enjeksiyon yapılarak, yüksek dozda ilaç vererek ya da kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak anlamına gelir. Pasif ötanazi genelde birçok ülkede, farklı koşullar altında yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasaktır.

ÖTENAZİ YASAL MI?

Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır.

ÖTENAZİ HANGİ ÜLKELERDE YASAL?

Dünyada ötenazinin yasal olduğu ülkeler Belçika, Hollanda, Lüksemburg.
Hollanda, dünyada ötanaziyi yasal hale getiren ilk ülke. Hollanda ve Belçika'da 12 yaşından büyük çocuklar için bile uygulanıyor. Son olarak İspanya da bu ülkeler arasına katıldı. İspanya ötenazi hakkını yürürlüğe koyan 4. Avrupa ülkesi oldu.