Gündem ‘Özel Harp’in simge ismi

‘Özel Harp’in simge ismi

28.07.2009 - 00:08 | Son Güncellenme:

Emekli Org. Kemal Yamak, Özel Harp Dairesi Başkanlığı’nda bulundu. Yamak, Afganistan’da, Kıbrıs’ta ve 12 Eylül döneminde Diyarbakır’da görev yaptı

‘Özel Harp’in simge ismi

Türkiye’nin kritik dönemlerinde kritik görevlerde bulunan eski Kara Kuvvetleri Komutanı ve eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri emekli Orgeneral Kemal Yamak, bugün Ankara’da toprağa verilecek.
Önceki gün 85 yaşında vefat eden Yamak için bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda bir tören düzenlenecek. Yamak, Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası Cebeci Askeri Şehitliği’nde toprağa verilecek.
1924’te Merzifon’da doğan ve “Derin devlet” kavramının simge isimlerinden biri olan Yamak, emekli olduktan sonra, Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, Birinci Körfez krizi sürecinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevi yaptı.

Aydemir olayı
1945’te topçu subayı olarak Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Yamak’ın askeri öğrencilik dönemi, İkinci Dünya Savaşı’nın zor koşulları içinde geçti. 1960’da Afganistan’da tabiye (taktik) öğretmenliği, 1960 askeri darbesinden sonra da Harp Okulu’nda eğitim-öğretim şube müdürlüğü yaptı.
Yamak, bu görevinde iken Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir’in 22 Şubat 1962 ile 21 Mayıs 1963’teki iki darbe girişimine yakından tanıklık etti. 

Özel Harp Başkanı
Yamak, 1971’de tuğgeneralliğe terfi etti ve general rütbesindeki ilk görevlerinden biri, Özel Harp Dairesi Başkanlığı oldu. Kıbrıs Barış Harekâtı öncesinde, Kıbrıs’taki Türk direnişinin örgütlenmesinde, gizli operasyonların düzenlenmesinde önemli rol oynadı.
1979’da korgeneral olduktan sonra, Kıbrıs’taki Türk birliğinin komutanlığını yaptı. 12 Eylül 1980’deki askeri darbeden önce Diyarbakır’da bulunan 7. Kolordu’nun komutanlığına getirildi.

Sıkıyönetim komutanı oldu
Yamak, darbeden sonra Kolordu Komutanlığı’nın yanı sıra Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı oldu. Diyarbakır Cezaevi, uygulanan işkenceler ile gündemde öne çıkmıştı. Bu dönemde Diyarbakır’daki uygulamaların ve cezaevindeki işkencelerin, daha sonra PKK’nın büyümesindeki etkenlerden biri olduğu savı ortaya atıldı.
Yamak’ın bu işkencelerden haberi olduğu ileri sürüldü. İlk eylemini 1984’te yapacak olan PKK’nın ortaya çıktığı dönemde Yamak, bölgedeki en etkili komutanlardan biriydi.
1984’te orgeneralliğe terfi eden Yamak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı oldu. Türk-Yunan ilişkilerinin kritik bir dönemi olan 1985-1987 arasında Ege Ordu Komutanlığı görevinde bulundu.
1987-1989 arasında Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Emekli olduktan sonra Başbakanlık başdanışmanı görevinde bulundu. Yamak, Özal’ın Kasım 1989’da Köşk’e çıkmasından sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine atandı. 

‘Özel Harpçi vekiller var’
Özal’ın birinci körfez krizi sırasında Irak’a girilmesi politikasına karşı çıkan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay, 3 Aralık 1990’da görevinden istifa etti.
Yamak, Özal ile TSK’nın ters düştüğü, Türkiye’nin savaşa girerek Musul’u işgal etmesi planlarının tartışıldığı bir dönemde, Özal’ın en yakınında görev yaptı. Özal’ın vefatından sonra Köşk’teki görevinden ayrılan Yamak, 2006’da Doğan Yayınları’ndan çıkan “Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler” adlı kitabıyla yeniden gündeme geldi.
Yamak, eski Başbakan Bülent Ecevit’in 1980 öncesinde dile getirdiği kontrgerilla iddialarına yanıt vererek, özel harpçi milletvekillerinin bulunduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

‘Özel Harp’in simge ismi

‘Özel Harp’in simge ismi

 

‘Özel Harp’in simge ismi