Gündem Partiler istismara karşı tek ses oldu

Partiler istismara karşı tek ses oldu

09.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘İsmailağa Cemaati’nde 6 yaşında çocuğa cinsel istismar” olayına Bütçe görüşmelerinde tepki yağdı. Tüm partilerin sert tepki gösterdiği konunun araştırılması için AK Parti’li Özlem Zengin bir komisyon kurulmasını önerdi...

Partiler istismara karşı tek ses oldu

Bakan Bilgin, “İnsanlık dışı davranışların TBMM’de ortak paydada reddedilmesi fevkâlade önemlidir” dedi. Olayı kınayan Bakan Ersoy da konuyu araştırmak üzere bir başmüfettiş görevlendirildiğini açıkladı...

Haberin Devamı

İsmailağa Cemaati’nde H.K.G’nin 6 yaşındayken, 29 yaşındaki Kadir İstekli ile “evlendirilerek” yıllarca cinsel istismara maruz kalması, Meclis’te süren Bütçe görüşmelerine de damga vurdu. TBMM Genel Kurulu’nda dün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2023 bütçeleri görüşüldü. Bütçe görüşmelerine geçilmeden söz alan grup başkanvekilleri çocuk istismarı konuşuna değinerek tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konunun muhatabı bakanların Meclis’e bilgilendirme yapmasını istedi. Özel, “Bakanlığı bu konuda ilgili vakfa ne yapmış, soruşturma başlatmışlar mı?” dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “6 yaşında çocuğun gelinlikli fotoğrafı yansıdı kamuoyuna. Bu cemaatlerle ilgili şu ana kadar bir işlem yapıldı mı?” diye sordu.

Haberin Devamı

‘Komisyon kuralım’

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de şunları söyledi: “Savcının iddianamesini, Adalet ve Aile Bakanlıklarının ne yaptığını yakından takip edeceğiz. Annenin, babanın, evlendirildiği kişinin ve bu konuyu bilen insanların hepsi ifadeye çağrılmalı. Gerekirse bir araştırma komisyonu kuralım. Nerede, nasıl boşluklar var, beraber değerlendirelim.”

‘Büyük sapkınlık’

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül de, “Bu suçu işleyenler kim olursa olsun eğer idam söz konusu olacaksa haklarında, en ağır ceza ne gerekiyorsa yapılsın” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise, “Bir kisve altında küçücük çocuklarımıza yaşatılanlar, çok büyük sapkınlıktır, çürümüşlüktür ve düpedüz tecavüzdür. Bu alçaklığın örtbas edilmesine hiçbirimiz izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

‘Ensar’ hatırlatması

Beştaş yeniden söz alarak, “Yıllardır bu odakların çocuklara yönelik istismarı kapatılıyor. Ensar Vakfı’nda 45 çocuğun istismara uğraması meselesinde, ‘Bizzat bunu araştıracağız, soruşturacağız’ diyenler, bunu sadece kapatmak derdindedirler” diye konuştu.

Bu sırada Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti’li Abdullah Güler, “Bir defa, o gelinlikli fotoğraflar uydurma, kişilik hakkına saldırı da var. Başka insanların evlatlarının fotoğrafları kullanılıyor. Ayıp ya. Kimi itham ediyorsunuz?” diye bağırdı. Zengin de yeniden söz alarak, “Çok sarih, çok net bir şekilde bunun en tepe noktaya kadar üzerine gidilmesi gerektiğini ifade ettiğimiz hâlde, bunu kapatmaya dair ifade kullanmanızı reddediyoruz” dedi. Tartışma uzayınca birleşime ara verildi.

Haberin Devamı

‘Bu konuda susarsak insanlığımız yara alır’

Aranın ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Bu tür alçakça, insanlık dışı davranışların TBMM’de ortak paydada reddedilmesi fevkalade önemlidir; gurur verici bir tavırdır. İlgili soruşturmaların hem Vakıflar İdaresi hem İçişleri Bakanlığı tarafından, suç teşkil eden hususların yargı tarafından sonuna kadar götürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda susarsak insanlığımız yara alır” dedi.

Müfettiş görevlendirildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise şunları söyledi: “Çok hassas ve korkunç bir konu. Her şeyden önce küçük çocukları olan bir baba olarak bu olayı şiddetle kınıyorum. Olayın sorumlularının tamamının örnek teşkil edecek şekilde en ağır cezaları almaları ortak arzumuz. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bir başmüfettiş görevlendirdi, görevine de başladı. Büyük bir hassasiyetle konuyu takip ediyoruz.”

Haberin Devamı

CHP’den başvuru 

CHP’li Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu, Servet Ünsal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi ve İrfan Kaplan, konun yerinde incelenmesi, ilgili kurum ve sahıslardan bilgi alınması benzer olayların önlenmesi maksadıyla gerekli çalışmaların yapılması için  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu.

İYİ Parti önerge verdi

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in talimatıyla Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirmesi’yle ilgili Meclis araştırması önergesinin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu açıkladı. Zorlu, “Böylesi önemli ve hayati bir konuda milletin Meclis’inde tartışmayı, araştırmayı ve birlikte çözüm bulmayı umut ediyor ve önergemizin kabul edilmesini milletimiz adına hayati bir sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.